Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Rapport: Utvärdering av primärvårdens organisation i egen regi

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Rapport: Utvärdering av primärvårdens organisation i egen regi"— Presentationens avskrift:

1 Rapport: Utvärdering av primärvårdens organisation i egen regi
En presentation av rapportens resultat och förslag. Regionstyrelsen beslutade den 1 juni 2017 att ge Regiondirektören uppdraget att utvärdera Region Skånes organisation för primärvården i egen regi. För genomförande har Regiondirektören anlitat Rådet för kommunalekonomisk forskning och utbildning, KEFU, med professor Anders Anell som ansvarig projektledare.

2 Frågeställningar Har syftet med den nya organisation för primärvård i egen regi som infördes 2013 uppfyllts? Hur har arbetsmiljön inom primärvård i egen regi utvecklats? Vilka åtgärder bör vidtas för att säkerställa god arbetsmiljö i primärvården och underlätta samverkan med sjukhusvården? Vilka blir konsekvenserna av föreslagna åtgärder för den övergripande organisationen av primärvård i egen regi? Utvärderingens hade i uppdrag att särskilt belysa dessa frågeställningar.

3 Utveckling av bemanning
Andelen invånare som är listade i egen regi fortsätter att minska 40% av invånarna var listade i privat regi vid slutet av 2017 Antalet listade i egen regi i huvudsak oförändrat år Färre anställda allmänläkare i egen regi fr o m 2008, men fler ST- läkare, sjuksköterskor m fl Varierande utveckling i olika förvaltningar Inga tydliga skillnader i kontinuitet (läkarbesök)

4 Utveckling av arbetsmiljö
För få allmänläkare, underfinansiering Ökade krav från befolkningen (psykosocialt, smärtproblematik) Fler med (många) kroniska sjukdomar Sjukskrivningar och annan administration (Försäkringskassan) Överföringar från sjukhusen (”många ensidiga beslut”) Kostnadsansvar och täckningsgrad utan möjlighet att påverka Fokus på ”pinnar” och kortsiktighet i styrningen Liten förståelse för primärvårdens situation Maktlöshet och frustration

5 Utveckling av arbetsmiljö (forts.)
Inga tydliga variationer mellan förvaltningarna Den relativt sett bättre bemanningen i SUS har inget genomslag i form av t ex mindre stress. Tydliga variationer inom förvaltningarna, med förekomst av s k ”gröna öar”. ”Gröna öar” samvarierar med god bemanning och väl fungerande verksamhetschefer.

6 Utveckling av arbetsmiljö (forts.)
Sammantaget vittnar det material som samlats in om ansträngda och försämrade arbetsvillkor i primärvården.

7 Utveckling av samverkan
Det finns en bred och samstämmig uppfattning bland de som intervjuats att uppdelningen av primärvården i tre förvaltningar inte lett till en bättre samverkan med sjukhusvården. Det finns indikationer på att samverkan inom primärvården snarast har försämrats . Primärvården organiseras på olika sätt i respektive förvaltning. Flera intervjuade, särskilt inom SUS, upplever att man fått anpassa sin verksamhet till den kultur och tradition som finns inom respektive sjukhusförvaltning.

8 Utgångspunkter för rapportens förslag
Fokusera konkreta åtgärder och initiativ, anpassa övergripande organisation därefter. Prioritera förbättringar av arbetsmiljö (= ”hygienfaktor” för att kunna utveckla samverkan med andra vårdgivare). Långsiktig lösning förutsätter fler allmänläkare, men mycket kan göras ”här och nu”. Fokuseringen på linjeorganisationen i utveckling av samverkan med sjukhusvården är olycklig, sådan samverkan måste även inkludera privata vårdcentraler. Omställning av vården till förmån för primärvård kräver sammanhållen regional strategisk färdplan.

9 Förslag för bättre arbetsmiljö
En utveckling mot ett ”bättre nära chefskap” i primärvården kan stödjas genom en kombination av åtgärder: Öka verksamhetschefers befogenheter Lokala lösningar efter behov och förutsättningar Förbättra möjligheterna att lyckas Översyn kostnadsansvar, ersättningsnivåer, långsiktighet Utveckla regionalt kunskapsstöd och en bättre uppföljning Samlat stöd, system för återkoppling, ”akademi”, bättre IT- system Stärk ansvarsutkrävningen Ansvar för ekonomi och resultat

10 Förslag för bättre samverkan
Problemet är komplext och sammansatt och lösningar måste omfatta flera åtgärder: Tydliggör uppdrag och mandat för primärvård och allmänläkare Utveckla remisskvalitet och proaktiva överenskommelser mellan primärvård och sjukhusvård genom förstärkt AKO funktion Skapa bättre konsultstöd och satsa på gemensamt lärande Utveckla en kontinuerlig uppföljning av kvalitet utifrån patienters perspektiv, för att skapa ökad motivation att se till helheter och processer Samverkan måste omfatta hela primärvården inklusive de privata aktörerna Förslag för bättre samverkan mellan primärvård och sjukhusvård

11 Organisatoriska konsekvenser av förslagen
Strategiska frågor om primärvårdens uppdrag och samverkansfrågor lyfts till regional nivå. Ansvar och befogenheter för verksamhetschefer i primärvården stärks föratt förbättra förutsättningarna för en god arbetsmiljö. Förslagen medför inga krav på förändringar i den övergripande formella organisationsstrukturen. En omorganisation löser inte primärvårdens problem. Förslagen får däremot konsekvenser för arbetet på regional nivå, för ansvarsfördelningen mellan nivåer och behovet av mellanchefer i primärvården.


Ladda ner ppt "Rapport: Utvärdering av primärvårdens organisation i egen regi"

Liknande presentationer


Google-annonser