Södertälje i Almedalen 29-30 juni. Hej! Skriver till dig för att du är eller bör vara intresserad av Södertälje kommuns arbete för en humanare flyktingpolitik.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Advertisements

Är du vår nya kollega i Stockholm?
Tävlingens syfte TBS Stockholm vill att unga engagerar sig. Unga ska få möjligheten att göra skillnad, både i sitt eget liv och i andras. Därför bjuds.
Halvtidsrapport: Trygghetsgruppen Stockholmskommissionen, träff den 31 augusti 2012.
Vad styrs verksamheten utifrån • Lagen om skydd mot olyckor • Handlingsprogram • Kommunal och förvaltningslag • Verksamhetsplaner • Ekonomistyrning • Avtal.
Målstyrning utifrån Lag om skydd mot olyckor
Rätt jobb eller jobb snabbt? AEA:s opinionsundersökning 2013.
Det problemorienterade föräldrasamtalet Hur reagerar du själv när du ska få veta något jobbigt?  Ni kan till exempel föreställa.
AKTIESPARARNA ÖSTERSUND Presentation
Nulägesanalys genom frågor
Vi får alltid höra "the rules" från kvinnornas sett o se på saker o ting. Här kommer äntligen männens regler!!!.
Vårdande/stödjande handlingar inom kommunala boenden Delrapport 7
Devis ”Alla människor har lika värde, därför behandlar vi alla olika!”
Metodstöd.
Välkommen till en check av dina alkoholvanor! BALANS Effektiv hjälp för bättre alkoholvanor DEMO.
30 – 18 – 11 – – 134 – 124 – – 76 – 75 – 62.
Personalaktuellts Lönedag 2012 Marianne Carell FörsäkringsGirot
Vad vet du om världen? Källa ”Blir världen bättre?”, Staffan Landin.
Välkommen till Rådslagsseminariet Program 10:00Invigning, Pelle Pellby, kommunalråd Marks kommun, Clas Västerteg, riksdagsman och vice ordf. Miljö- och.
Samordnare Digital agenda Västra Götalands län
Hur bör samhället organiseras
Vi får alltid höra "the rules" från kvinnornas sett o se på saker o ting. Här kommer äntligen männens regler!!!.
Syftet med en personlig handlingsplan
FoU-samverkan på EU-arenan – Regionala FoU-strategier för Norra Sverige Erik Bergkvist Rapportör EuropaForum.
HUR GÖR BORN GLOBALS? – OM FÄLLOR OCH FRAMGÅNGSFAKTORER FÖR UTLANDSFÖDDA FÖRETAG Sara Melén och Emilia Rovira Nordman Handelshögskolan i Stockholm.
Novus Group International AB ”Allmänhetens inställning till klimatmålen och bostadssektorn” Riksbyggen & HSB – 22 juni 2009.
Hur fungerar värdegrundsarbetet i vardagen, på operation 2010? På kliniken IVAK/OPERATION, startade ett värdegrundsprojekt Detta har lagt grunden.
I Solna kyrka, Råsundavägen Lördagen den 22 December kl
Världens bästa skola Linda Norberg.
Steg-vis Resurseffektivt handlingsprogram. Hållbarhet handlar om framtiden Det är upp till var och en av oss att skapa en framtid vi kan vara stolta att.
1 Geografiska perspektiv på tillväxt spelar roll Politikens fokus; -Hur tas hela landets tillväxtpotential tillvara? Vårt arbete; -Hur ser tillväxtförutsättningarna.
Övergripande inriktning för samhällsskydd och beredskap
SÖDERTÄLJE I VÄRLDEN – VÄRLDEN I SÖDERTÄLJE.
Energi- och klimatseminariet uppföljning 2014 Kerstin Angberg-Morgården, 11 juni 2014 Energisamordnare på Länsstyrelsen Dalarna.
Door-In Andreas Gunnérius, Anpassarna Gunnérius AB Färdigställandet av produkterna Skjutdörr Door-In samt Robot Rob-In. Färdigställa produkterna för en.
Novus Unga om vården Vårdförbundet Lina Lidell 1718.
Så hänger det ihop VISION VÄRDERINGAR MÅLBILDER
Bra uteliv – för unga.
Marknadsplan Gör en marknadsplan.
“We don’t talk business – we make the opportunity to do business” THE SWEDISH DREAM EVENT THE SWEDISH DREAM.
Det öppna Skåne 2030 Skånes regionala utvecklingsstrategi
STs arbetsmiljörapport i samarbete med SCB Seminarium Torbjörn Carlsson.
LIFT MÅL LIFT Ett utvecklingsprogram för deltagaren och deltagarens företag.
Anställningsintervjun
Göran Hellmalm SKL. Jagar hungriga vargar bäst? Behov Resurser Tid.
Kognitiv psykologi Tänk på en situation när det gick riktigt bra för dig. Varför gick det bra? Tänk på en situation när det gick riktigt dåligt för dig.
Strategiskt utvecklingsarbete
Enheten för regional tillväxt, Näringsdepartementet
NEA Seminarium 7 december 2004
Processledare – Alkohol- och drogfrågor Arbetsmarknads- och socialförvaltning Projektledare- för lokalt pilotprojekt Cannabis Magnus Wallgren
Örebroregionen - Indiens brofäste till Skandinavien Tisdag
BILD 1 1. Frågeställningar - underlag för diskussion med offentliga myndigheter Hur ser arbetskraftsförsörjningen ut i er kommun under de närmaste 20 åren?
Ålderismprogrammet - nulägesrapport september 2013 Ålderism är en av de djupare strukturerna i samhället Naturligt att nedvärdera äldre och att i olika.
Sid 1/steg 3 Hej och välkommen! BeST-metoden – vad handlar den om? Berätta för din granne. Praktiska detaljer: Tider. Kaffe/lunch? Mobiler avstängda.
11:11 Meet Malmö – detta är bara början (Bilden på oss alla)
Flyktingfrågan.
Vi uppfattar verkligheten på olika sätt
Bild 1 EXAMENSARBETET KANSKE STARTEN PÅ DIN NYA KARRIÄR…
Förstudie om gemensam insatsmarknad i Nacka. Bakgrund och syftet med förstudien Nacka kommun och Arbetsförmedlingen Nacka Värmdö har under flera år har.
1 KIF:s AFF Black Knights Värderingar
Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn
Landsbygdskommittén.

En workshopmall från Länsstyrelsen Jämtlands län
Alumnrelationer vid LNU
Jeanette Schlaucher Miljöstrategiska enheten Länsstyrelsen Skåne Hej!
Vill du veta mer om hur det är att arbeta som managementkonsult inom hälso- och sjukvård? Helseplan Consulting bjuder in sistaårsstudenter till företagskväll.
KRUT ATT GE PLATS.
20 års utvecklingsarbete tillsammans och resan fortsätter
Ekonomirapporten maj 2019 Anders Knape, ordförande Annika Wallenskog, chefsekonom Välkomna Anders. Hej och välkomna till presentation av vårens Ekonomirapport.
Presentationens avskrift:

Södertälje i Almedalen juni

Hej! Skriver till dig för att du är eller bör vara intresserad av Södertälje kommuns arbete för en humanare flyktingpolitik Jag vill bjuda in dig till Södertälje kommuns seminarier i Almedalen, jag är säker på att det kommer att vara ett av de mera spännande arrangemangen under veckan i Visby. Havsutsikt, dryck och enklare förtäring utlovas! För bakgrund om Södertäljes utgångspunkter se nedan. På årets upplaga av Almedalsveckan kommer vi måndag den 29 juni klockan arrangera vår egen variant av Draknästet på briggen Tre Kronor, kajplats 10 norr i Visby hamn. Moderator för diskussionen är Alice Bah – Kuhnke. Deltar gör Företagarnas VD Anna-Stina Nordmark Nilsson, Veckans Affärers chefredaktör Pontus Schultz och Manpowers affärsutvecklingsdirektör Hans Lindholm. Målet är att Södertäljes kommunalråd ska övertyga en panel av ”investerare” att ”satsa” i Södertälje. ”Investerarna” ställer därefter kommunalråden inför tuffa frågor utifrån vad de kräver för att de ska satsa i Södertälje. Flyktingfrågan är här central utifrån ett demografiskt kompetensperspektiv för att säkra kommunen förmåga till långsiktig tillväxt. Årets seminarium är en fortsättning på Södertäljes uppmärksammade satsning från 2008 års Almedalen där kommunen deltog under konceptet ”Vi bemannar Sverige”. Det andra seminariet är ett frukostseminarium som äger rum tisdag den 30 juni på Jodå Bar & Matsalar 8.30 på tisdag morgon. Där presenterar vi vårt unika samarbete att starta upp ett bemanningsbolag med Manpower samt avslöjar ett nytt spännande samarbete med ett stort svenskt bolag med deltagande från företagets VD. Begränsat antal platser, först till kvarn gäller! Vi ses där! Xxxxx Yyyyy, Kommunalråd (x), Södertälje Kommun

Södertälje..... jag är säker på att du har uppmärksammat hur vi hamnat i fokus pga. flyktingsituationen. Södertälje är (förmodligen) den plats (en av de platser som) i västvärlden som de senaste åren tagit emot flest flyktingar från Irak i förhållande till sin folkmängd En av våra viktigaste insikter utifrån våra erfarenheter är att hela samhället måste bli bättre på att ta tillvara resursen och potentialen hos människor som kommer till Sverige. Det tar idag över 7 år för en manlig flykting att komma i egen försörjning, nästan 10 år för en kvinna. I Södertälje försöker vi därför skapa nya och innovativa sätt att arbeta med dess frågor utifrån insikten att vi faktiskt sitter på framtiden, såväl för vår kommunala verksamhet som för vårt näringsliv. Årets seminarium är en fortsättning på Södertäljes uppmärksammade satsning från 2008 års Almedalen där kommunen deltog under konceptet ”Vi bemannar Sverige”. Vi lyfte då fram att det stora inflödet av flyktingar från Irak till Södertälje de facto gjort oss till Sveriges största bemanningsföretag. Kommunen förväntas etablera 1000 nya personer per år på den lokala och regionala arbetsmarknaden. Förra årets koncept ledde senare också till att vi tillsammans med Manpower faktiskt startade ett bemanningsföretag för att bland annat etablera flyktingar på arbetsmarknaden. Utav de flyktingar som kommer till Södertälje har 40 % universitetsutbildning och majoriteten är i åldern år. Detta har ställt kommunen inför stora utmaningar som kommunen valt att anta genom en policy och handlingsprogram där vi själva kraftig förändrat vårt hur vi ser och arbetar med flyktingar. Att bara göra detta lokalt i Södertälje räcker dock inte då situationen är beroende av attityder och regler i det omgivande samhället. Det andra benet i vår policy är därför lobbying och opinionsbildning och det är där Almedalen kommer in.

Vår satsning under 2008 tog oss till amerikanska kongressen, öppnade upp samarbete med alla typer av aktörer, från den amerikanska ambassaden till Manpower och andra kommuner, myndigheter, departement och media. För detta belönades också Södertälje kommun kommunstyrelseordförande med juryns hederspris i 2008 års upplaga av ”Årets lobbyist”. Så gott som alla stora internationella medier har rapporterat från Södertälje under vilket gjort Södertälje till världens mest kända svenska kommun. Vi har påverkat förslag till lagstiftning, startat bemanningsföretag med Manpower och tryckt på för att USA öppna upp sina gränser för flyende kristna irakier med mycket mera men det är inte nog. Situationen på arbetsmarknaden kräver mer! Med fler arbetssökande ökar arbetsgivarnas krav på språkförmåga och tidigare (svensk) arbetserfarenhet. Nya hinder sätts upp, utveckling går åt fel håll. Utvecklingen är både ett hot för de som flytt till Sverige men också för ekonomin i de kommuner som solidariskt tagit emot flyktingarna då det blir allt svårare för flyktingarna att bli självförsörjande. För att ändra detta krävs en ändrad attityd på arbetsmarknaden till personer som inte är födda i Sverige. Vi måste därför fortsätta att gå före genom opinionsbildning men även genom konkreta samarbeten (något vi kommer att fokusera i vårt andra seminarium i Almedalen). Södertälje kommer därför att fortsätta skapa nya och innovativa sätt att arbeta med dess frågor utifrån insikten att vi faktiskt sitter på framtiden, såväl för vår kommunala verksamhet som för vårt näringsliv.