Om översynen av stadens råd för funktionshindersfrågor

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Regional digital agenda för Östergötland
Advertisements

Dokumentation som en del i det systematiska kvalitetsarbetet
Vår vision ETT GOTT LIV UTIFRÅN EGNA VAL Vår verksamhetsidé Med professionella insatser gör vi livet mera möjligt för barn, ungdomar och vuxna med varaktig.
Exempel utifrån ett antal målområden
Nuläges Analys - utse en bordsvärd - utse en tidshållare - utse en sekreterare Runda Vilka framgångar ser du att ni redan har gjort i i ert projekt? Vilka.
UPPDRAG: •Revidera handlingsprogram om inflytande för barn och ungdomar •Skapa förutsättningar för att införliva barnkonventionen i Borås Stad Inflytande.
Grupparbete 2 Hur tar vi nästa steg vidare ?
Om vi fick bestämma. För, med & av unga Vad är en ungdom?
ILOs rekommendation 202 Social Protection Floors
Vad innebär ett barnperspektiv
Cornelia Björk & Lena Kulin Contextio Ethnographic November 2012
Regional digital agenda för Östergötland
Social hänsyn i offentlig upphandling En modell för Göteborgs Stad
1 Medarbetarenkät svar. 2 Kön 3 Jag är knuten till en klass, undervisningsgrupp eller barngrupp.
Funktionshinderspolitiken
Växjö kommun,  Kommunala högstadieskolor, Växjö kommun  Administratörer, kulturaktörer, koordinatorer och elever  Delaktighet som värde och praktik.
i kommuner, landsting/regioner
Om funktionshindersrörelsens rätt att vara delaktig i beslutsfattandet… …för att skapa förutsättningar för människor med funktionsnedsättning att delta.
Barnrättsperspektiv på inflytande och delaktighet med underrubrik: Om barn och unga i fysisk planering – en fråga om social hållbarhet Gabriella Olofsson.
Förskolan Sandviks lärmiljöer utifrån läroplanen
Jämlika och Jämställda beslut " Jämställdhet betyder att mamman och pappan producerar barnen tillsammans. Förr i tiden var det bara mamman som födde upp.
Nya tider och nya behov – men har vi nya lösningar?
Ramverk för patientmedverkan
Halmstads kommuns visionsstyrningsmodell
Länsgemensam ledning i samverkan
Lupp - Lokal uppföljning av ungdomspolitiken. Incitament för att ta hänsyn till barn och unga Nationella ungdomspolitiska mål Nationella ungdomspolitiska.
KulturpolitisK Konferens Öresund 2011 Yngve Petersson ordförande i Kulturnämnden, Region Skåne Regional kulturplan för Skåne.
FAS 05 FÖRNYELSE- ARBETSMILJÖ- SAMVERKAN.
Göteborgs universitet förnyas – implementering av organisationsarbetet
Ledamot i en beredning - vad innebär det? Anders Öberg.
20 april 2010 Inflytande, kreativitet och innovation i Nackas skolor!
Barnets rättigheter i nya patientlagen
Tillgänglighet på Skolverket Förordning (2001:526) om de statliga myndigheternas ansvar för genomförande av funktionshinderspolitiken 1 § Myndigheter.
Gör barn starkare i kommuner, landsting/regioner Vägledning politiker.
Ordförande från Regionstyrelsen (utses av RS) Vice ordförande från organisationerna (förslag av representantgruppen, Tillgänglighetsrådet fastställer)
Socialdepartementet. Bred delaktighet, samarbete och samråd.
VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE Funktionell kvalitet.
Följ upp barnrättsarbetet med hjälp av ett antal implementerings- och tillämpningsnycklar.
Barns rätt till delaktighet FNs barnkonvention: varje barn har rätt att uttrycka sin mening och höras i alla frågor som rör barnet. Plan- och bygglagen:
Idrottslyftet – mer och fler Utformning av kommande arbete.
Orebro.se ALLA ska med – att ge stödinsatser i utbildningen! Kerstin Isaksson Specialpedagog Centralt Skolstöd/Lotsen ansvarig för kommungemensamma skolplaceringar.
Arbetsformer XX vattenråd. 1 Arbetsformer vattenråd Vattenrådet har rollen som samverkansorgan inom avrinningsområdet i relation till ansvariga myndigheter,
Gestaltad livsmiljö - en ny politik för arkitektur, form och design Gestaltad livsmiljö – en ny politik för arkitektur, form och design SOU 2015:88 Överlämnande.
Barns Röst. För och med: Barn med NPF år och yrkesverksamma inom BUP & Hab Mål: Ökad delaktighet i den egna vården Av: Riksförbundet Attention i.
Ramverk för patientmedverkan
HANDIKAPPFÖRENINGARNA SÖRMLAND
Integritet läroplansanalys.
Barnkonventionen blir svensk lag – Lagrådets yttrande
Konventionens juridiska status i Sverige
Attraktiv Hemtjänst Om rambeslut.
Digital plattform Delaktig kommunikation
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
Väster(norrlands)modellen att öka barns delaktighet i den sociala barnavården EN HÅLLBAR STAD – ÖPPEN FÖR VÄRLDEN.
Övervakningssystemet
Kommunens samrådsorgan
Rapport: Utvärdering av primärvårdens organisation i egen regi
Bättre brukarinflytande 2017
Nätverksträff för deltagare i NKR
Regeringens lagrådsremiss inkom till Lagrådet den 6 juli 2017.
Begäran om nationellt likvärdig YH-utbildning inom äldreomsorgen
Kommunernas och Landstingens Arbetsmiljöråd (AMR)
Utveckla former för medborgardialog
MATS RUNDKVIST SKL VÄLFÄRDSTEKNIK.
Huvudmannabeslut Skolinspektion 2016
Bakgrund SLK:s förslag till Program för det strategiska arbetet med mänskliga rättigheter i Göteborgs Stad – återremmiss av KF Ta.
Återkoppling- remisshantering av revidering Västbus riktlinjer
Strategi för kollektivtrafik på jämlika villkor
Översyn av organisation 2019
Jeanette Nordin, programansvarig uppdragsstrateg
Tematräff med ledamöter i stadens råd för funktionshindersfrågor
Presentationens avskrift:

Om översynen av stadens råd för funktionshindersfrågor Medlemsmöte hos HSO Stockholms stad i ABF-huset den 13 juni 2019 Pia Ehnhage, Funktionshindersombudsman i Stockholms stad och Veronica Wolgast, samordnare på stadsledningskontoret

Utvärdering av rådens arbete och organisering ”I arbetet med implementeringen av programmet är kunskapsförsörjningen en viktig del, och i detta arbete är stadens råd för funktionshinderfrågor en viktig resurs. I takt med att staden utvecklas behöver även rådens organisering ses över och anpassas för att samverkan ska fungera så bra som möjligt. Därför ska initiativ tas för att utvärdera rådens arbete och organisering i syfte att stärka delaktigheten.” KF den 28 maj 2018, dnr 2016/001831

Stadens skyldighet att samråda och aktivt involvera FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning, artikel 4, FN:s barnkonvention – barnets rätt att uttrycka sina åsikter och få dem beaktade i frågor som rör barnet, Funktionshinderspolitiska målet, Stadens program för tillgänglighet och delaktighet 2018-2023. Alla människor är födda fria, har lika värde och samma rättigheter och grundläggande friheter.

Funktionshindersombudsmannens årsrapport 2011 ”Förvaltningarna och organisationerna har en relativt samstämmig bild av handikapprådens funktion och betydelse. Det finns brister både när det gäller samverkan, arbetsformer och kompetens. Både organisationer och förvaltningar framhåller att handikappråd inte är ett väl fungerande forum för brukarinflytande. Det är problematiskt att rekrytera representanter med hög kompetens till totalt 29 råd. Rådens sammansättning representerar inte stadens befolkning med funktionsnedsättning. Bland annat ungdomar, personer i yrkesverksam ålder och personer med annan etnicitet än svensk saknas eller är underrepresenterade i stadens handikappråd.” Lokala handikappföreningar har lämnat synpunkter genom enkätfrågor och intervjuer. Synpunkter och erfarenheter från nämnder och bolag har inhämtats genom FO:s kontakter med berörda förvaltningar under perioden 2007-2010. Ta med rapporterna. Vad står i 2015 och 2017 års rapporter?

FO:s årsrapport 2011 ”Utred den formella samverkan med brukarorganisationer i form av handikappråd”… ”Utveckla nya samverkansformer och forum för brukarinflytande. Bland annat barn och unga med funktionsnedsättning samt personer med funktionsnedsättning med annan etnicitet än svensk måste bli delaktiga i stadens samverkansformer.” ”Utveckla användningen av IT-teknik i anslutning till medborgardialog. Sociala medier såsom Twitter och Facebook kan vara kanaler för informations- och åsiktsutbyte bland annat i tillgänglighetsfrågor.” ”Utveckla kontaktcenter i funktionshinderfrågor. Informationskanaler och forum för råd, vägledning och stöd”..

Skrivelse från HSO Stockholm stad till kommunstyrelsen September 2016 och 2017 ”Vi vill att staden i samband med revideringen av sitt program för delaktighet för personer med funktionsnedsättning också utreder fh-rådens organisering och arbetssätt. Rådens organisation grundar sig på beslut i fullmäktige år 2007. Sen dess har politiken i staden förändrats; nämnder och bolagsstyrelser har tillkommit eller slagits ihop.” ”Ett återkommande problem är att det är svårt att rekrytera tillräckligt antal ledamöter till de 27 fh-råd som finns idag. Det är därmed svårt att få en bred representation i råden vad gäller funktionsnedsättning, ålder, kön, kompetens och erfarenhet av denna sorts påverkansarbete. Liksom FO anser vi att arvoderingsreglerna behöver ses över som ett verktyg att få fler yrkesverksamma att delta i råden.”

Enkät från staden till samtliga ledamöter hösten 2018 Totalt 74 personer svarade, men alla svarade inte på alla frågor.

Sammanställning av enkätsvar från rådens ledamöter 34 kvinnor, 36 män 49% kvinnor, 51% män

Ålder (antal personer)

Vilken organisation företräder du?

Råden har goda förutsättningar att påverka de beslut som fattas

Rådens nuvarande organisation fungerar bra

Barn och unga med funktionsnedsättning företräds i råden på ett tydligt sätt

Vad ser du som rådens viktigaste uppgift?

Önskar du någon förändring av rådens uppgifter, sammansättning eller organisering?

Den fortsatta översynen Förslag på hur råden bör organiseras måste tas fram i samverkan med funktionshindersorganisationerna. Det finns inget färdigt förslag.

Några utgångspunkter Rådens organisation och arbetsformer behöver utformas så att de ger bättre möjlighet till delaktighet och inflytande tidigt i stadens planerings- och beslutsprocesser. KF:s instruktioner för råden behöver tydliggöras. Rådens sammansättning och antal ses över för att underlätta rekryteringen av ledamöter och förhindra vakanser, En bredare representation, särskilt avseende barn och unga samt personer med annan etnisk tillhörighet, Nuvarande rekryteringsmodell behöver ses över det syftet, liksom arvoderingen av rådens ledamöter.  

Tack!