Det kognitiva perspektivet

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Året var 2004, I en liten stad vid namn Laholm
Advertisements

Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
De eviga frågorna behöver ett svar
Året var 2004, i en liten stad som heter Laholm, blev en trygghet totalt omkullkastad. En liten brun nallebjörn blev helt utkastad i kylan! Och blev liggande.
“Tänk över det här...” Klicka med musen för att se bildspelet...
Hur kan jag vara viss om min tro?
Behandlingsfas 1, hjälpmedel
Det problemorienterade föräldrasamtalet Hur reagerar du själv när du ska få veta något jobbigt?  Ni kan till exempel föreställa.
Barnanpassad utredning
Att leva med multipel skleros
Kanske Gud vill att vi ska träffa några människor som är fel för oss innan vi träffar den som är rätt, så att vi är medvetna om hur tacksamma vi ska vara.
Les meilleures photos de
Bemötande o etiskt förhållningssätt med utgångspunkt i lagstiftning
Vi vill sända denna lilla saga som en extra tanke till julen
Kognitiva funktioner Verbal förmåga Logisk-Analytisk förmåga
Problemsnack eller bygga lösningar.
”Existensen föregår essensen!”
Geografi År 1-2 År 3-4 År 5 År 6 Kartan: Känner till närmiljön
Det va en gång en katt och hund del 1
Inlärningsmiljö för att öka motivation
Konsten att leda sig själv
Plug In riktar sig till elever som avbrutit eller riskerar att av bryta gymnasieskolan. Nationellt är frånvaron hög, närmare 30 %, för Västerbotten ligger.
Hur fungerar värdegrundsarbetet i vardagen, på operation 2010? På kliniken IVAK/OPERATION, startade ett värdegrundsprojekt Detta har lagt grunden.
Röd & Grön Zon I RÖD ZON Pratar jag till … DIG! I GRÖN ZON
Det kognitiva perspektivet
Det kognitiva perspektivet (Kapitel 4)
Reportern Frågor på raderna Frågor mellan raderna
Lovisa Zaunders, Tensta gymnasium, Spånga –
Grunderna - Från ett logiskt perspektiv André Bodin, Anders Edholm – 2011.
Gudstro och ondskan – kan de förenas ?
Ta ställning och handla!
SEX och relationer Del 2. SEX och relationer Del 2.
Nonviolent Communication NVC”Giraffspråk”. Marshall Rosenberg Vad är det som gör att vi tappar kontakten med vår medkänsla? Varför beter sig människor.
Att skriva efter en litteraturdiskussion
Pilotgruppens egna erfarenheter från studiegruppen våren 2009
Ett Brott Är Ett Brott Av Lovisa
Flickors psykiska ohälsa
Hyväksymis- ja omistautumisterapia Acceptance and Commitment Therapy
Brukarundersökning socialpsykiatri Kön 1. Man16 (44%) 2. Kvinna20 (56%)
Etik Moral Filosofi.
Etik Religionskunskap, åk 9.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
LEDARSKAP & METODIK Kristina Yondt
Ordkunskap Ord och begrepp som används för att uttrycka känslor, kunskaper och åsikter. Ords och begrepps nyanser och värdeladdning.
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Röd zon Grön zon Grön zon Röd zon.
Sociala och kulturella fenomen Livsstilar och kroppsideal
Varför frågar vuxna bara en gång och sedan nöjer sig med svaret ”bra”?
SIM TEAM.
Studieteknik och inlärning
Självbild, självkänsla & Självförtroende
Att inleda och avsluta en berättelse
Livskarriär Din väg mot ett arbete som kommer att göra dig lycklig.
DEN MAGISKA DÖRREN.
Skriva noveller.
Etik & moral Etik = beskriver vilka riktlinjer vi ska välja för hur vi ska handla, val vi ställs inför. När man funderar över skillnader i vad som anses.
Kognitivt perspektiv.
Kap 9: Kognitiv psykologi ( )
Kognitiv psykologi Tänk på en situation när det gick riktigt bra för dig. Varför gick det bra? Tänk på en situation när det gick riktigt dåligt för dig.
Idrottspsykologi.
Kognitiv psykologi Tänk på en situation när det gick riktigt bra för dig. Varför gick det bra? Tänk på en situation när det gick riktigt dåligt för dig.
Det va en gång en katt och hund del 1
Socialpsykologi.
4 årtal Från lydnadskultur till ansvarskultur
Olika sätt att resonera kring hur människor bör handla
Vi uppfattar verkligheten på olika sätt
Elev loggbok.
Psykiskt funktionsnedsättning
Karin Elardt leg psykolog Barn- och ungdomspsykiatrin Nässjö
Kognitivt perspektiv.
Presentationens avskrift:

Det kognitiva perspektivet Kognition = tanke och kunskapsliv i motsats till känslo- och viljeliv Handlar om hur vi organiserar kunskapen vi tar in och hur vi bildar begrepp

C-dur av Tomas Tranströmer När han kom ner på gatan efter kärleksmötet virvlade snö i luften. Vintern hade kommit medan de låg hos varann. Natten lyste vit. Han gick fort av glädje. Hela staden sluttade. Förbipasserande leenden - alla log bakom uppfällda kragar. Det var fritt! Och alla frågetecken började sjunga om Guds tillvaro. Så tyckte han. En musik gjorde sig lös och gick i yrande snö med långa steg. Allting var på vandring mot ton C. En darrande kompass riktad mot C. En timme ovanför plågorna. Det var lätt! Alla log bakom uppfällda kragar. ur “Den halvfärdiga himlen” 1962

Det finns ormar på ängen! Hur känns det att gå på ängen om någon sagt så? Varningen kan vara ogrundad men du påverkas ändå.

Tanke – känsla - handling Tankevärld (minnen, värderingar, kognitiva scheman) Uppmärksamhet och perception Tolkning Respons (känsla och beteende) Tankevärlden påverkar

Centrala uppfattningar Varseblivningen är selektiv Gamla tankemönster styr oss Kognitiva scheman underlättar vardagen Ibland kan scheman leda oss vilse Vi mår som vi tänker Psykologisk konservatism Dysfunktionella tankar kan leda till depression Terapi: kartlägga tankarna och påverka känslorna

Schemateori Jean Piaget (1896-1980) -utvecklingspsykolog Vi uppfattar världen utifrån scheman Schema = psykisk struktur som organiserar tankar, erfarenheter, minnen och föreställningar i människans inre värld Schemat ett mönster som uppstår genom inlärning och erfarenheter. Vissa scheman uppstår tidigt i livet, innan vi har ett språk. Kultur och religion mm influerar

Exempel på företeelser som vi har scheman för Oss själva Mamma Könsroller Polisen Ett restaurangbesök sommaren

Scripts Exempel Olika scheman förknippas med olika känslor. Har man blivit biten av en hund kommer man att akta sig om man möter en hund. Tycker man om hundar kommer man däremot kanske att vilja klappa en hund som man möter. Olika scheman förknippas med olika känslor. schema + känsla = script Scripts hjälper oss att tolka världen och styra vårt beteende i olika situationer.

Exempel på olika föreställningar När jag blir rädd finns det någon som kan hjälpa mig När jag blir ledsen får jag tröst När jag söker hjälp blir jag välkomnad Om jag gör mitt bästa kommer andra att uppskatta det. När jag blir rädd blir andra människor arga. När jag blir ledsen möts jag av andras hån. När jag söker upp andra drar de sig undan. När jag gör mitt bästa får jag ändå kritik.

Grundantaganden och automatiska tankar Grundantaganden är centrala tankar som påverkar oss omedvetet. De ger näring åt mer medvetna tankar som dyker upp automatiskt utan att individen vet varför = automatiska tankar Olika tankar bildar tillsammans kognitiva strukturer (scheman) av grundantaganden om både den egna personen, andra människor och framtiden

Konsekvenser av grundantaganden Tanke styr känsla. Känsla styr tanke. Växelspel. dysfunktionella tankar: tanken kan leda till problem för den som har tanken Psykologisk konservatism: Grundläggande uppfattningar styr våra observationer så att vi hela tiden får dem bekräftade.

Exempel på hur tankar och känslor samverkar Grundtanke: ”Jag är dålig i skolan” Grundtanken leder vidare till ytterligare tolkningar i varje ny situation. Tolkning: ”Jag kommer att misslyckas på provet”. Tolkningen ger negativa känslor. ”Jag känner mig inte värd någonting skäms för mina dåliga prestationer.” När man tänker så är det svårt att göra bra ifrån sig på provet och grundtanken kan då bli självbekräftande.

Kognitiv terapi Skiljer mellan tankar (kognitioner) och känslor Genom att förändra sina tankar eller tankemönster förändrar man negativa känslor. Patienten uppmuntras vid terapin att börja ifrågasätta sina tankar och testa om de verkligen stämmer. Ofta gör de inte det.

Kognitiv beteendeterapi, KBT KBT utgår från att mänskliga problem har sitt ursprung i hur individen ser på sig själv och sin omgivning (kognitivt perspektiv) och hur individen reagerar på miljön (beteendeperspektiv) Metoder: Sokratiska frågor I en dialog får terapeuten patienten att inse att tankarna inte stämmer Hemläxor Exponering Utsätta sig för något man är rädd för och se att det gick bra Kartläggning av sambandet mellan Tanke, känsla, beteende, kropps-reaktioner.

Fallet Sofie När Sofie var två år skildes hennes föräldrar. Äktenskapet var konfliktfyllt redan innan Sofie föddes. Efter skilsmässan fick mamman ensam ta hand om Sofie och var bitter och besviken. Hon var ombytlig till humöret och ofta irriterad på Sofie. Pappan kom sällan och hälsade på, men det hände att Sofie bodde hos honom enstaka helger. När Sofie blivit äldre blev hon ofta besviken när pappan lovat att ta med henne på roliga saker, men sedan gång på gång svek henne. Sofie kunde inte förstå vare sig pappans svek eller mammans irritation. Hon trodde att hon själv gjorde fel som hon inte förstod och försökte så gott hon kunde vara till lags.

Fallet Sofie, nusituation Sofie är nu trettio år och arbetar som socialsekreterare. Hon känner sig ofta nedstämd och tycker inte att hon duger till något. Det är så lite hon kan göra för de människor som kommer till henne för att få hjälp. Hon läser ofta besvikelse i deras ögon och känner sig själv anklagad för att deras problem inte kan lösas. Ändå kämpar hon verkligen för att lösa alla problem. Det tycks bara bli värre och värre. Hon känner allt större obehag inför varje besök av människor som behöver hjälp och allt motvilligare går hon till sin arbetsplats. Känslorna av maktlöshet och bristande förmåga håller på att ta över hela hennes liv. Det är knappt hon orkar leva.