Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Certifiering av astma, allergi och KOL-mottagning

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Certifiering av astma, allergi och KOL-mottagning"— Presentationens avskrift:

1 Certifiering av astma, allergi och KOL-mottagning
Syftet med att certifiera astma, allergi och KOL mottagningar inom Hälsoval Värmland är att kunna säkerställa kvalitet och vara ett underlag för förbättringar.

2 Kriterier för grundcertifierad astma, allergi och KOL mottagning
Sjuksköterskan ska ha avsatt tid enligt nationella kriterier för astma/KOL mottagning. 1,5 timme/vecka/1000 listade patienter om sjuksköterskan ansvarar för vuxna men inte tar hand om barn på specialmottagningen. Sjuksköterskan ska ha utbildning på minst 15 högskolepoäng inom området astma/allergi/KOL. Sjuksköterskan ska ha tidsbeställd mottagning med organiserad telefonrådgivning. Sjuksköterskan ska utföra strukturerad patientutbildning Sjuksköterskan eller annan ansvarig person ska erbjuda tobaksavvänjning. Sjuksköterskan eller annan ansvarig person registrerar i Luftvägsregistret.

3 Specialist i allmänmedicin ska ha uppdraget som medicinskt ansvarig för astma, allergi och KOL mottagningen. Etablerad samverkan med fysioterapeut/sjukgymnast. Den medicinskt ansvarige läkaren, sjuksköterskan och fysioterapeuten/sjukgymnasten har fått fortbildning, inom ämnesområden astma, allergi och KOL 2017 Har teamet deltagit i Spirometrikörkort eller motsvarande Utrustning - spirometer, pulsoximeter, oxygen och nebuliseringsapparat Utredning och behandling: Astma/KOL mottagningen följer Socialstyrelsens nationella riktlinjer och läkemedelskommitténs terapiriktlinjer för vård vid astma och KOL.

4 De certifierade är: Herrhagen Skoghall Skåre Västerstrand Svea Eda
Hagfors Likenäs Unicare

5 1177 Du som har astma eller kroniskt obstruktiv lungsjukdom (KOL) få hjälp kan få hjäp hos oss. Vi utreder, behandlar, ger råd och information om din sjukdom och dina läkemedel. Du får regelbunden uppföljning av din astma eller KOL. Dessutom kan du få hjälp och stöd med kost, motion och att sluta röka. På mottagningen arbetar vi i team som består av läkare och sjuksköterska. Vi har också ett nära samarbete med fysioterapeut. Tilläggas: Certifierad astma, allergi och KOL-mottagning uppfyller ställda kvalitetskrav som kontinuerligt kontrolleras av Astma och KOL rådet i Värmland

6 Astma KOL råd i Värmland
Att bilda en multiprofessionell rådgivande funktion, Astma och KOL råd i Värmland, som ska verka för att patienter med astma och KOL får en högkvalitativ och jämlik vård utifrån rekommendationerna i Socialstyrelsens nationella riktlinjer för vård vid astma och KOL och andra identifierade kvalitetsutvecklingsbehov.

7 Uppdraget Initiera, utarbeta, förankra och vid behov revidera de gemensamma vårdrutiner utgående från Socialstyrelsens nationella riktlinjer för astma och KOL eller andra nationella vårdprogram/riktlinjer inom området  Verka för ett välfungerande samarbete mellan specialistvård, primärvård och kommunal sjukvård   Samverka med och vara ett stöd för verksamhetschefer gällande astma och KOL vård inom all hälso- och sjukvård i Värmland   Bistå landstinget med sakkunskap i frågor som rör astma och KOL-vård  Bidra med sakkunskap för att vidareutveckla kvalitetsuppföljning av astma och KOL- vård  Samverka såväl med det nationella programrådet för astma och KOL liksom med det regionala astma och KOL-rådet i Uppsala-Örebroregionen Informera om rådets arbete till alla berörda verksamheter och samverka med berörda professionella nätverk.

8 Fortbildningsinsatser 2018
Tvådagars utbildning för Spirometrikörkort arrangeras varje halvår. Information och utbildning för användare av Luftvägsregistret arrangeras av koordinator för Luftvägsregistret, Yvonne Sjöö, samordnare Astma och KOL rådet Regelbunden fortbildning för interprofessionell samverkan genomförs årsvis prel 10 okt, pilotutb ang teamsamverkan pågår Yrkesspecifik fortbildning genomförs årsvis av yrkesspecifika nätverk prel 10 okt


Ladda ner ppt "Certifiering av astma, allergi och KOL-mottagning"

Liknande presentationer


Google-annonser