Prioriterad fråga 2010 Bättre stöd till utsatta barn.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Barns psykiska ohälsa – ett prioriterat arbete
Advertisements

Framtida överenskommelse om långsiktigt, hållbara strukturer som stödjer en evidensbaserad praktik inom socialtjänst och därtill hörande hälso- och sjukvård.
Vad är eHälsa? Nationell strategi för tillgänglig och säker information inom vård och omsorg sedan Sedan 2010 är socialtjänsten med fullt ut. Vision:
Varför fokus på nyanlända just nu
Barnen allas ansvar PSYNKprojektet
VÄSTBAS TIDIGT – TILLSAMMANS Ett sätt att samverka kring barn och unga
1 Öppna jämförelser inom socialtjänsten • Presentation av befintligt data inom barn och unga, beroende och missbruk samt personer med funktionsnedsättning.
Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre
SKL:s återrapportering 6 december 2012 Överenskommelsen inom det sociala området Anna-Karin Berglund Avd. för ekonomi och styrning.
SKOL- OCH BARNOMSORGSFÖRVALTNINGEN Stephan Rapp, Skolinspektionens dag Lund 22 nov 2010 ”Vi ska klara alla barn och elever”
Regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting har kommit överens om samordnade och långsiktiga insatser som ska stödja en evidensbaserad praktik i socialtjänsten.
Kulturdepartementet Kulturpolitik – regeringens tre prioriteringar Barn och ungas rätt till kultur Vård av kulturarv Förbättrade villkor för kulturskapare.
Nationell spridningskonferens Karlstad Barns rätt på rätt sätt – folkrätt i praktiken Var med och stärk barnets rättigheter!
Placerade barn och unga i familjehem och HVB Trygg och säker vård – SoS Nationellt kunskapsstödNationellt kunskapsstöd - Handbok - Handbok - Vägledning.
 ”Lyfta” barn och ungdomsfrågor som ett viktigt, prioriterat område för landsting, regioner och kommuner  Barn & unga utgör 1/3 av befolkningen och tillbringar.
Nationell strategi för eHälsa och Socialstyrelsens roll
Om övningsskolor presentation gjord av Stockholms universitet (Cecilia Netje) vid den nationella VFU-konferensen den 12 april, 2013.
EBP Barn o unga Kunskap till praktik Psykiatri Funktions hinder Bättre liv E-hälsa Regional stödstruktur Våld i nära relationer Koh I Noor Barn och unga.
Förbundsfullmäktige Jokkmokk den 24 april
Genomförandeplan för Dalarnas län inom området barn och vuxna med funktionsnedsättning (LSS) 2013 – april 2014.
1 Vad sägs i Socialstyrelsens tillsynsutredningar om missbruks- och beroendevården och vad visar Kunskap till praktiks uppföljning? Remisskonferens 2011.
Samordning för Psykisk (o)hälsa
Bakgrund och syfte Ska ses i ljuset av tidigare utredningar Organisationers önskan om ett annat och bättre sätt att samverka Regeringen vill erkänna,
Nätverk för plattformsledare 17/ Anna Lilja Qvarlander
+ Aktiviteter inom projektet: Evidensbaserad praktik inom funktionshinderområdet Hanna Egard, följeforskare
Välkommen till årets Ordförandeseminarium 4 – 5 oktober 2014 Här möts vi som vill göra skillnad! 1.
Lupp - Lokal uppföljning av ungdomspolitiken. Incitament för att ta hänsyn till barn och unga Nationella ungdomspolitiska mål Nationella ungdomspolitiska.
1 Läns- regionförbunden 16 mars 2010 Plattform för evidensbaserad praktik inom socialtjänsten.
SIKTA Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård- ett samverkansprojekt mellan Region Skåne och Kommunförbundet.
Vägar till en jämlik hälsa
Vägen mot handlingsprogrammet… Spela samman – en ny modell för statens stöd till regional kulturverksamhet, SOU 2010:11 Litteraturutredningen, SOU 2012:65.
Elizabeth Englundh Socionom, Fil. Dr I PEDAGOGIK
Ett friskare Sverige! En kort betraktelse över Miltonutredningen (SOU 2006:100) med särskilt fokus på barn och unga...
Behöver den lokala samverkan stärkas och kompetensen inom psykisk ohälsa utvecklas? KUR- projektet ger möjligheten! KUR-projektet vänder sig till anställda.
Modellområde psykisk hälsa barn och unga
Hur fungerar samhällets insatser för ensamkommande flyktingungdomar? Om ensamkommande flyktingungdomars introduktion och etablering i Umeå Projekt finansierat.
”Om vi fick bestämma” Kick-off oktober 2012.
SKL har beslutat om Strategi för eSamhället
Vägledning Vägledning. 1. Bakgrund 2. Praktisk vägledning 3. Respektive parts ansvar Vägledningens delar.
Barn i Riskmiljö Nätverk Närvård CFL Söderhamn 22 februari 2013 Karin Gisselman Processledare Kunskap till praktik.
Gävleborg/Hudiksvall
Regional utvecklingsstrategi – RUS – antogs 2010 Mobilisering och kraftsamling Regionala prioriteringar En riktningsgivare med vision, mål och strategier.
Värmland Missbruks- och beroendevård för Värmlänningen!
Överenskommelser 2014 Stöd till en evidensbaserad praktik för god kvalitet inom socialtjänsten - Regional stödstruktur för kunskapsutveckling - Regionalt.
Utvecklingsledare Kunskap till praktik
Projektet Bättre psykosvård Sammanfattning. Projektet bättre psykosvård Projektstart november 2011 Uppdrag: stötta enheter i landet som jobbar med psykosvård.
Barn och ungas rättigheter BRÅ
BARNS BÄSTA -klart att vi alla vill barnens bästa eller?
Forskning och Utveckling i Sörmland Forskning och Utveckling i Sörmland Kommuner och landsting i samverkan länsgemensam resurs olika.
”Om vi fick bestämma” - Ett projekt om Barnkonventionen och varför barns och ungdomars delaktighet i musik- och kulturskolan måste stärkas.
Läkarundersökning inför placering av barn och unga
Socialdepartementet. Bred delaktighet, samarbete och samråd.
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016 Överenskommelse mellan staten och SKL.
Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling kerstin wanhatalo – van rijn.
Länsstyrelsens uppdrag om integration Med fokus på mottagande och bosättning av ensamkommande barn och nyanlända. Utmaningar, möjligheter och samverkan!
Patient- och brukarmedverkan i Norrbottens län Politiska samverkansberedningen Strategi för Norrbottens län = kommuner + landsting Bygger på SKL’s arbete.
1 Verksamhetsplan Verksamhetsplanering Verksamhetsidé Värdegrund Vision SWOT-analys Strategier Mål Handlingsplaner Uppföljning Varför finns vi?
Kvalitet i särskilt boende
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016
Analysseminarium – ÖK maj
Arbetsgrupper och VIP Februari 2018.
Dagens tema Samverkan i arbetet med att förebygga och bekämpa användandet av Alkohol, Narkotika, Droger och Tobak – och kopplingen till folkhälsa och hållbar.
Varför en satsning på psykisk hälsa?
Regionalt utvecklingsarbete EBP inom verksamhetsområdet stöd till individer med funktionsnedsättning
BoU-överenskommelsen i sitt sammanhang
Välfärdsberedningen
Socialstyrelsens arbete mot våld i nära relation
”Främja långsiktig samverkan mellan olika samhällsaktörer”.
SAMS – Samverkan socialtjänst skola Obruten skolgång för placerade barn Eva Agåker Eva hälsar välkommen.
SKL:s uppdrag Intressebevakning och omvärldsanalys
Presentationens avskrift:

Prioriterad fråga 2010 Bättre stöd till utsatta barn

Varför detta område och just nu? SKL har redan tidigare identifierat viktiga utvecklingsområden där vi driver stora projekt, t.ex. Barnskyddsutredningen Vanvårdsutredningen Öppna jämförelser Utredning om skolans Flera olika utredningar Mycket utvecklingsarbete arbete med utsatta barn om unga lagöverträdare hos våra medlemmar SKL ser ett särskilt behov att samlat driva utvecklingsarbete och bevaka frågor aktivt i samspel med våra medlemmar.

Projektidé Samhällets stöd till utsatta barn behöver utvecklas, framför allt utifrån aspekterna kvalitet, kunskap, samordning och effektivitet. Målet är att bidra till att kommuner och landsting kan ge ett mer kunskapsbaserat och strukturerat stöd till gruppen utsatta barn. Avgränsningar Barn som är föremål för indikerade insatser och verksamheter som arbetar med dessa barn, främst socialtjänst, skola och BUP.

Vad ska vi göra? 5 identifierade delområden som vi ska arbeta särskilt med under året: Öppna Jämförelser Placerade barn Brukarinflytande Ensamkommande barn Ensamkommande barn Modellområden

Ett treårigt projekt som syftar till att synkronisera insatserna för barns och ungdomars psykiska hälsa i 14 områden runt om i landet. Varje område ska utifrån lokala förutsättningar ta fram modeller för arbets- och samverkansmetoder mellan ex. skola, socialtjänst och hälso- och sjukvård så att den unge och dess familj kan mötas med en helhet. Projektet har nyligen förstärkts med en person som ska arbeta särskilt med socialtjänstfrågorna.

Öppna Jämförelser Regeringsuppdrag till Socialstyrelsen att ta fram Öppna Jämförelser och en handlingsplan för ökad tillgång till data av god kvalitet för hela socialtjänsten i samverkan med SKL. Första publicering 2010 kommer framför allt att bygga på de framtagna kvalitetsindikatorerna och samlas in genom enkät. SKL har i detta arbete fokus på verksamhetsnytta där mått av resultat och effekter står i fokus som en grund för lokalt kvalitetsarbete.

Placerade barn Ta fram ett stöd för upphandling och långsiktig uppföljning av HVB-vård i form av checklista och uppföljningsmodell. Utgångspunkten är befintlig kunskap från forskning och praktik. Färdigt hösten Genomföra 5 seminarier för att utveckla och sprida kunskap och metoder inom kommunala verksamheter gällande familjehems- placerade barns skolgång och hälsa. Pågår under 2010.

Brukarinflytande Ta fram ett positionspapper som uttrycker förbundets ställningstagande och viljeriktning när det gäller brukarinflytande. Dokumentet syftar till att vara ett stöd för förbundets och medlemmarnas arbete med brukarinflytande. Beräknas vara färdigt till sommaren 2010.

Ensamkommande barn Tillsammans med migrationsverket ta fram en nationell handlingsplan för arbetet med förbättringsåtgärder och en ökad kompetensutveckling för mottagandet av ensamkommande asylsökande barn. Stödja regional samordning av mottagandet. Delta i den statliga utredningen om översyn av mottagningssystemet.

Annat på gång från oss  Samarbete med SiS gällande vårdkedjor och vårdplanering. Skriften Vårdkedja med framgång och 4 planerade konferenser Stockholm 17 maj, Örebro eller Umeå 20 maj, Göteborg och Malmö början av juni.  Samarbet med Röda Korset gällande 2 konferenser på temat ”Vanvårdade i barndom” Stockholm 11 maj och Göteborg 20 maj.  Ny skrift i vår om socionomers arbetsmiljö.  Samarbete med högskoleverket för att utveckla socionomutbildningen.

 Representation i statliga utredningar - Utredningen om utsatta barn i skolan - Översyn av mottagningssystemet (kommande) - Upprättelseutredningen (kommande)