Upphandling av välfärdstjänster – valet av modell

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Köp från eget bolag Upphandlingsstödsdagen 8 november 2013.
Advertisements

Välkommen till Informationsmöte
Möjligheter, risker och praktik!
Ändringar i EU:s rättsmedels-direktiv m.m.
En översikt och introduktion till den nya lagstiftningen Offentlig upphandling och e-affärer Stockholm den 17 januari 2008 Advokat Elisabeth Legnerfält.
Upphandla totalprojekt
Upphandling i Enköpings kommun
Socialdepartementet Äldreomsorgen får gott betyg Nöjdhet för omsorg i särskilda boenden i riket 2008, 2010, 2011 Källa: Socialstyrelsen, Nationella brukarundersökningen.
En bild av debatten Vårdskandaler Vinster
Upphandlingsutredningen 2010 Upphandlingsutredningen - analyser och förslag NFOA den 4/ av Magnus Arnek, Sekreterare i utredningen Fil dr i nationalekonomi.
Valfrihet i Leksands och Rättviks kommun
PSI Vad är det? Vad är på gång?
Kompletterande aktörer – utmaningar och erfarenheter
Hur länge har vi haft vi regler?
Lagen om offentlig upphandling (LOU)
vid Offentlig Upphandling
SKL:s återrapportering 6 december 2012 Överenskommelsen inom det sociala området Anna-Karin Berglund Avd. för ekonomi och styrning.
Regeringens proposition 2009/10:139 Fokus på kunskap – kvalitet i den högre utbildningen Lars Rydberg Sid 1.
Social hänsyn i offentlig upphandling En modell för Göteborgs Stad
Bättre inköp! Att forma en organisation, och skapa verktyg och rutiner, som möjliggör för universitetet att följa lagar och regler inom inköpsområdet.
Grundbult 1 Offentlig upphandling syftar till att förse statliga myndigheter, kommuner och landsting med varor och tjänster så att de kan fullgöra sina.
”La-Scala domen” EG-domstolens dom 12 juli 2001 Mål C-399/98
Att upphandla utvärdering
Kvarnholmsförbindelsen
Genomförandeplan för Dalarnas län inom området barn och vuxna med funktionsnedsättning (LSS) 2013 – april 2014.
IT-UPPHANDLING Föredrag vid SFMI:s konferens den 4 november 2014
Hur stort är utrymmet för sociala hänsyn?
Upphandling av stöd till bredband
Att styra mot och följa upp mål i offentlig upphandling
1 Svenska Kommunförbundet och Landstingsförbundet i samverkan Ramavtal i offentlig upphandling Förbundsjurist Ulf Palm Sveriges Kommuner och Landsting.
Konkurrensutsättning – vilka möjligheter finns det?
”Först med uppföljning blir kraven verkligt styrande” Projektledare Jan Jäderberg.
Upphandlingsutredningens slutbetänkande och aktuella domar Frukostmöte den 18 sept 2013 i Malmö Erik Backlund Juridik AB 1.
1 Läns- regionförbunden 16 mars 2010 Plattform för evidensbaserad praktik inom socialtjänsten.
Affärer med offentlig sektor Några exempel på hur LOU tillämpas i Sverige Torneå 22 februari 2011 Nils Knutsson.
1 Offentlig upphandling och e-affärer, seminarium den 17 januari 2008 i Stockholm Vilka krav och möjligheter innebär de nya lagarana för upphandlande enheter?
Valfrihet Greger Bengtsson 08 –
Idéburet Offentligt Partnerskap
1 Patientlagen 1 januari Utveckling patientinflytande 2007 Valfrihet primärvård Halland 2009 Lag om valfrihetssystem Individens val styr Tvingande.
SOU 2008:15 LOV att välja – Lag om Valfrihetssystem
Lag om valfrihetssystem – LOV Leena Ekberg. Lag om valfrihetssystem – LOV Syftet  Brukaren i fokus  Maktförskjutning från politiken till invånaren 
Upphandling, inköp och LOU
Krav på privata aktörer i välfärden SOU 2015:7
LOV - möjlighet att välja Nationell översikt  208 kommuner inför eller utreder LOV  Statliga stimulansbidrag finansierar  SoS prognos: Ja i 140 kommuner.
LOV -möjlighet att välja Full koll på LOV? Kungshamn den 14 april 2010 Amie Stobenius.
Organiserandets fundament Samordna Styra Kontrollera Taylor(ism) Arbetsdelning Klara ordervägar Klar ansvarsfördelning Offentlig organisation och styrning.
Modeller för upphandling av välfärdstjänster Kommentarer Henrik Jordahl SNS Väst 26 mars
INKÖP/ UPPHANDLING.
Återkoppling avgifter, ”semesterkommuner” och medborgarnas rörlighet och kommunal hälso- och sjukvård Läns- och regionförbund 16 september 2015 Helena.
Omvårdnadsförvaltningen Skövde kommun Lag om valfrihetssystem Lennart Hagberg Förvaltningschef omvårdnadsförvaltningen.
Regler för upphandling Med offentlig upphandling avses de åtgärder som vidtas av en upphandlande myndighet för att tilldela ett kontrakt eller ingå ett.
Uppdrag från KF och KS Upphandling av verksamhetssystem Översyn avgifter inom vård och omsorg Serviceinsatser i tid ” Utredningarna behandlades.
Patientlagen ur ett hjälpmedelsperspektiv Karlskrona den 26 maj 2016.
1 Proposition 2008/09:29 Lag om valfrihetssystem.
Nu gör vi social upphandling! Motala 4 november 2015 Mohamed Hama Ali Gärde Wesslau Advokatbyrå.
Lagen om valfrihet - LOV Ett valfrihetssystem för: *Äldre- och handikappomsorg *Hälso- och sjukvård *Stöd och service för funktionshindrade *Övrig socialtjänst.
LOV och LUF.
Upphandlingslagstiftningen
Lathund TI Tekniska Konsulter B Innan du gör ett avrop läs:
Lathund TI Tekniska Konsulter A Innan du gör ett avrop läs:
SOU 2008:15 LOV att välja – Lag om Valfrihetssystem
Slutet på den svenska modellen? Arbetsrättsliga krav i upphandling
Dynamiskt inköpssystem för bränslepellets i korthet
Informationsträff om nytt upphandlingsförfarande för SK-kurser
Valfrihetssystem – en möjlighet för dig?
Genomgång inför upphandling
Socialt ansvarsfull upphandling
Ramavtalet ”e-Arkiv 2016” i korthet
Verksamhetsplan 2018 Sektor ÄO/HS LSG
Samordnad utveckling för god och nära vård
Presentationens avskrift:

Modeller för upphandling av välfärdstjänster 26 mars 2013 Advokat Helena Rosén Andersson

Upphandling av välfärdstjänster – valet av modell Upphandling av välfärdstjänster kan ske genom avrop av tjänster enligt ett ramavtal upphandlat enligt LOU Införandet av ett valfrihetssystem och tillämpning av LOV Valet av modell styrs i viss mån av om LOU eller LOV tillämpas Varför utnyttjas inte den möjligheten fullt ut av upphandlande myndigheter?

Utgångspunkten - LOU Procedurregler för anskaffning av tjänster finns i lagen om offentlig upphandling. Den grundar sig i EU-direktiv. Hälsovård och sociala tjänster (välfärdstjänster) är s.k. B- tjänster och regleras i nuläget av svenska regler och EU- fördragets principer, och inte av EU-direktiv. Strikt upphandlingsförfarande Kvalificering av leverantörer. Utvärdering mht det ekonomiskt mest fördelaktiga anbudet eller lägsta pris. Utvärdering av kvalitet ”på papperet”. Begränsade möjligheter för användare/avropare att välja leverantör mht kvalitet i utförandet.

Lag om valfrihetssystem Tillämpas för vissa hälso- och sjukvårdstjänster omsorgs- och stödverksamhet för äldre/personer med funktionsnedsättning hälsovård om ett valfrihetssystem har inrättats Leverantörerna blir kvalificerade i systemet. Användarna får avropa efter fritt val – den enskildes bedömning av kvaliteten avgör.

Varför utnyttjar den offentliga sektorn inte valfrihetssystem fullt ut för välfärdstjänster? Min utgångspunkt Alla typer av tjänster bör upphandlas på ett sätt som innebär att avroparen/brukaren har en valfrihet och som säkerställer kvalitet i utförandet och kontinuitet i verksamheterna. Det är viktigt för att säkerställa att offentliga sektorn erhåller kvalitet även på lång sikt. Målet måste vara goda affärer med hög grad av servicen till medborgarna hög kvalitet i de tjänster offentliga sektorn anskaffar. Valfrihetssystem enligt LOV? Varför inrättar inte alla landsting och kommuner ett sådant för alla tjänster som LOV omfattar?

Varför utnyttjar den offentliga sektorn inte valfrihetssystem fullt ut för välfärdstjänster? Förarbetsuttalanden till LOU (prop. 2006/08:128, del 1, s. 179f) Fördelningsnyckel bör användas. Uttalandena om rangordning har blivit en huvudregel i praktiken. Rangordning kan frångås: t.ex. där vård- och omsorgstagares rätt att utöva inflytande på de varor och tjänster myndigheten ska tillhandahålla eller till följd av behandlande läkares val/vissa patienters speciella behov. Svensk rättspraxis Valfrihetssystem kan användas som avropsordning i ramavtal som upphandlas enligt LOU för t.ex. neuro- och fysiologiska undersökningar och tandtekniska tjänster där brukarens behov bör styra avropen.

Förslag till nya EU-direktiv Direktiven kan komma att beslutas tidigast hösten 2013. Medför ny svensk lagstiftning 2014/2015. B-tjänster kommer att regleras av EU-direktiv. Gäller kontrakt om sociala tjänster som överstiger 750.000 euro. t.ex. vård- och omsorgstjänster nationell avropsordning får användas hänsyn ska få tas till enskilde användarens specifika behov, deltagande och egenmakt Upphandlingsutredningen 2010, SOU 2013:12 enskildes val vid ramavtalsavrop enligt LOU t.ex. vid. färdtjänst för äldre och personer med funktionsnedsättning, hemtjänst och annan äldreomsorg

Fokus på kommersiella villkor Kommersiella villkoren i kontrakten med leverantörerna ska vara marknadsanpassade De kommersiella villkoren ska tillämpas under avtalets genomförande Uppföljning och intern kontroll Uteslutning i ny upphandling p.g.a. allvarligt fel i yrkesutövningen?

Helena Rosén Andersson helena.rosen-andersson@lindahl.se