Koordinatorer för att stärka Brukarmakten Koordinera, synliggöra & stärka ”De ska tillsammans utveckla arbetssätt, strukturer och rutiner kring systematisk.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Träder ikraft 2014 Bitte Fritzson.
Advertisements

Brukarnas medverkan i kunskapsprocessen – Från egen erfarenhet till inflytande – Delaktighet och kunskapsutveckling David Rosenberg.
Sammanhållen vård och omsorg om de mest sjuka äldre
Socialdepartementet PRIO •Långsiktighet •Gemensamt ansvartagande •Ordinarie strukturer.
Brukarinflytande Skövde 16 april. Innehållet idag  Vad är brukarinflytande?  Hur kan vi göra? Skövde 16 april.
Regeringen och Sveriges Kommuner och Landsting har kommit överens om samordnade och långsiktiga insatser som ska stödja en evidensbaserad praktik i socialtjänsten.
Samordnad individuell plan
Nationell strategi för eHälsa och Socialstyrelsens roll
1 Vilka trender syns över landet Goda exempel och aktuella rekommendationer.
ÖREBRO LÄNS LANDSTING Samverkan i partnerskap vid psykisk ohälsa !? 27 januari 2012 Birgitta Johansson Huuva Psykiatridirektör.
Nationellt ramverk för patientsäkerhetsarbete
Genomförandeplan för Dalarnas län inom området barn och vuxna med funktionsnedsättning (LSS) 2013 – april 2014.
1 Vad sägs i Socialstyrelsens tillsynsutredningar om missbruks- och beroendevården och vad visar Kunskap till praktiks uppföljning? Remisskonferens 2011.
Samordning för Psykisk (o)hälsa
i kommuner, landsting/regioner
Nätverk för plattformsledare 17/ Anna Lilja Qvarlander
Välkommen till ESF:s seminarium
Ramverk för patientmedverkan
Länsgemensam ledning i samverkan
+ Aktiviteter inom projektet: Evidensbaserad praktik inom funktionshinderområdet Hanna Egard, följeforskare
FYRA VÄGAR TILL MEDBORGARMAKT. Brukarinflytandets olika nivåer: ■ INDIVIDNIVÅ När du som individ själv deltar i planering och val av vård (lagstadgat.
SIKTA Skånes implementering av Socialstyrelsens nationella riktlinjer för missbruks- och beroendevård- ett samverkansprojekt mellan Region Skåne och Kommunförbundet.
Tillsammans för världens säkraste vård
Barns delaktighet _____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
NSPHiG Nationell samverkan för psykisk hälsa i Göteborg.
Psykiatri Vård- och stödsamordningsprojektet Psykiatrin i Dalarna
Uppföljning av implementering av Handlingsplan ökad patient-/brukarmedverkan
Ambition och ansvar SOU 2006:100
Behöver den lokala samverkan stärkas och kompetensen inom psykisk ohälsa utvecklas? KUR- projektet ger möjligheten! KUR-projektet vänder sig till anställda.
Modellområde psykisk hälsa barn och unga
Demokratins utmaningar och förtroendevaldas roll
Palliativ vård och samordning
Delat beslutsfattande  Delat beslutsfattande är en evidensbaserad metod vilket innebär att den har funnits ha vetenskapligt stöd  Metoden har visat ge;
EBP-cirkel 4: Delaktighet BESÖKSADRESS: RÅDHUSGATAN 72, ÖSTERSUND
Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling kerstin wanhatalo – van rijn.
Regionala stödstrukturer för kunskapsutveckling inom socialtjänsten.
Ett steg vidare för evidensbaserad praktik till nytta för brukare och patienter Fjärde steget i reformen av myndigheter Samlad, effektiv och behovsanpassad.
ATT FORTSÄTTA UTVECKLA KVALITÉ PÅ SKOLAN SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE.
 Inledning Arbete inför den strategiska planen  Lunch  Ögonmottagningen - Gunilla Nordlander  Läkemedel.
1 Verksamhetsplan Verksamhetsplanering Verksamhetsidé Värdegrund Vision SWOT-analys Strategier Mål Handlingsplaner Uppföljning Varför finns vi?
Möjlighet till Egen Kraft!
Ramverk för patientmedverkan
Demokratins utmaningar och förtroendevaldas roll
Nyhetsbrev 1, januari 2017 Trygg och effektiv vård
Patient- och brukarmedverkan
Brukarinflytandets olika nivåer: FYRA VÄGAR TILL MEDBORGARMAKT. Brukarinflytandets olika nivåer:   ■ INDIVIDNIVÅ När du som individ själv deltar i.
Strategi för patient- och brukarmedverkan
Våga prata om psykisk ohälsa!
Uppdrag E-hälsa och digitalisering
Strategi för Bästa Heby
Brukarinflytandets olika nivåer:
Arbetsgrupper och VIP Februari 2018.
Delat beslutsfattande och SIP
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en.
Omställningen av hälso- och sjukvården
Vägledningsdokument för Vuxna Psykiatri Missbruk
Bättre brukarinflytande 2017
Det goda livet i Västra Götaland Handlingsplan för psykisk hälsa
Effektiv, trygg och säker utskrivning
För ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion
Regionalt utvecklingsarbete EBP inom verksamhetsområdet stöd till individer med funktionsnedsättning
Syfte, målbild och värdegrund för Närvårdssamverkan Södra Älvsborg
Att leda och genomföra transformation WS 3 Region 10
Brukarinflytandets olika nivåer: FYRA VÄGAR TILL MEDBORGARMAKT. Brukarinflytandets olika nivåer:   ■ INDIVIDNIVÅ När du som individ själv deltar i.
Koordinatorer för att stärka Brukarmakten Koordinera, synliggöra & stärka ”De ska tillsammans utveckla arbetssätt, strukturer och rutiner kring systematisk.
Strategi för närvårdssamverkan i Uppsala län
Brukarrevision Samordnad individuell plan (SIP) i Västra Götaland
Samordnad utveckling för god och nära vård
Inriktnings- och samordningsfunktion på lokal nivå
Inriktnings- och samordningsfunktion på lokal nivå
Presentationens avskrift:

Koordinatorer för att stärka Brukarmakten Koordinera, synliggöra & stärka ”De ska tillsammans utveckla arbetssätt, strukturer och rutiner kring systematisk brukarmedverkan. Samverkan ska skapas utifrån varje vårdsamverkansarena och de verksamheter och föreningar som finns i respektive geografiska område.” Sara Svensson – anställd av Brukarorganisationerna Lasse Alfredsson – anställd av Vårdsamverkansarenorna

Bakgrund Fortfarande finns vissa utmaningar (baslinjemätningen) Bakrgrunden till vårat gemensamma uppdrag är detta mål i handlingsplanen för psykisk hälsa. Vårt uppdrag är länsöverskridande men vi ska arbeta utifrån varje vårdsamverkansarenas lokala förhållenden.

Styrgrupp Handlingsplan Psykisk hälsa Gemensam Arbetsgrupp stärka brukarinflytandet 2 representanter från vardera brukarorganisation, 1 per vårdsamverkansarena Ledningsgrupp Vårdsamverkan Ledningsgrupp Brukarorganisationerna Arbetsgrupp Vårdsamverkan Arbetsgrupp Brukarorganisationerna Kommun & region (Lasse) NSPHiG & Brukarrådet för missbruksfrågor i VG (Sara)

På förekommen anledning ”För att börja med något nytt måste man sluta med något gammalt” (Kerstin Evelius, Slutbetänkande av Nationell samordning psykisk hälsa) ”Utredningens uppfattning är att de senaste decenniernas utveckling mot en fortsatt ojämlikhet i hälsa, en ökad arbetsrelaterad ohälsa och en ökad självrapporterad psykisk ohälsa, främst bland barn och ungdomar, innebär ett behov av förändrade arbetssätt och nya angreppssätt. ” ”Utredningen har bedömt att en strategiperiod på tio år är lämplig för att åstadkomma förutsättningar för kontinuitet och långsiktighet.” ”Det allra viktigaste är … att i alla delar inkludera patienter, brukare, närstående och övriga användare av det allmännas tjänster i problemformulering och prioriteringar inom området.”

Statlig satsning på stärkt brukarmakt -återhämtningsfokus SYFTE Förbättra kvaliteten i vård och omsorg och hälso- och sjukvård genom stärkt brukarmakt. Medskapa en återhämtningsinriktad vård och omsorg! Vad är brukarinflytande? Viktigt med en gemensam benämning för både profession och patient-/brukar-/närståendeföreningar (Vårdsamverkans- och kommunkartläggningen 2017)

Brukarmakt Brukar- och närståendedelaktigheten leder ofta till bättre lösningar och kan dessutom vara ett stöd i en rehabiliteringsprocess (återhämtningsinriktat). Brukarmakt kan vara ett verktyg för att stärka varje individs inflytande och rättigheter i de offentliga vård- och stödsystemen. Relationen mellan den som behöver och den som erbjuder kan aldrig vara neutral. Därför har den som erbjuder ett särskilt ansvar att beakta och möjliggöra brukaren- och/eller närståendes delaktighet. Maktstrukturer kan vara svåra att komma åt genom att de ofta är inbyggda i kulturen och är uttryck för underliggande värderingar och attityder. Därför behöver vi prata om de attityder och fördomar som finns hos oss och i samhället som påverkar oss och vårat beteende. Förståelse av maktstrukturer och dess inverkan är nödvändig för att kunna utveckla reell brukarmedverkan och brukarmakt. Hur får vi fatt i brukarens eller närsteåndes expertis, vilka svårigheter och hinder finns att överbrygga. Vi måste hitta en gemensam definition eller iaf mena samma sak.

Vägar till brukarmakt Vilka öppningar, möjligheter och skyldigheter finns på varje av dessa 5 nivåer? Medbestämmande (bestämma) Brukaren delar makt och ansvar över beslutsfattande 5 4 Samarbete (genomföra) Brukaren involveras i beslutsprocesser Öppningar: Arbetar jag på ett sätt som möjliggör detta. Är jag beredd att.. Möjligheter: Vilka förfaranden, aktiviteter och metoder stödjer och kan förverkliga detta… Skyldigheter: Är det ett policykrav att… 3 Dialog (resonera) Brukarens åsikter och synpunkter beaktas 2 Konsultation (tycka) Brukaren får stöd i att uttrycka sina åsikter och synpunkter Information (veta) Brukaren får information och blir lyssnad till 1

Shared decision making- delat beslutsfattande DB Delat beslutsfattande är ett arbetssätt som innebär att brukaren och vårdgivare tillsammans fattar beslut i frågor som rör brukarens behandling och återhämtningsprocess. Metoden i sig skapar en självklar grund till delaktighet och inflytande i vård och omsorg för brukaren. En betydande del i arbetssättet är att personalen aktivt jobbar med olika verktyg för att skapar goda förutsättningar för brukarens delaktighet

Så här tänker vi jobba Gemensamt uppdrag där vi tillsammans ska arbeta med profession och brukarrörelsen därför ytterst viktigt att vi träffar organisationerna tillsammans för att skapa förtroende åt båda håll. Det utesluter inte att vi genomför aktiviteter på varsitt håll, men arbetar aktivt för en transparent process och för att detta ytterst handlar om relationsskapande.

Våra kunskapskällor: Forskning, profession, patient/brukare Hur får vi fatt på patient/brukarkunskap? Arbetssätt på respektive nivå (individ, verksamhet & systemnivå) Lokalisera arena för brukarinflytande där forskning och utveckling sker 3 nivåer av brukarinflytande: Individnivå: SIP, Shared decision, Studiecirklar, utbildningar riktade till medborgare, peer-support, föreläsningar, Hjärnkoll Verksamhetsnivå: Arbetsgrupper, Brukarrevision, Brukarråd, utbildningar riktade till personal, Hjärnkoll etikcafeér Systemnivå: Utvecklingsråd, Arbetsgrupper, Styrgrupper, utbildningar riktade till ledare, Hjärnkoll Komplettera med aktiviteter utefter varje delregionalt område, vad finns för behov hos profession resp. brukare/närståendeföreningar Socialstyrelsen understryker att verksamheter och dess beslut om åtgärder ska grunda sig på ett så tillförlitligt underlag som möjligt, och att man därför bör arbeta evidensbaserat. I evidensbaserad praktik vägs tre kunskapskällor samman och anses likvärdiga – vetenskaplig kunskap, professionens expertis samt brukarens erfarenhet och önskemål. Personer med egen erfarenhet eller erfarenhet som närstående av stödet har dels stor kunskap och erfarenhet om i detta fall SIP, och de har ett unikt inifrånperspektiv. När denna kunskapsresurs tas tillvara kan det bidra till både en ökad förståelse för och utveckling av insatsen. Kunskapen som brukarna har är en oumbärlig resurs som bidrar till utveckling av verksamheter och insatser som inte kan erhållas utan dem. Att basera förbättringsarbetet utifrån deras svar ökar även förtroendet för vården och omsorgen i stort. Revisorns egen erfarenhet är ett viktigt inslag i intervjuförfarandet eftersom det skapar en trovärdighet i mötet med brukarna som ska intervjuas kring frågor som kan upplevas som känsliga och svåra att prata om. Brukarrevisorn kan iom sin egen erfarenhet utforma relevanta frågor, intervjua brukarna/närstående i ett jämbördigt möte och ställa bra följdfrågor. För att arbeta med brukarinflytande bör man arbeta långsiktigt och på tre nivåer parallet! Det är ett arbeta som kräver tid och långsiktighet. Precis som vilken relation som helst.

Möjligheter Svårigheter och hinder Mer anpassad organisation för vård- och omsorgstagare samt närstående Kvalitén blir bättre Återhämtningsfokus (brukardelaktighet bidrar ofta till rehabiliteringsprocessen) Närstående avlastas (man orkar ägna sig åt hälsofrämjande aktiviteter, förbättrar relationer) Roligare och mer spännande att arbeta och leva Det är lagstadgat Finns det fler möjligheter…. Svårigheter och hinder Brist på kunskap om brukarmakt hos personal, ledning och brukare/närstående En i vissa delar skör och svag brukarrörelse – Delvis handlar det om målgruppen men till stor del om de ekonomiska svårigheterna att hitta långsiktig finansiering för sin förening i en svårnavigerad ”värld” Finns varierande bra traditioner att ta vid Olika syn på brukarinflytande Brist på kontaktytor mellan föreningar och kommun & hälso- och sjukvården Finns det fler svårigheter eller hinder….

Aktiviteter Inventera nuvarande brukarinflytande, förutsättningar och behov på landstingssidan Shared Decision Making - två möten har genomförts med Dag Andersson och dels med forskare från CEPI om detta, fler inbokade SIP - Sprida information och bidra till utveckling av arbetet med SIP – samarbete med tilltänkt SIP-koordinator Samverkanslagsprocessen Vetenskapligt stöd i utvecklingen och arbetet med brukarinflytande – Jenny Rangmar FoU GR Möta vårdsamverkansarenorna och brukarorganisationerna på ort och plats Samskapa aktiviteter med ovan nämnda, behjälpliga i arbetet med att stärka brukarinflytandearbetet Informera om tilltänkt projekt RECOVERY COLLAGE Patient forum – nsph har tagit fram en metod som används i region skåne Återhämtningguiden Presentera handlingsplan 5/2 för arbetsgruppen

 Ta fram fakta om och samarbete med hela den gemensamma brukarsektorn kopplad till psykisk ohälsa och/eller missbruk/beroende. Informera om satsningen, underlätta samverkan, inhämta synpunkter, uppsökande verksamhet Medverkan i arbetsgrupp för framtagande av Handbok i Brukarinflytande Skapa temadagar utifrån gemensamma nämnare för föreningar och allmänhet i resp. vårdssamverkansområde Delat beslutsfattande, Suicidprevention, ÅSS, etc Skapa gemensamma lista på/kalendarium för brukar- och närsteåendeföreningars aktiviteter i resp vårdsamverkansområde Skapa listor på inflytandeforum i resp. vårdsamverkansområde

Återhämtningsinriktad vård och omsorg. Mål Ökade möjligheter till reellt brukarinflytande (på alla 3 nivåer) där det kan bidra till att förbättra målgruppens tillgång till vård och omsorg som främjar psykisk hälsa och minskar onödigt lidande. Återhämtningsinriktad vård och omsorg. Ta fram indikatorer som säkerställer reellt brukarinflytande på alla tre nivåer. Hitta indikatorer som säkerställer reelt brukarifnlytande dels på all tre nivåer.

Hör gärna av er! Sara Svensson 0727-304999 Sara@nsphig.se Lasse Alfredsson 0709-129876 Lars.alfredsson@vgregion.se