Läsglädje – varför och hur?

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Advertisements

Dagordning Inledning – välkommen till NAV-scen, Daniel Lundqvist
Nya skolan till hösten Projektarbete En personlig dator Aktivt lärande
I detta bildspel reflekterar kollegor i olika ämnen tillsammans över språkliga handlingar i klassrummet. Underlag till diskussionen är den uppgift som.
Här kommer det finnas ett stolpmanus för föreläsningen
Kunskapskrav för godtagbara kunskaper i slutet av årskurs 3 – Svenska
Samtala om böcker.
Barn och bibliotek Britta Olsson Samordnare/bibliotekarie
Att träna Läsförståelse
Välkommen Jag heter Bettan Källgren och arbetar här på Stodeneskolan som lärare i special-pedagogik. Jag har utbildat mig ”extra” i bl a Läsmetodik, alltså.
Att utveckla barns förståelse med hjälp av återberättande
KKME – Livsfrågor Oktober 2007
”Tidigare har läraren skrivit hur det har gått för mig i skolan som mamma och pappa fick läsa hemma. På utvecklingssamtalet har mest de vuxna pratat och.
Lärdomar från skolor med mer traditionellt undervisningsmönster
En presentation för dig som är lärare
Att skriva sig till läsning
Ulla Wiklund 2013/Reflektum AB
”Språk, lärande och identitetsutveckling är nära förknippade
Språkstimulering – javisst, men varför?
Vi är den lilla skolan mitt i city med nära till allt!
Ann-Charlotte Roupé, Lerbäckskolan, Lund –
Mål och betygskriterier
E-bläcket. E-bläcket är ett läs- och teknikprojekt för ungdomar i åldern år i Kungälvs kommun som pågick från februari 2010 fram till våren 2012.
5. Viktigt att få in skolbibliotekarier tidigt i arbetet för att ta hänsyn till de som har lässvårigheter.

ATT VARA EN DUKTIG LÄSARE
Studenter Lär Av Studenter ”SLAS”
- Vikten av att kunna sälja in sin idé
Det här arbetar vi med för att du ska kunna nå kunskapskraven
K ALLE K ARLSSON IUP vt J AG GÅR I SKOLAN FÖR ATT …
Ett arbetsområde om poesi
If you want to build a ship, don´t herd people together to collect wood and don´t assign them tasks and work, but rather teach them to long for the endless.
Vad är läsförståelse? Vilka olika faktorer påverkar möjligheten att förstå det man läser? Vad är lässtrategier? Vilka strategier använder sig en god läsare.
Välkomna Alla ni fantastiska föreningsledare. Unga som idrottar tror mer på samhället än andra ungdomar. De. litar på andra människor och tycker att man.
Bildspel som användes på nätverksträffen 24/11
Mål som eleverna skall ha uppnått i slutet av det nionde skolåret
Att övertyga ! Disposition och mall.
Det här arbetar vi med för att du ska kunna nå kunskapskraven
Välkommen till Kattfots föräldramöte!
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Varför frågar vuxna bara en gång och sedan nöjer sig med svaret ”bra”?
Lässtrategier Att använda lässtrategier innebär att få mentala verktyg för att förstå en text. Lässtrategier är riktade handlingar som utförs medvetet.
Muntlig presentation.
Begrepp.
Här kommer det finnas ett stolpmanus för föreläsningen
Skolutveckling via digitala medier
Hur gör man en debattartikel?
Den retoriska arbetsprocessen
Hur man lär sig saker på bästa sätt!
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Lässtrategier Att läsa på olika sätt.
Skriva.
Vad måste jag kunna? SFI kurs C.
Mörbylånga kommun Styrkort 2015 Torslunda Fritidshem Idéernas Paradis.
Diskussionstillfälle 4
Hur du tar hand om din kunskap
BRIS är en länk mellan barn, vuxna och övriga samhället.
Motivationen att lära sig svenska
NOVELL En novell är en kort berättelse. Det kan vara en djupdykning i en persons tankar under en kort tid, eller en spännande återgivning av en enda händelse,
Genom undervisningen i svenska ska eleverna utveckla sin förmåga att formulera sig och kommunicera i tal och skrift, anpassa språket efter olika syften,
Vad måste jag kunna? SFI kurs D.
Exempel på skriftligt omdöme
Ola Henricsson Muntligt berättande i undervisningen.
Elever läser. Luke och Freebody Kodknäckande praktiken – förstå samband mellan talade ljud och skrivna symboler. Textdeltagande – semantisk förståelse,
4 processer att behärska:
Föräldramöte Tomtebogård
3 faser och 19 punkter Avsnitt 3
Argumenterande text.
Kursplan för svenskundervisning för invandrare
Betyg i moderna språk nu redan i år 6
Presentationens avskrift:

Läsglädje – varför och hur? Eivor Sommardahl April 2014

Om vikten av att kunna läsa För samhället För individen

Läsförståelsen a och o Om förståelsen inte finns vid läsning av en text blir läsningen enbart teknisk och ger ingen upplevelse.

Dessutom: Vi minns bara information som säger oss någonting.

80 procent av orden måste vara bekanta. Läsning på rätt nivå 80 procent av orden måste vara bekanta. Karin Taube

Läsning bara på den egna komfortnivån är inte utvecklande. Men … Läsning bara på den egna komfortnivån är inte utvecklande.

Om språket inte räcker till Svagt skolspråk bidrar till problem med läsförståelsen. Språkstörningar som inte upptäcks i tid ger läsförståelseproblem i de högre årsklasserna. Lässvårigheter kan ge negativ självbild.

Läsning – tvång eller njutning? Eleverna som svarat att de inte tycker om att läsa menar att det finns ett visst tvång kopplat till läsningen och att det är tråkigt. De elever som å andra sidan svarat att de tycker om att läsa kopplar läsningen ihop med avkoppling, njutning och ett sätt att lära sig nya saker. Lars Pettersson, Pojkars och flickors attityder till läsning. En studie av elevers läsning i årskurs 9, Mälardalens högskola, 2012

Svaga läsare kan komma igång om de får läsa texter som: har lättare ordval och meningsbyggnad har lättare typografi är i form av ljudböcker intresserar dem speciellt någon vuxen läser det första kapitlet förknippas med positiva situationer

Hur gör en aktiv läsare? Skumläser okända texter för att få överblick. Läser med penna i hand. Känner olika genrer. Går bakåt i texten när de inser att de missförstått något. Försöker tolka svåra ord med hjälp av sammanhanget. Förstår att tankeled kan saknas i texten. Kan använda de nya insikterna i framtiden.

För att bli bra på något krävs minst 5 000 timmar ihärdig övning – gäller också läsning. läsforskaren Ingvar Lundberg

Vad kan hemmet göra? Läs för mej, pappa! Sedan slutet av 1990-talet driver ABF tillsammans med fackföreningsrörelsen projektet Läs för mej, pappa! Syftet är att stimulera män inom LO-kollektivet att läsa för sina barn och i förlängningen även läsa mer själva. Projektet vänder sig till pappor/styvpappor som har barn i åldern 0-10 år.

Viktigt att väcka läsintresset tidigt Hjälp barnet att förstå texten via: bilder röda tråden samtal uppmärksamhet på vad barnet inte förstår

Hemmet kan: Stötta, uppmuntra och reservera tid för samtal Visa gott exempel Ställa förväntningar

Faktaböcker – skönlitteratur ”Pojkarna vill ha böcker om motorcyklar och bilar, ormar och sport, dinosaurier och militärer och de väljs för att hitta information eller som underhållning. De gånger pojkar väljer skönlitteratur, blir det oftast ”skräck”, science fiction, humor, action eller äventyr.” Boltz, H. Robin, 2007: What we want: Boys and girls talk about reading. I: School library media research.

Vad kan dagis göra? Barn i dagisåldern mest nyfikna – tiden borde därför utnyttjas för att väcka barnens läs- och skrivintresse!

Dagvårdens möjligheter Avända mycket tid för språkstimulas tala och berätta lyssna läsa (lek)skriva Många använder redan t.ex. Språkstrategi för dagvården A-Ö

Få alla lärare övertygade om att de är modersmålslärare. Vad kan skolan göra? Få alla lärare övertygade om att de är modersmålslärare.

Vad kan skolan göra mer? Fokusera på kvalitet i stället för kvantitet. djupläsa samtala kring texter i alla ämnen (process)skriva konkretisera och visualisera texter.

”Nästan alla 2-åringar använder internet åtminstone ibland.” Mediebarometern, Nätverket för ungdomsforskning, 2013

Ta vara på elevernas IT-intresse Läs- och skrivinläring på dator (t.ex. Trageton) Pojkar och digital läsning Flickor och sociala medier Läsplattor och mobiler för dyslektiker Datorspel i undervisningen Bloggar, e-läromedel m.m.

Läsglädje och läsengagemang ”Vi kommer aldrig att få alla att bli bokslukare. Däremot kan man arbeta med att skapa läsengagemang, alltså att få eleverna att förstå nyttan av att förstå vad man läser och öva sig i det.” Barbro Westlund i Att undervisa i läsförståelse, 2012