Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Karin Elardt leg psykolog Barn- och ungdomspsykiatrin Nässjö

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Karin Elardt leg psykolog Barn- och ungdomspsykiatrin Nässjö"— Presentationens avskrift:

1 Karin Elardt leg psykolog Barn- och ungdomspsykiatrin Nässjö
Känsloskola Karin Elardt leg psykolog Barn- och ungdomspsykiatrin Nässjö

2 Föreläsningens innehåll
Känslors funktion Sambandet mellan tankar, känslor och beteende Strategier för att hantera och stå ut med starka känslor och svåra tankar

3 Känsloskolan Samtalsterapi, KBT, familjeterapi, DBT, EMDR, stödjande samtal. I samtliga terapiformer har känslor en central roll. Svårigheter att hantera känslor = starkt kopplat till måendet. 3 tillfällen där ungdomarna kommer tillsammans med föräldrar i grupp Grundläggande kunskaper som bas för eventuell fortsatt behandling.

4 KBT KBT = Kognitiv beteende terapi
Tankar, Känslor och beteenden påverkas av varandra. Tankar Känslor Beteende

5 Känslor, tankar och beteenden
Känslor: Fysiska reaktioner och kroppsliga förnimmelser ex: svettningar, hjärtklappning, yrsel Tankar: vad vi tänker, hur vi upplever saker ex: ”Det klarar jag aldrig”, ”Jag är värdelös”, Det är läskigt” Beteenden: Hur vi reagerar på tankar och känslor, vilka beslut vi tar och vad vi gör ex: stannar hemma, undviker det läskiga, drar sig undan

6 Känslor Alla känslor är livsviktiga!
Kommer med meddelanden som vi värderar och reagerar på. Finns inga bra och dåliga känslor. Alla lika viktiga men olika trevliga. Känslor som ledtrådar när vi fattar beslut. Utan känslor hade livet blivit svårt och riskfyllt att hantera. Känslostyrda beteenden = saker vi gör som är en omedelbar reaktion på en känsla.

7 Tankar Vad vi tänker påverkar hur vi mår.
Kan med tankar frambringa olika känslor och på så vis förändras vårt mående. Olika tankar kan i samma situation väcka helt olika känslor. Styr känslor genom att styra tankar Tankar är bara tankar, blir inte sanna för att vi tänker dem Tankefällor = negativa automatiska tankar som är påverkade av våra tidigare upplevelser

8 Tankefällor Mentalt filter: Du uppmärksammar bara de negativa sakerna och missar de positiva. Övergeneraliserande: Om en sak går fel så är hela livet värdelöst. Förutfattade meningar: Du vet redan innan saker har hänt hur det kommer att bli. Känslostyrt beteende: Det känns läskigt därför är det så. Överskattar sannolikheten: tolkar saker negativt trots att det saknas egentliga bevis. Katastroftankar: Du tror att det värsta tänkbara ska hända och tar inte in andra alternativ.

9 Tankefällor aktiverar känslor som gör det svårare för oss att agera så som vi vill.
Behöver arbeta med våra tankar för att också kunna bromsa våra känslor och i förlängningen förändra måendet. Tankar väcker känslor (fysiska förnimmelser) som i sin tur gör tankarna starkare (fungerar som bevis) det i sin tur ökar de kroppsliga reaktionerna och leder till en negativ spiral.

10 Vad kan du göra själv? Lägga märke till tankar
Hur påverkar den aktuella tanken dig? Positivt? Negativt? Ifrågasätt tanken: finns det några alternativa sätt att tänka i den här situationen? Vilka bevis finns för att tanken skulle vara sann? Om det värsta händer skulle det vara så farligt? Väga upp med positiv tanke? Välj vart du ska rikta uppmärksamheten: Hur stort utrymme ska negativa tankar få? Hitta andra tankar. Sysselsätta sig och på så vis tvinga tankarna åt ett annat håll, minska tankarnas kraft.

11 Försöka stå ut med känslor snarare än att försöka bli av med dem
Försöka stå ut med känslor snarare än att försöka bli av med dem. Känslor är inte farliga, är beteenden som är. Känsla är bara en känsla och inte allt du är! Surfa uppe på känslan istället för att drunkna i den Göra aktiva val! Behöver inte följa budskapet känslan kommer med. Använd kroppen som broms istället för gas. Balansera negativa känslor med positiva.

12 Acceptera det som inte går att förändra och ändra det du kan.
Agera på dina känslor/tankar istället för reagera på impuls, ta kontrollen! Avslappningsstrategier som hjälpmedel Mer tid för genomtänkta beslut snorkel.se / App Öva mycket så de blir naturliga strategier.

13 Sammanfattning Känslor är livsviktiga!
Känslor kommer med meddelanden till oss Aktiveras/samverkar med tankar Olika tankar påverkar oss i olika riktningar Finns inga farliga känslor Tankar är bara tankar Ge dig tid att själv styra dina tankar och känslor istället för att bli styrd. Ta kontroll!

14 Litteraturtips Nilsonne, Å (2007). Vem är det som bestämmer i ditt liv? Om mindfulness. Stockholm: Natur och Kultur. Kåver, A (2009) Himmel, helvete och allt däremellan. Om känslor. Stockholm: Natur och Kultur. Rosengren, L (2013) Livet är nu! Verktyg för en enklare vardag. KBT, Ditt liv


Ladda ner ppt "Karin Elardt leg psykolog Barn- och ungdomspsykiatrin Nässjö"

Liknande presentationer


Google-annonser