Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Utveckla former för medborgardialog

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Utveckla former för medborgardialog"— Presentationens avskrift:

1 Utveckla former för medborgardialog

2 Uppdraget Utveckla formerna för medborgardialog utifrån det politiska målet Göteborgarnas möjligheter till delaktighet och inflytande ska öka Delmål: Synliggöra stadsdelsnämnden Tydliggöra hur medborgare kan komma till tals och visa på vilka möjligheter de har att påverka Uppdraget inför 2018: Att förvaltningen ska återkomma med förslag på utveckling av medborgardialog samt medborgarbudget.

3 Pågående aktiviteter Synliggöra nämnden med foton på webben
Lyfta fram ärenden från föredragningslistan som kan vara av extra intresse för boende i stadsdelen i syfte att skapa engagemang och få invånare att vilja komma på förmötet Visa bildspel om Göteborgsförslaget på TV-skärmar i förvaltningens publika lokaler i syfte att sprida kännedom om möjligheten att skicka in ett Göteborgsförslag Sprida kännedom om Demokratibussen i syfte att berätta att den finns och få verksamheterna att vilja använda den SLK arbetar med frågan men tills det är löst hittar man Östra GBG:s nämnd under Östra Göteborgs stadsdelsnämnds uppdrag Tanken med Demokratibussen är att bidra till ett jämlikt Göteborg genom att öka befolkningens möjlighet till delaktighet och inflytande. Demokratibussen är en del förvaltningens uppsökande arbete för att öka tillgängligheten. Med hjälp av den hoppas förvaltningen att nå alla delar av befolkningen, även de som är svårast att nå. Andra mål är ökad tillit och att göra förvaltningens verksamheter mer kända i stadsdelen.

4 Förslag till fyra-fem medborgardialoger under 2018
Hur Vad Vem När Medborgardialog 1 Enkätundersökning – digital enkät via länk på fb och webb + Via Ipad på bibliotek, receptioner, träffpunkter för äldre och/eller gator och torg Frågor utifrån vad som är aktuellt och kan engagera. Kan vara stadsutveckling, trygghet mm Förslagsvis koppla an till fråga om medborgarbudget Medborgare som själva får anmäla sitt intresse efter annonsering på webben och i sociala medier + vill vara med när frågan ställs Feb-mars Medborgardialog 2 Rundtur i stadsdelen med demokratibussen och går igenom medborgarbudgetförslagen, med stopp/hållplatser på ett antal utvalda platser i stadsdelen. Den här gången mäter vi med mentometerknappar Medborgarbudgetens förslag enligt ovan alternativt de tre populäraste förslag som gallrats ut via enkätsvaren Boende/medborgare i resp närområde. Innan rundturen startar annonseras tid, plats och fråga på webb, sociala medier och affischer. April Medborgardialog 3 Walk and talk – promenera med politiker i SDN, en promenad i varje primärområde. Promenadledare: Förvaltningen. Trygghet i närområdet (måste tydliggöras hur dessa skiljer sig från trygghetsvandringar). Boende i resp närområde som anmält sitt intresse. Tydlig annonsering med tid, plats och syfte. Maj Medborgardialog 4+5 Temamöte som arrangeras på ett av stadsdelens bibliotek alt på Kortedala Forum. Temafrågor som är aktuella, berör och engagerar ex stadsutveckling, trygghet. I maj kan det vara resultatet av Medborgarbudgeten. I aug-sep: Varför ska man rösta? Vad är demokrati? Intresserade medborgare. Viktigt med bred annonsering innan. Maj + Aug-sep Medborgardialog 1 Frågan är en flervalsfråga där man får ta ställning till ett antal förslag till områden som är aktuella för medborgarbudget (fyra-fem förslag). Metod Länk till en enkät på webb och på facebook Kombineras med möjlighet att kunna svara på ett antal strategiska platser och där ska det finnas en iPad för att kunna svara. Dessa kan vara följande platser: stadsdelens tre receptioner (Förstamajgatan, Tellusgatan och Kortedala torg 5) stadsdelens tre bibliotek stadsdelens tre träffpunkter för äldre Alternativt att vi står vid ett antal strategiskt valda platser som Hemköp på Kortedala torg, Bergsjön centrum, Gamlestadens medborgarhus, Ica i Utby Tanken är att personalen som finns på plats kan vara behjälpliga för att underlätta att kunna svara. Det som är bra med metoden är att vi använder befintlig personal och att vi får en bred spridning. Medborgardialog 2 Med hjälp av mentometerknapp låta medborgarna rösta mellan medborgarbudget, alternativt att det via enkätsvaren har gallrats ut de tre populäraste förslagen Metod Åka runt i stadsdelen med demokratibussen, prata om det olika förslagen och låta invånarna rösta mha en digital mentometerknapp (det finns flera olika verktyg att välja mellan). Antal stopp ska annonseras i flera kanaler innan. Stoppen/hållplatserna ska ha en bred spridning och vara minst fem till sex till antalet

5 Fler förslag på aktiviteter
”Låna en politiker på biblioteket” - möjlighet att en dag/veckan träffa en av nämndens politiker på en av stadsdelens bibliotek för 30 minuters samtal. Samtalsämnet bestäms av politikern och lanseras på facebook + biblioteken. Syftet är att lära känna politikern bakom ”uniformen”, få möjlighet att ställa frågor och framföra synpunkter. Förvaltningen är moderator. Publicera intervju med presidiet på stadsdelens Faceboook-sida när årsrapporten är klar. Syftet är att med en tydlig och inbjudande form berätta vad nämnd och förvaltning använder pengarna till under ett år.

6 okt-dec jan-mars april-juni juli-sept Årshjulet medborgardialog
(politiker + medborgare) Aktiviteter som sker varje månad Annonsering av SDN-möten på webb och Facebook okt-dec jan-mars april-juni juli-sept Feb-mars Utskick av enkät November Demokratibussen plats under Äldredagen April Rundtur i stadsdelen med demokratibussen och en mentrometerknapp September Demokratibussen på plats under Gamlestadsgalej och Tellusfestivalen Maj Walk and talk Augusti/September Temamöte – Demokrati Juni Temamöte med en engagerande ämne, stadsutveckling, trygghet osv


Ladda ner ppt "Utveckla former för medborgardialog"

Liknande presentationer


Google-annonser