ERKÄNNANDE OCH JÄMFÖRELSE AV UTLÄNDSKA EXAMINA I FINLAND

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Samordningsprojekt för införande av anmälnings- och studieavgifter
Advertisements

ARKIVERING av examenskommissionernas handlingar
Direktiv 2010/32/EU EU-direktiv om förebyggande av stick-och skärskador inom hälso-och sjukvården Ramavtal som ingåtts av arbetsmarknadens parter. Nationellt.
Fakta och information om högskolan
Reell kompetens vid bedömning av behörighet och tillgodoräknande
Betygsättning i svensk högre utbildning – ett hinder för mobilitet?
Charlotte Wallberg Europa Direkt Gävleborg Bollnäs 7 oktober 2009
(Utvidgad) inlärning i arbete Modeller, möjligheter, utvecklingspunkter.
SPECIMA Kompletterande lärarutbildning i Finland
Studierektor/universitetsadjunkt
Konkurrera med kvalitet – studieavgifter för utländska studenter Albin Gaunt God morgon Tack för att vi fått komma hit.
Att söka till högskolan
Rekrytering – därför väljs inte de mest kompetenta till jobben
Regler och lösningar för uppdragsutbildning
Den nya högskoleutbildningen Aija Sadurskis Högskoleverket.
Yhmyndigheten.se Myndigheten för yrkeshögskolan ”Myndigheten för yrkeshögskolan bidrar till att försörja arbetslivet med rätt kompetens i rätt tid vilket.
Lärande på arbetsplats =inlärning i arbetet i Finland.
Kommerskollegiums arbete med handelshinder
Tillsammans gör vi studier möjligt
ULV-projektet en kompletterande utbildning för utländska lärare
1 Bosättningskravet och EU-domstolens mål C-542/09.
En JoKhaMoshyamexandra Presentation
Brukarenkät IFF Brukarundersökning individ, familj och funktionshinder (IFF) hösten Sammanlagt svarade 185 brukare på enkäten. För IF så var.
Yhmyndigheten.se En svensk referensram för kvalifikationer
1 Gruundutbildningen på EE Ny högskoleproposition Ny mastersutbildning Påverkan på civilingenjörsutbildningen Förändringar av E programmet.
Alumnienkät, Bakgrund Lärarkonventets initiativ Gjort en gång tidigare 25 lärosäten deltog denna gång Frågorna något justerade till denna.
Försöksverksamhet 2007 Universitetsförvaltningen Uppdragets bakgrund, syfte och mål Avidentifierade ansökningshandlingar.
Vårdgaranti och tillgänglighet i Region Skåne
Regeringens proposition 2009/10:149 En akademi i tiden – ökad frihet för universitet och högskolor (Autonomipropositionen) Lars Rydberg.
1 ASIN och EU ur ett studiestödsperspektiv Vid Direktörsmötet på Färöarna 2008 beslutades att ASIN under den kommande perioden skulle följa: Den.
Utbildningsdepartementet. Remissynpunkter 128 remissinstanser ca 60 spontana remissynpunkter.
Beslut i Riksdagen Betänkande 2013/14:UbU6 Vissa bestämmelser om legitimation och behörighet för lärare och förskollärare Regeringens proposition.
Legitimation för lärare och förskollärare - Förskolan
Samverkan inom socialförsäkringen Rapport
Valideringsinfo.se En webbportal för samlad information om validering i Sverige. Yh-myndigheten i samverkan med Högskoleverket, Verket för högskoleservice,
Internationella programkontoret för utbildningsområdet.
Språkrådets möte Språket ur utbildningens synvinkel Språkundervisningen i gymnasiet Språkundervisningen i gymnasiet Språkets betydelse för.
EU (Europeiska Unionen)
| Världen i besittning Examensstudier utomlands © Centret för internationell mobilitet och internationellt samarbete CIMO, 2013.
| Världen i besittning Presentation av webbtjänsten Maailmalle.net.
Välkomna till information och samtal kring Introduktionsperioden
LÄRARSITUATIONEN VID DE FINLANDSSVENSKA YRKESLÄROANSTALTERNA PETRI SALO ÅBO AKADEMI/ÖSTERBOTTENS HÖGSKOLA/PEDAGOGISKA INSTITUTIONEN.
Yhmyndigheten.se Lanseringskonferens valideringsinfo.se.
Utbildningsdepartementet Budskap från rekommendationen om EQF En gemensam referensram - ett översättningsverktyg mellan olika kvalifikationssystem och.
1 Ny gymnasieskola GY De viktigaste förändringarna 18 nationella program Yrkesprogram - högskoleförberedande program Nya strukturer och ämnen Lärlingsutbildning.
Europass och de gemensamma europeiska verktygen
1 Inledande förordningstext Förordning (2008:793) om försöksverksamhet med riksrekryterande gymnasial spetsutbildning Utfärdad: Träder i kraft.
Bedömning utan fullständig dokumentation
Länsstyrelsegemensam brukarundersökning Företagsstöd inom landsbygdsprogrammet Undersökningen har genomförts av Statisticon AB på uppdrag av nio länsstyrelser.
GRs effektstudie 2005 Gällande studerande vid kommunal vuxenutbildning i Alingsås, Härryda, Kungsbacka, Lerum, Mölndal, Partille, Tjörn och Öckerö, 2003.
Kv-hallinnon kevätpäivät Turku , Sessioryhmä I Tutkintojen akateeminen tunnustaminen – ulkomailta tulevien opiskelijoiden todistukset.
Internationell rörlighet hos personalen inom hälso- och socialvården 2011 Reijo Ailasmaa
Målgrupp Flyktingar och anhöriga utgör huvudmålgrupp.
Bedömning av utländsk utbildning
Yrkeshögskolan. Vad är Yrkeshögskolan? Yrkeshögskolan är ingen institution utan är en utbildningsform. Den är till för de som vill utbilda sig till ett.
Sv Att bedöma utländska kvalifikationer En växande verksamhet NUAK-konferensen Lars Petersson.
Finska vinterkriget.
Seminarium om tillgodoräknande
Allmän inriktning Aspirantutbildning Birgitta Lönning, studievägledare Institutionen för kultur och kommunikation, IKK.
Att skriva brev och mejl till uppgiftslämnare övningar Agneta Häggström, Försäkringskassan Karin.
Sv Bedömning av utländsk utbildning -för arbetsmarknad och tillträde till högre utbildning Ida Larsten.
Yrkeshögskolornas medverkan i det europeiska högskoleområdet
Lunds Tekniska Högskola | Internationella avdelningen LTH | Studera Utomlands Andrea Tarlé Borgström - INTERNATIONELLA AVDELNINGEN, LTH.
Vad innehåller förvaltningsklagan? Studiedag inom barnskyddsfrågor Jurist Tove Lindell 1.
Skogs- och Lantarbetsgivareförbundet Anders Carlsson Eklund Eures rådgivare David Tachezy Eures rådgivare Örebro 22 februari,
Grundläggande och särskild behörighet
Finska medborgares rättigheter och skyldigheter
Vägen till svensk legitimation och specialistkompetensbevis - EU/EES
Invandringen i Finland
Botkyrka kommun Brukarundersökning 2018
Presentationens avskrift:

ERKÄNNANDE OCH JÄMFÖRELSE AV UTLÄNDSKA EXAMINA I FINLAND Validering av invandrares kompetens 12.12.2011, Helsingfors Överinspektör Johanna Niemi Utbildningsstyrelsen

Innehåll Allmänt om erkännande och jämförelse av examina Akademiskt och professionellt erkännande Utbildningsstyrelsens beslut om tjänstebehörighet Utbildningsstyrelsens utlåtanden Kundtillfredsställelse

Utbildningsstyrelsens enhet för erkännande och jämförelse av examina Erkännandet av examina med tillhörande informationsutbyte överfördes till Utbildningsstyrelsen 1997 Enheten för erkännande och jämförelse av examina hör till verksamhetsenheten Yrkesutbildning Erkännande av examina som myndighetsuppgift Nationellt center för ansvar eller information: Informationsutbyte i fråga om akademiskt erkännande ENIC-NARIC Nationell kontakt i fråga om yrkeskvalifikationsdirektivet Nationell samordningspunkt för referensram för kvalifikationer Finlands Europass-centrum

Allmänt om erkännande av examina Utbildning och examina starkt nationella Erkännande av examen indelas i akademiskt och professionellt erkännande Avsikten med erkännande och jämförelse (bl.a. att få arbete, urval av studerande och tillgodoräknande av studier) avgör vem som fattar beslut Erkännandet ger vissa rättigheter, men examen blir inte en finländsk examen, och man får inte rätt att använda en finländsk examensbenämning eller dess förkortning Erkännandet och jämförelsen styrs av internationella och nordiska fördrag, EU-direktiv samt lagar och förordningar som grundar sig på dem Erkännandet av examina hör nära ihop med erkännande av kompetens, tillgodoräknande, validering o.s.v.

Akademiskt erkännande: Studera med en utländsk examen som grund Akademiskt erkännande innebär antagning till utbildning med en utländsk utbildning som grund och tillgodoräknande av utländska studier i en examen i Finland Besluten fattas alltid i högskolorna/läroanstalterna Utbildningsstyrelsen ger vid behov uppgifter om en utländsk utbildning → frågor till adressen recognition@oph.fi Om avsikten är fortsatta studier i Finland behövs i regel inget beslut från Utbildningsstyrelsen. Undantag: när en person söker sig till pedagogiska studier för lärare kräver högskolorna ett beslut om erkännande av examen från Utbildningsstyrelsen.

Professionellt erkännande: Arbete med en utländsk examen som grund Med professionellt erkännande avses ett beslut om den yrkesbehörighet som en utländsk examen ger. Behörig myndighet och förfaringssätt beror bl.a. på följande: Är yrket reglerat i Finland? Behöver man rätt att utöva yrket eller tjänstebehörighet? Landet där examen avlagts Sökandens medborgarskap Examensnivå: högskoleexamen eller examen på andra stadiet? Är den sökande behörig för ett visst yrke i ursprungslandet?

Professionellt erkännande: Icke-reglerade yrken Arbete inom privata sektorn; uppgifter inom offentliga sektorn för vilka det inte finns behörighetskrav i lagar eller förordningar Arbetsgivaren bedömer den utländska examen och den kompetens som examen ger och beslutar om utbildningen är lämplig för uppgiften När det gäller en högskoleexamen kan personen ges ett beslut av Utbildningsstyrelsen om jämställande av nivån När det gäller en yrkesexamen kan Utbildningsstyrelsen ge ett expertutlåtande Utbildningsstyrelsen ger vid behov uppgifter även till arbetsgivare, kontakter: recognition@oph.fi

Professionellt erkännande: Reglerade yrken För reglerade yrken finns det behörighetskrav i en lag eller förordning I Finland finns det ca 70 reglerade yrken, varav en stor del inom hälso- och sjukvårdssektorn En lista över reglerade yrken finns på Utbildningsstyrelsens webbplats Den behöriga myndigheten ska ge ett beslut om tjänstebehörighet eller rätt att utöva yrke till den som har en utländsk examen Utbildningsstyrelsen beslutar om tjänstebehörighet, de vanligaste yrkena är ämneslärare, klasslärare, barnträdgårdslärare, socialarbetare, brandmän Om rätt att utöva yrke beslutar den behöriga myndigheten i fråga, t.ex. yrken inom hälso- och sjukvården (Valvira), veterinärer (Evira)

Utbildningsstyrelsens beslut om tjänstebehörighet Besluten grundar sig på två lagar Lag om erkännande av yrkeskvalifikationer (1093/2007, AP- lagen); gäller erkännande av yrkeskvalifikationer som en medborgare i ett EU/EES-land skaffat sig i ett EU/EES-land Lag om den tjänstebehörighet som högskolestudier utomlands medför (531/ 1986, UO-lagen); gäller andra fall än de tidigare nämnda

Utbildningsstyrelsens beslut om tjänstebehörighet, forts. Gemensamt vid beslutsfattandet Beslutet fattas på basis av en personlig ansökan Examen och högskolan ska vara officiella i ursprungslandets utbildningssystem Beslutet gäller behörighet med avseende på den examen som krävs; det kan även finnas andra krav (språkkunskap) Besluten ges på finska eller svenska Pris 238 euro + expeditionsavgifter 10 euro (2011) Beslutet kan överklagas.

Utlåtanden om utländska examina på andra stadiet Utbildningsstyrelsen kan ge utlåtande då en examen som en sökande genomfört utomlands inte kan jämställas med en finländsk högskoleexamen, men den är en yrkesinriktad examen som hör till det officiella utbildningssystemet i landet där den genomförts. I utlåtandet ges uppgifter om innehållet i och nivån på examen och den behörighet som examen ger i ursprungslandet Examen jämförs närmast med motsvarande finländska utbildning Utlåtandet kan vara till nytta i arbetslivet eller då man söker sig till fortsatta studier Utlåtandet ger inte tjänstebehörighet Utlåtanden ges på finska eller svenska Pris 98 euro (+ moms 23 %) + expeditionsavgifter 10 euro

Arbetet med erkännande i Utbildningsstyrelsen: Statistik 1997 – september 2011 Sammanlagt ca 7 420 ansökningar om erkännande Mängden ansökningar ökar ca 10 % i året: 1998: 264; 2010: 756 Ca 6035 beslut har fattats, varav ca 70 % enligt UO-lagen Negativa beslut endast 0,7 % Sammanlagt 40 besvär (0,7 %) har anförts över besluten De sökandes medborgarskap: Finland 32,8 %; övriga EU/EES 16,4 %; andra än EU/EES dvs. tredjelandsmedborgare 51 %; utan medborgarskap 0,5 % Genomsnittlig tid för behandling av ansökningarna ca 3-4 mån.

Arbetet med erkännande i Utbildningsstyrelsen: De vanligaste länderna där examen avlagts Sovjetunionen och Ryssland 42,7 % Storbritannien 9,4 % Sverige 8,5 % Tyskland 4,8 % Förenta staterna 3,9 % Estland 3,9 % Frankrike 2,4 % Ungern, Ukraina, Polen, Nederländerna, Irak och Italien ca 1 % var Allt som allt nästan 130 länder

Kundtillfredsställelse Undersökningar har gjorts 2005 och 2009; den senaste finns på webbplatsen - "Opetushallituksen päätös on ’painava’ paperi" – ulkomaisen tutkinnon suorittaneiden kokemuksia tunnustamisesta (på finska) - Kundenkät 2009 – Sammandrag om resultaten (på svenska) Målgrupp för enkäten 2009 var de sökande som fått beslut 2005-2007; svarsprocenten var 43 %

Erfarenheter av ansökningsprocessen och innehållet i beslutet (5 = mycket nöjd) Det var lätt att få reda på att beslutet ska sökas från Utbildningsstyrelsen. 3,9 (3,8) Jag är nöjd med Utbildningsstyrelsens infomaterial. 3,9 (3,8) Jag är nöjd med servicen jag fått från Utbildningsstyrelsen under ansökningsprocessens olika faser. 3,9 (4,0) Jag anser att min ansökan blev behandlad inom rimlig tid. 3,9 (4,1) Jag anser att priset för beslutet var rimligt. 3,3 (2,8) Jag anser att beslutets innehåll är klart och begripligt. 3,9 (4,0)

Beslutets betydelse och inverkan Mina möjligheter att få arbete förbättrades. 3,4 (3,3) Jag avancerade i min yrkeskarriär. 3,0 (2,8) Jag fick en studieplats i Finland. 2,8 (2,6) Min prestige steg. 3,1 (3,4) Jag fick bättre självförtroende. 3,6 (3,6)

Tilläggsuppgifter Erkännande av examina På finska: www.oph.fi/tutkintojentunnustaminen På svenska: www.oph.fi/examenserkannande På engelska: www.oph.fi/recognition Webbplatsen innehåller bl.a. olika ansökningsblanketter och anvisningar om erkännande av examina och utlåtanden samt uppgifter om reglerade yrken. Referensramar för kvalifikationer På finska: www.oph.fi/tutkintojenviitekehys På svenska: www.oph.fi/referensramforkvalifikationer På engelska: www.oph.fi/qualificationsframework Förfrågningar: recognition@oph.fi Andra länder: www.enic-naric.net