Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Kvalitet i särskilt boende

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Kvalitet i särskilt boende"— Presentationens avskrift:

1 Kvalitet i särskilt boende
Rekommendation för arbete med ökad kvalitet nattetid i särskilt boende för äldre

2 Varför rekommendation?
Stärka kvaliteten på omsorg nattetid på särskilda boenden för äldre. Ett samarbete mellan Sveriges Kommuner och Landsting (SKL), kommuner, Sveriges socialchefer, FAMNA och Vårdföretagarna. Regeringen vill förtydliga Socialtjänstförordningen om personal och de boendes behov. För att ytterligare stötta kommunerna har SKL tagit fram rekommendationen.

3 Varför rekommendation och inte regler?
Skapar flexibilitet. Tar hänsyn till boendets förutsättningar och behov. Kommuner och boenden och har kommit olika långt i sina utvecklingsarbeten. Fungerar som stöd och inspiration. Tar hänsyn till individers olika förutsättningar och behov.

4 Nytt i Socialtjänst-förordningen
I en sådan särskild boendeform som avses i 5 kap. 5 § socialtjänstlagen (2001:453) ska det, utifrån den enskildes aktuella behov, finnas tillgång till personal dygnet runt som utan dröjsmål kan uppmärksamma om en boende behöver stöd och hjälp. Den boende ska ges det stöd och den hjälp som behövs till skydd för liv, personlig säkerhet eller hälsa.

5 Förutsättningar G G G Självbestämmande så långt det är möjligt
Värdighet, trygghet och välbefinnande Individen ska få behålla sin integritet och självständighet Förutsättningar

6 Digitalisering och nya arbetssätt
Boendemiljö Bemanning Utgångspunkter G Digitalisering och nya arbetssätt G Ledarskap

7 Rekommendationen stöds av
Socialstyrelsen IVO FAMNA PRO och andra brukarorganisationer Socialchefsnätverket

8 Rekommendationen Individens behov
Koll på läget Lokaler, teknik, hur bedrivs arbetet nattetid? Strategi för ny teknik Digitala möjligheter, särskilt nattetid Ledarskap och förändringsarbete Flexibilitet i bemanning och behovsanpassning

9 Rekommendationen Individens behov.
Koll på läget. Lokaler, teknik, hur bedrivs arbetet nattetid? Strategi för ny teknik. Digitala möjligheter, särskilt nattetid. Ledarskap och förändringsarbete. Flexibilitet i bemanning och behovsanpassning.

10 Frågor och svar Varför har SKL tagit fram en rekommendation och varför ska kommunerna följa den? På vilket sätt kan antagande av rekommendationen öka kvaliteten på Säbo? Varför bara nattperspektivet? Vi har valt att kraftsamla runt natten, eftersom natten är den del av dygnet som är mer sårbar vad avser bemanningstäthet. Vi har bekymmer med brister i tillsynen nattetid på Säbo som uppmärksammats av IVO. SKL har tagit på sig ett uppdrag att stödja kommunerna i ett kvalitetsarbete. Det bygger på att se varje person som en individ och bygga flexibla lösningar. Att anta rekommendationen är att göra avstamp för ett utvecklingsarbete. Att skaffa sig kunskap om hur det fungerar på natten i din kommun ger grund för utvecklingsarbete. Att veta att personalens stöd och omsorg utgår från varje individs behov, är en del av arbetssätt som leder till god kvalitet. Genom att säkerställa att det finns tillgång till arbetsledning dygnet runt skaps förutsättningar för en trygg och säker vård och omsorg.

11 Vad händer sen? SKL kommer under 2017/2018 att ge stöd till landets kommuner avseende tillämpningen av rekommendationen. Följande stödinsatser planeras: Identifiera, dokumentera och sprida goda exempel. Länsgemensamma dialoger. Webbsändningar riktade till baspersonal och chefer. Ta fram underlag för upphandling av välfärdsteknik. Workshops.

12 Alla landets kommuner ska ha antagit rekommendationen i sin helhet.
Mål Alla landets kommuner ska ha antagit rekommendationen i sin helhet. Minst hälften av kommunerna ska kunna ange en ökning av användande av välfärdsteknik inom tiden för projektet.

13 Uppföljning av målen En kartläggning sker av vilka kommuner som antagit rekommendationen och i vilken utsträckning kommunerna ökat sitt användande av välfärdsteknik. Med stöd av en enkät inhämtas fakta från kommunerna angående måluppfyllelse. Den skickas ut till regionerna i januari Socialstyrelsens jämförelseverktyg och kommunernas användning av LIKA, kan bidra till en bedömning av kommunernas teknikanvändning på särskilt boende för äldre.


Ladda ner ppt "Kvalitet i särskilt boende"

Liknande presentationer


Google-annonser