Caisa Hedlund, Vårdvalsråd Vårdval fysioterapi

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Hälso- och sjukvårdslagen (HSL)  1§ Med hälso- och sjukvård avses i denna lag åtgärder för att medicinskt förebygga, utreda och behandla sjukdomar och.
Advertisements

Samborådet Emina Redzematovic. Samborådet 2. Coach/vägledare kartläggning Motivationssamtal Bedömning Upprättande av handlingsplan Planera insats Följa.
Arbetsförmedlingen 2015 Lillemor Billig Verksamhetssamordnare Göteborg och Halland.
Kontaktsjuksköterskans uppdrag och ansvar Klara Karlsson & Jennie Jackson Samordnande kontaktsjuksköterskor Hematologiska processen.
Resursrådet Startade nov Resursrådet FK AF sjukvården Haninge Remiss skrivs tillsammans med deltagaren Möte 1 gg/månad Resursrådet Deltagare: Arbetsförm.
Vuxna med utvecklingsstörning och svåra beteendeproblem.
1 Patientlagen 1 januari Varför införs en patientlag? Lagen ska: -stärka patientens ställning -skapa förutsättningar för delaktighet och självbestämmande.
Försäkringsmedicinsk utbildning för ST-läkare och specialister Sjukskrivningsmiljarden Överenskommelse om en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess.
Trygg hemma Förstärkt samarbete i öppenvård Arbetsgrupp Gällivare träff 2.
Intygstjänster – En plattform som skapar möjligheter Lena Furubacke, Inera.
Ändra till startrubrik En kvalitetssäker och effektiv sjukskrivnings- och rehabiliteringsprocess Överenskommelse 2016.
ELEVHÄLSAN PÅ ALZAHRAÀ AKADEMI
Barn som faller mellan stolarna
Psykisk hälsa Specialist Primärvård
Projekt Nollplacerade
Utökad rehabiliteringskoordinatorfunktion
Tandvårdsstöd - en god tandhälsa är livskvalité
Funktion för koordinering inom Primärvården
Påverkansanalys Version 2 mars 2017
Nya föreskrifter och allmänna råd om läkemedelshantering
Nulägesrapport Delregionala samverkansorganet Nordost
En plats att kalla hemma - Barnfamiljer i bostadskrisen skugga
Vårdplaneringsprocessen
Tandvårdsförmåner - det statliga tandvårdsstödet
9...
Stöd till handledarutbildning – Inblick i det pågående arbetet
En välinformerad patient är en trygg patient
Framtidsmöte Trygg hemma Vi kommer alltid att vara på väg! Kiruna
Diabetesskola - med fokus på fysisk aktivitet
Information om ekonomiskt bistånd
Välkomna! Utbildning för sköterskor förskrivning av madrasser
Överenskommelse mellan kommunerna och Västra Götalandsregionen
Samordnad vård och omsorgsplanering
Vård och omsorgsutbildning
Dagrehabilitering Lasarettet i Ystad Information 2018 –
VARFÖR EN UTVECKLINGSSTRATEGI?
Brukarrevision för kvalitet i framtiden
Planering inför utskrivning på kvällar och helger
Kunskapsprocessen Spånga Grundskola
TRIS-processen TRIS-teamen arbetar enligt TRIS-processen. TRIS-processen är den gemensamma processen och modellen för rehabiliteringssamverkan. Från vårdens.
Bakgrund Största förändringen av sjukförsäkringen på 16 år
Implementering av samverkanslagen och överenskommelsen
SOSFS 2008:20 Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering genom upprättande av samordningsplan/individuell plan Författningen har kommit.
Diagnos och delaktighet
Projektet ”Sluta faxa” på 15 minuter 
Elevhälsoarbete och kvalitet ….vad innebär det?
Elevhälsa nytt begrepp i skollagen
Nästa steg regionkalmar.se.
Återkoppling- remisshantering av revidering Västbus riktlinjer
Nytt läkarutlåtande för livränta
Fördjupning till systematiskt kvalitetsarbete
Vad är viktigt för dig? Att designa tjänster utifrån behov
ARBETSFÖR- MEDLINGEN KOMMUNEN KC FÖRSÄKRINGS- HÄLSO OCH KASSAN
Samordnad individuell plan (SIP)
Patient- och brukarmedverkan
Feber hos barn Hälsa i Sverige
Exempel på patienter som ingår i vårdgarantin
Samordningsförbundet Göteborg Hisingen/ DELTA
Revisionsredogörelsen 2017
Led- och muskelmottagning
Årsrapport 2017 LSG sektor ÄO-HS
Rekrytering med lokala jobbspår
Bengt Hanson, Caisa Hedlund
Certifiering av astma, allergi och KOL-mottagning
Information om lagförslag: medicinsk bedömning inom 3 dagar
Samordnad utveckling för god och nära vård
Feber hos barn Hälsa i Sverige
Projektledare Ann-Sofi Medin
Socialstyrelsens arbete mot våld i nära relation
Nätverket för barn-och elevhälsan
Presentationens avskrift:

Caisa Hedlund, Vårdvalsråd Vårdval fysioterapi 2019-05-13 Försäkringsmedicin Caisa Hedlund, Vårdvalsråd Vårdval fysioterapi 2019-05-13

Försäkringsmedicin Det försäkringsmedicinska kunskapsområdet innefattar medicinsk undersökning och utredning, bedömning av funktionstillstånd och aktivitetsnivå samt förebyggande, behandlande och rehabiliterande insatser kopplat till försäkringsmässiga ställningstaganden och hur dessa påverkar individen. Utgångspunkten är tvärvetenskaplig kunskap och beprövad erfarenhet samt det ömsesidiga förhållandet mellan sjuklighet, medicin och försäkringssystem. Definition: Nationellt Försäkringsmedicinskt Forum, NFF 2017 (Nätverk med SKL, Försäkringskassa, SBU, Socialstyrelsen, Svenska Läkaresällskapet, Sveriges Läkarförbund) Definition Vissa av er som också jobbar med försäkringsmedicinska utredningar på uppdrag av försäkringskassan känner väl till detta

Vårdgivarens uppgifter i mötet med patienten Medicinsk del Fastställa diagnos Medicinsk behandling Rehabilitering Försäkringsmedicinsk del Bedöma funktionsnedsättningar och aktivitetsbegränsningar Bedöma behov av insatser och tid för arbetsåtergång Utfärda medicinska utlåtanden och intyg Kommunikativ del På ett begripligt sätt förse patienten och andra aktörer med medicinsk kunskap och information om bedömningar samt pågående och planerade åtgärder i sjukvården Vi har också i uppgift att i aktuella fall göra en försäkringsmedicinsk bedömning, vi tänker kanske inte på det på det sättet när vi sitter med patienten på mottagningsrummet, er bedömning del i underlaget Vi har förstås också en oerhört viktig uppgift när det gäller att kommunicera information och bedömning förstås i första hand till patienten men också till andra aktörer med varierande medicinsk kunskap

Region Värmlands organisation för Försäkringsmedicin

Medicinska bedömningsteam på vårdcentral, kvalitetskrav Reviderad rutin i Vida RUT-13720-v.1.0 Ska finnas på samtliga vårdcentraler som ingår i Vårdval vårdcentral i Region Värmland Förfrågningsunderlaget för 2020 - ska framgå av närområdesplanen hur medverkan av fysioterapeut ska säkerställas Vad är nytt? - Förtydligat att det är en multiprofessionell konferens - Forum för kompetensutveckling i försäkringsmedicin - Försäkringskassans medverkan reglerad

Syfte Genom tidigt insatt multiprofessionellt teamarbete och samverkan med olika aktörer optimera patientens rehabiliterings - och sjukskrivningsprocess samt att ge förutsättningar för att kunna erbjuda rehabilitering på ett behovsbaserat och jämlikt sätt. Ge kontinuerlig kompetensutveckling i försäkringsmedicin och tydliggöra olika professioners och organisationers uppdrag, roller och kompetens.

Mål Patient: Genom en kvalitetssäker och effektiv rehabiliterings- och sjukskrivningsprocess minska ohälsa och öka funktions- och aktivitetsförmåga. Medarbetare: Ökad kompetens och säkerställa det försäkringsmedicinska uppdraget samt uppnå ökat samarbete och förståelse för olika professioner och externa aktörers uppdrag, roller och kompetens.

Sammansättning Rehabiliteringskoordinator (ordförande) Läkare specialist i allmänmedicin Patientansvarig läkare AT- läkare och ST-läkare Fysioterapeut/Sjukgymnast Kurator och eller psykolog Vårdadministratör eller administrativ koordinator Önskvärda deltagare: Sjuksköterska, Arbetsterapeut Interna och externa aktörer: Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, Socialtjänst, Verksamhetschef och enhetschef

Möte minst varannan vecka, en timme per gång Mötet sker i vårdcentralens lokaler men medverkan kan ske via Skype Samtycke från patient ska ha inhämtats och dokumenterats i journalen Alla förbereder genom att ta del av journal Diskutera handläggning av patientärenden Patienten ska få återkoppling Kompetensutveckling i försäkringsmedicin Försäkringskassan delta en gång per månad

Fysioterapeuten- en viktig profession för hälso- och sjukvårdens försäkringsmedicinska uppdrag!