Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

För ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "För ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion"— Presentationens avskrift:

1 För ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion
Patienten, invånaren, brukaren och hens behov i centrum. För ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion

2 Vad är omställning mot en effektiv och nära vård?
Nära vård - Vi ska utveckla och stärka den nära vården; den vård som invånare och patienter behöver ofta. Vården ska flytta närmare patienterna, både geografiskt, tillgängligt och relationellt. Effektiv – Det mesta och bästa till patienten, alla resurser inom vården ska användas på bästa sätt. Vi ska koncentrera viss vård för bättre kvalitet och säkerhet, medan viss vård behöver vara mer tillgänglig. Förebyggande och hälsofrämjande – vi behöver gå mot en sammanhållen vård med god samverkan mellan sjukhusvård, primärvård och kommunal omsorg. Den nära vården är den självklara arenan för det förebyggande arbetet. Samskapande - relationen mellan invånarna och vården är tillitsfull och bygger på ett gemensamt förtroende, med beslutsfattande där patienten är en av två experter. Invånare, patienter och närståendes perspektiv tas med i utformningen av vården.

3 Målbild Målbild Nära Geografisk, tillgänglig, relationell
Effektiv och nära vård 2030 Nära Geografisk, tillgänglig, relationell Effektiv Rätt nivå, koncentration, kontinuitet Förebyggande och hälsofrämjande del i lokalsamhället, utifrån behov, uppsökande Samskapande inflytande, personcentrering, partnerskap Omställning av hela hälso- och sjukvårdssystemet krävs för att möta framtidens behov. Repetition från förra bilden: Utveckla och stärka den nära vården. Vården är närmare patienterna, både geografiskt, tillgängligt och relationell. Det mesta och bästa till patienten, alla resurser inom vården används på bästa sätt. En effektiv vård med bra kvalitet och ökad tillgänglighet. Hälsa skapas i nära samverkan med andra aktörer genom hälsofrämjande arbete. Den nära vården är en självklar arenan för det förebyggande arbetet. Samskapande – relationen mellan invånare och vården är tillitsfull och bygger på ett gemensamt förtroende samt ett beslutsfattande där patienten är en av två experter.

4 Framtidens gap mellan resurser och efterfrågan
Bild från Inera. Inom en nära framtid har vi ett gap mellan resurser och efterfrågan. För att klara den nära vården behöver vi genomföra en omställning som även innebär att digitalisera och komplettera den fysiska vården med fler och andra alternativ.

5 Kommunal vård och omsorg
Sjukhusvård Nära vård Primärvård Ungdommottagn Elev- hälsa Närvård-platser 1177 Vårdguiden Tand-vård Ett nationellt arbete pågår för att klara av framtidens vårdbehov. Bilden är något modifierad från en nationell version för att passa vårt län. För att klara av att skapa en effektiv nära vård behövs strategier och tydliga färdplaner. I Uppsala län har vi strategier för en effektiv och nära vård. Nu ska tydliga färdplaner tas fram. Obs länk till bildspel om Nära vård från Emma Spak och SKL i nederkant! Mobila-team Habilit-ering Justerad bild efter original från Emma Spak, SKL

6 Bassjukvård blir nära vård
Delar av bassjukvård och specialiserad sjukvård bedrivs på annan plats än inom nuvarande sjukhusområde Alltså, vård som inte kräver det stora akutsjukhusets resurser kan förläggas utanför sjukhusområdet. En annan viktig del i arbetet med effektiv och nära vård är att göra viss specialiserad vård mer tillgänglig. Regionens invånare blir allt fler och allt äldre vilket leder till ett ökat vårdbehov Den medicinska kvaliteten i svensk hälso- och sjukvård är mycket bra men arbetssätt, organisation och struktur har inte utvecklats i samma takt. Den är inte tillräckligt anpassade för att möta invånarnas behov Vi har en alltför sjukhustung sjukvård – vården behöver komma närmare invånarna och primärvården stärkas Invånarna förväntar sig en högre tillgänglighet och kontinuitet i vården än vad vi kan erbjuda idag Omvärlden ställer nya krav - vi behöver ta tillvara digitaliseringens möjligheter Figur från sid 3, Strategisk lokalförsörjningsplan , Akademiska sjukhuset

7 Strategier för effektiv och nära vård 2030
Förnyad vårdstruktur Hållbara ekonomiska förutsättningar Utvecklad styrning och uppföljning Kompetensförsörjning, nya arbetssätt och nya kompetenser Kvalitetsdriven verksamhetsutveckling Digital infrastruktur Forskning för en god och nära vård Kommunikation Fastighetsutveckling Centrala strategier för att nå målbilden. Arbete pågår med samtliga delar över hela organisationen.

8 Digitalisering för effektiv och nära vård
Asynkron kontakt och e-tjänster Självtriagering Synkron kontakt Fysiskt möte Många patienter tar och vill ta stort eget ansvar Vårdguiden är grunden i en start och anpassningsbar första linjens vård. Region Uppsala har en digital strategi, självtriagering med mera håller på att utvecklas. Invånare med hälsoproblem Kräver personella och andra vårdresurser Kräver vårdresurs i realtid Kräver vårdresurs men inte i realtid Kräver ingen vårdresurs

9 1177 Vårdguiden är grunden för effektiv och nära vård 2030 tillsammans med en utvecklad vårdstruktur. Bilden speglar förenklat hela Uppsala län. Nummer 1, 2, 3 och 4: Nära vård – ”för dig med behov som är vanliga eller när det finns behov av lotsning eller koordinering” Nummer 5, 6, 7 och 8: Viss koncentration av nära vård och förebyggande insatser – ”För dig med komplexa behov eller som kräver något högre vårdnivå” Nummer 8 och 9: Koncentrerad vård i länet, sjukvårdsregionen, nationellt eller internationellt – ”För dig med komplicerade eller sällan förekommande behov”

10 Vårdcentrum med närvårdsplatser
Ytterligare beskrivning av de vårdcentrum som ska finnas runt om i länet.

11 Vägen framåt … … görs i samverkan med länets kommuner, utförare och företrädare för patienter och anhöriga samt med fackliga representanter. Information, bakgrund och rapport finns på: Uppföljning av beslut från juni 2018 i Regionfullmäktige sker i samband med beslut av Regionplan och budget.


Ladda ner ppt "För ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion"

Liknande presentationer


Google-annonser