Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Jeanette Schlaucher Miljöstrategiska enheten Länsstyrelsen Skåne Hej!

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Jeanette Schlaucher Miljöstrategiska enheten Länsstyrelsen Skåne Hej!"— Presentationens avskrift:

1 Jeanette Schlaucher Miljöstrategiska enheten Länsstyrelsen Skåne Hej!
Jag heter Jeanette Schlaucher….. ”Tänk om plast” är ett nätverk för skånska aktörer som arbetar för att minska mängden plast som hamnar i naturen. Nätverket är öppet för alla aktörer och intressenter: företag, kommuner, föreningar och initiativtagare (som enskild person kan man ändå prenumerera på nyhetsbrev).

2 Projektet delfinansieras av Region Skåne miljövårdsfond
Vi som jobbar inom projektet är: Länsstyrelsen Skåne tillsammans med Kristianstad kommun, Sweden Water Research, Marint kunskapscenter i Malmö, Marint centrum Simrishamn, VA SYD och Lunds universitet. Projektet delfinansieras av Region Skåne med medel från miljövårdsfonden och löper under ett år, där det påbörjades i januari i år.

3 Vad vill vi åstadkomma? Samla in och sprida kunskap om plast i Skåne Främja dialog och samarbete mellan aktörer Göra gemensam sak i det fortsatta arbetet Det vi vill göra är att samla oss, alla skånska aktörer som jobbar med frågan, kartlägga vad som händer i Skåne och sprida detta. Vi vill även främja dialog och samarbete mellan aktörer som jobbar med plastfrågan Och helt enkelt göra gemensam sak i arbetet framöver. Även om detta projekt endast löper under ett år är inte problemet över vid årets slut utan det är bara början till att sopa banan och samla oss kring frågan.

4 Vad gör vi? regionalt nätverk - skånska aktörer som arbetar för att minska plasten i naturen kunskapsuppbyggnad och informationsspridning i nätverket och för övriga intresserade (seminarium, webbsida, nyhetsbrev) Tar fram en skånsk strategi som innehåller kunskapsunderlag om situationen i Skåne och som pekar ut viktiga prioriteringar för det fortsatta arbetet. Vad gör vi då rent konkret, Jo vi har ju startat det här nätverket för skånska aktörer som på något sätt arbetar för att minska plasten i naturen eller aktörer som vill påbörja ett sådant arbete. Sedan arbetar vi med kunskapsuppbyggnad och informationsspridning där vi försöker samla in allt som görs och sedan sprida det så att vi har bättre koll på varandra. Vi hade ett seminarium under hållbarhetsveckan i Lund i våras och idag har vi en workshop. Vi har en webbsida som heter tänk om plast som ni gärna får gå in på och så skickar vi ut nyhetsbrev. Vi ska även ta fram en liten regional strategi för hur vi ska kunna jobba vidare nu när vi börjar få lite mer koll på vad som görs i länet.

5 Kunskap om nya plastinitiativ i Skåne
Varför ansluta sig? Den som ansluter sin organisation ställer sig bakom den långsiktiga visionen om en plastfri skånsk natur. Dessutom får du: Kunskap om nya plastinitiativ i Skåne Möjlighet att dela kunskap och erfarenheter med andra aktörer Flera tillfällen att gå på inspirerande seminarier Möjlighet att synliggöra ert eget arbete med att minska plasten i naturen. Skånska aktörer som ansluter sig till nätverket ställer sig bakom den långsiktiga visionen om en plastfri skånsk natur, Dessutom får aktörerna mer kunskap om vad som görs och även möjligheten att sprida vad man själv gör och synliggöra det egna arbetet, och givetvis fler tillfällen att gå på spännande seminarier.

6 Seminarium & workshop 27 november
Det senaste som utförts i nätverket är ett seminarium och workshop som ägde rum den 27 november och med fokus på åtgärder som ska leda till att mindre plast hamnar i den skånska naturen. Seminariet som varade under en halvdag var fullbokad och lockade till sig 70 personer från både kommuner, näringsliv, föreningar och initiativtagare. Deltagarna fick ta del av inspirerande föreläsningar från Sysav, GAIA och Marint kunskapscentrum. Därefter delades deltagarna in i grupper med olika teman där de fick diskutera åtgärder som kan påverka och förändra användandet av plast i Skåne. Olika teman som diskuterades var avfallsystem, nedskräpning, design, upphandling och konsumtion. Kunskaperna från workshopen kommer kokas ner till prioriteringar för det fortsatta arbetet i Skåne med plastfrågan.

7 Länsstyrelsens arbete med plast
Mikroplaster runt Skånes kust (2015) Mikroplaster i sjöar och vattendrag (hösten 2017) Kommunal tillsyn av konstgräsplaner- Miljösamverkan Skåne ( ) Tillsyn av miljöfarlig verksamhet Tänk om plast… Inom ramen för sitt miljöövervakningsarbete har Länsstyrelsen, tillsammans med ett antal andra aktörer, mätt mikroplaster runt Skånes kust (2015). Under 2017 har man gjort mätningar  i  sjöar och vattendrag. Länsstyrelsen har tillsynsansvar för större verksamheter av sådan typ som kräver tillstånd enligt miljöbalken, däribland en del som framställer eller arbetar med plast. Under deltar Länsstyrelsen även i ett projekt inom Miljösamverkan Skåne som syftar till att ta fram en handledning för kommunal tillsyn av konstgräsplaner.

8 Vad har gjorts hittills
Hemsidan – Lansering av nätverket (idag ca 30 aktörer) Seminarium under hållbarhetsveckan i Lund Nyhetsbrev Seminarier för allmänhet och skolor Workshop

9 Tack! Vi bjuder in alla som är intresserade


Ladda ner ppt "Jeanette Schlaucher Miljöstrategiska enheten Länsstyrelsen Skåne Hej!"

Liknande presentationer


Google-annonser