Coachande ledarskap som mentor

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Hur kan vi arbeta mot mobbning. eller Hur kan vi arbeta för vänskap
Advertisements

Det problemorienterade föräldrasamtalet Hur reagerar du själv när du ska få veta något jobbigt?  Ni kan till exempel föreställa.
Nulägesanalys genom frågor
Coaching i akademiska miljöer Vad? Hur? Varför?
TILLSAMMANS KAN VI GÖRA SKILLNAD VAR MED I EN ENTREPRENÖRIELL UTMANING.
Vi utvecklar människor. Människor utvecklar företag Utvärdering Säljutbildning Öppen utbildning Vt 2010 Utbildare: Johan Skogström Plats: Consensus Utvärderingen.
VÄRDEGRUNDSARBETE Åmålsgården, Åmåls Kommun
Individuellt lärande tillsammans
Lösningsinriktad Pedagogik.
Vårdande/stödjande handlingar inom kommunala boenden Delrapport 7
Vad är feedback? Vad ska jag tänka på för att feedback ska bidra till studentens lärande?
Metodstöd.
”Tidigare har läraren skrivit hur det har gått för mig i skolan som mamma och pappa fick läsa hemma. På utvecklingssamtalet har mest de vuxna pratat och.
Värdegrund 1.
VÄRDEGRUNDSARBETE Åmålsgården, Åmåls Kommun
1) Ni har kommit överens om att barnet ska ta bort sin tallrik från bordet efter måltider. Det går bra ibland och ibland inte. Den här gången går ditt.
Problemsnack eller bygga lösningar.
Föräldramöte 11/ Välkomna till Syskonavdelningarnas föräldramöte 2011.
Varför arbeta med interpersonella relationer i handledning?
Kommunikation.
- Konsten att ge feed-back
70 % av alla förändringsprojekt fallerar…
Syftet med en personlig handlingsplan
Konsten att leda sig själv
Dialogkort - arbetsmiljö och hälsa
Röd & Grön Zon I RÖD ZON Pratar jag till … DIG! I GRÖN ZON
Att samtala med ungdomar om tobak
Lund Studentlitteratur
K ALLE K ARLSSON IUP vt J AG GÅR I SKOLAN FÖR ATT …
I taket lyser stjärnorna Johanna Thydell
Att rekrytera ledare - hur gör man egentligen. …om ledarrekrytering Fundera över vilka ni vill ha som ledare. Om ni inte vet vilka ledare ni vill ha,
Vad är du för typ av person?
Hur socialt anpassa barn med ADHD ? Konsekvenspedagogik
”Hur gör vi varandra bättre” IFK TUMBA FOTBOLL Ledarutveckling
Lyckad träning Hur?.
Men jag tror att jag sakta börjar se en kontur Några armar och ben
ETIK OCH GODA SAMTAL Lasse Lindsjö.
Etik Moral Filosofi.
TÄNK TILL VÄRDEGRUNDSMATERIAL 2014.
Barns delaktighet _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
Date LEDARUTVECKLING Coachning Jan 2010.
Frågor om elevinflytande till elever i åk 3 – 9 i grundskolan
Röd zon Grön zon Grön zon Röd zon.
Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten – brukarmedverkan vid brukarundersökningar inom LSS • • SKAPAD.
JOBBET SOM FRISKFAKTOR Alltid varit betydelsefullt..... yrkesstolthet haft mening... men de psykosociala verksamhetsfrågorna har ändrat karaktär.
Coaching –vad är det? Positiv Livskraft ©.
Introduktion till Motiverande samtal (MI)
Lönesamtalet.
Etik & moral Etik = beskriver vilka riktlinjer vi ska välja för hur vi ska handla, val vi ställs inför. När man funderar över skillnader i vad som anses.
Portfolion / Dokumentationen bidrar till utveckling
Idrottspsykologi.
Leda Avdelning Leda Kår Ditt Personliga Ledarskap
Välmående ledarteam Tomas Ekeberg & Cecilia Blanckert
1 Mångfald Hur leder man en arbetsgrupp som präglas av mångfald ?
Att inte ha någon egen agenda – aktivt lyssnade
MAKTLEKAR.
Caroline Hansson, Pilbäckskolan
Förändring – hot eller möjlighet?
Ge och ta konstruktiv, förstärkande och utvecklande feedback
Socialpsykologi.
Nu ska jag/vi jobba smartare. Hur gör man då?
Vi uppfattar verkligheten på olika sätt
Världens bästa idrottsförälder
Hur får vi Sigbox att bli en helhet? BFL, SUA, IKT.
SAMTALSMETODIK – HUR NÅR JAG FRAM OCH SKAPAR KONTAKT.
Micke & Martin Mikael Thunblom Martin Larsson.
Coaching.
Värdedokument Uddens Förskola rev. Aug. 2016
Värdedokument Uddens Förskola rev. Aug. 2017
Förhållningssätten.
Presentationens avskrift:

Coachande ledarskap som mentor

Coachande Ledarskap Vad innebär det för dig?

Att leda handlar inte om att dominera utan om att lyfta de jag leder. Coachande ledarskap Att leda handlar inte om att dominera utan om att lyfta de jag leder. Att leda handlar inte om att alltid veta mest, utan att hjälpa andra att lära. Att leda handlar om att skapa en relation baserad på ömsesidig respekt!

Förväntningar Förväntningar blir ofta uppfyllda! Ställ därför rimliga men höga förväntningar på eleven

gör vi henne till det hon kan bli! När vi behandlar en människa som hon är, gör vi henne sämre än hon är. När vi behandlar henne som om hon redan vore det hon skulle kunna vara, gör vi henne till det hon kan bli! Goethe

KAOS! Passivitet Mentor Hög kunskap Hög mognad Elev Låg kunskap Låg mognad Direktstyr Mentor Delegerar

Konsekvensbaserat ledarskap Egenskaper (är) skall du ta vara på, inte påverka Beteenden (gör) skall du påverka och styra

Definition Coaching ”Coaching är att frigöra en persons potential för att maximera dennes prestation. Det är att hjälpa honom/henne att lära, hellre än att lära honom.”

Coachingens själ Coaching är i praktiken ett sätt att kommunicera som främjar handling och inlärning på ett personligt och yrkesmässigt plan, genom att medvetandegöra, utmana och motivera samt sätta upp mål. Nutid och framtid fokuseras och man undviker att i alltför hög utsträckning gräva i det förflutna. Coachingens bärande tanke är att orientera sig mot lösningar och möjligheter, snarare än att gräva ner sig i problem. Vidare utgår coaching från att varje människa själv har svaren men kan behöva spegling för att finna egna sätt att lösa sina utmaningar på (Gjerde, 2003).

Coachens fyra ansvarsområden Fyra ansvarsområden som en coach/mentor har vid samtal med klienten/eleven 1. Utforska, klargöra och arbeta med det eleven vill uppnå. 2. Uppmuntra eleven till egen utforskning och egna upptäckter. 3. Ta fram elevens egna lösningar och strategier. 4. Hålla eleven ansvarig för sitt eget liv.

Separerande språk Predikande: Du borde jobba lite hårdare…. Hotande: Om Du inte gör som jag säger så… Föreläsande: Nu skall jag förklara för Dig…(varför Du har fel) Kategoriserande: Man vet ju hur kvinnor/män/chefer/medarbetare/invandare/svenskar är… Skuld/skambeläggande: Det är Ditt fel… Du är misslyckad… Dömande: Du är aggressiv… Du är lat… Slutna frågor: Visst tycker Du väl att det är roligt att vara med i den här gruppen?

Sammanbindande språk Uppmuntrande: Vad roligt att Du vill ta mer ansvar… Berömmande: Ni är välpresterande i den här gruppen… Uppmärksammande: Jag noterade Ditt intresse för teknik och fick en ide om hur vi gemensamt kan dra nytta av den… Medkännande: Du verkar trött… kan jag / vi göra något för Dig? Bekräftande: Jag skall göra vad jag kan för att ta hänsyn till Dina önskemål… Aktivt lyssnande: Jag tycker mig höra Dig säga att…. Öppna frågor: Vad är det Du strävar efter?

SBR Modellen (Situation – Resultat - Beteende)

SBR Uppföljningsmodell för ökad insikt kring det egna beteendets konsekvenser. Visa intresse för det individen varit med om Vilka beteenden var framgångsrika? Vilka konsekvenser fick beteendet?

G.R.O.W modellen Framtidsorienterande coaching Goal (mål) Reality (verklighet) Options (möjligheter) Wrap up (sammanfattning)

Exempel på G.R.O.W frågor Goal Vad är Ditt mål? Vad är det optimala resultatet? Hur skulle Du vilja att det var? Om ett under skedde…? Hur kommer Du att må när Du nått Ditt mål? Reality Hur ser nuläget ut? Beskriv Dina utmaningar? Vad har Du redan försökt med…? Vilka blev effekterna? Vad, Vem? När? Vad blir Ditt nästa steg?...? Vem kommer Du att engagera…? När startar Du…? Hur vill Du att jag ska stötta Dig …? Följ upp Options Beskriv olika handlingsalternativ … Något annat? Risker och konsekvenser för varje handlingsalternativ? Vad är det bästa alternativet…? Finns det ytterligare alternativ som Du inte tagit upp hittills?

Olika sorters samtal Utredande samtal Stödjande samtal Syftar till att förändra förhållningssätt men eleven behåller initiativet Stödjande samtal Syftar till att ge en hjälpande hand utan att ta ifrån eleven initiativet Gränssättande samtal Syftar till att korrigera beteende genom att låta eleven komma med initiativ till förändring Utvecklande samtal Syftar till att visa på möjligheter där eleven har ansvaret för att välja väg

Feedback – Regler- ”jag-budskap” - ”När du berömmer mig inför de andra, så känner jag mig stolt och uppskattad, vilket leder till att jag vågar vara mer delaktig i våra diskussioner”. - ”När du avbryter mig så fort jag försöker lägga fram mina förslag, så känner jag mig värdelös och oönskad. Det leder till att jag inte längre vill vara med i ledningsgruppen”.

Samarbete Att lära eleverna att samarbeta är ett mål för coaching att förbereda dem för arbetslivet att träna dem att se olikheter som en styrka att höja klassens lägstanivå och höja de duktigas högstanivå att skapa utrymme för läraren att agera mer och parera mindre