Samverkansavtal … ……under diskussion

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Hälso- och sjukvårdslagen (HSL)  1§ Med hälso- och sjukvård avses i denna lag åtgärder för att medicinskt förebygga, utreda och behandla sjukdomar och.
Advertisements

Hälsa och samhälle Samhällets värderingar och syn på hälsa är avgörande för hälso- och sjukvården  Hur mycket resurser läggs ned på hälsovård  Samhällets.
Medborgarundersökning 2015 Nacka kommun Tabeller och diagram Bilaga till tjänsteskrivelse KFKS 2016/ Här visas värden utan felmarginaler. Det bör.
EBP-cirkel 1 INGEGERD BESÖKSADRESS: RÅDHUSGATAN 72, ÖSTERSUND
©GÖTEBORGSREGIONENS KOMMUNALFÖRBUND På gång inom äldreområdet! Linda Macke.
1 Patientlagen 1 januari Varför införs en patientlag? Lagen ska: -stärka patientens ställning -skapa förutsättningar för delaktighet och självbestämmande.
Inga patienter brukare ska ”falla mellan stolarna” Gråzoner synliggöras Beslutas av Direktörer/Nämnder /Fullmäktige beroende på olika krav Överenskommelser.
Läkemedel, fokusområde för division Läns- och Närsjukvård, 2016 Förskrivningen av läkemedel till personer över 75 år har ökat med nära 70 procent sedan.
Socialtjänstlagen Pernilla Thunander verksamhetschef myndighetsutövning Vård- och omsorgskontoret.
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
Revidering av riktlinjer gällande särskilt boende för äldre
Den kommunala hälso- och sjukvården av idag
regeringen. se/rattsdokument/proposition/2017/02/prop
Avdelningen för vård och omsorg
Psykisk hälsa Specialist Primärvård
Vad tycker de äldre om äldreomsorgen? 2015
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
Samordnad Individuell Plan - Hur enkelt kan det bli?
Barnets bästa i främsta rummet
Länsgemensam ledning i samverkan
Tandvårdsstöd - en god tandhälsa är livskvalité
Kommunerna tar över ansvar för att utföra viss hälso- och sjukvård i gruppbostäder och daglig verksamhet enligt LSS Anna-Lena Möllstam Tf enhetschef Sociala.
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2016
Samordnad Individuell Plan - Hur enkelt kan det bli?
Välkomna till Sydöstra sjukvårdsregionen Sveriges bästa sjukvårdsregion.
Nya föreskrifter och allmänna råd om läkemedelshantering
Strategi för hälsa Skola Socialtjänst Vård och omsorg
Lagen om samverkan vid utskrivning från sluten hälso-och sjukvård Trygg och effektiv utskrivning från slutenvården.
Patientlagen ger utökad valmöjlighet
LUP Mål 3 Satsning på kompetensförsörjning
Verksamhetsplan 2015 Mål med verksamhetsplanen
Kommunikationsplan Bilaga 11 till överenskommelsen mellan Hudiksvalls kommun och Arbetsförmedlingen gällande samverkan för att minska arbetslösheten.
Lag (2017:612) om samverkan vid utskrivning från sluten hälso- och sjukvård
9...
Vårdsamordning Länets invånare ska kunna säga: ”Jag får den vård jag behöver när jag behöver det och där jag behöver det” Presentera mig Vi precis som.
Utvärdering palliativ vård i livets slutskede
Välkomna! Utbildning för sköterskor förskrivning av madrasser
Nationell tillsyn 2017 Samverkan när det gäller multisjuka äldre – Rapport: Samverkan för mulitsjuka äldres välbefinnande (maj 2018). Patientsäkerheten.
Överenskommelse mellan kommunerna och Västra Götalandsregionen
Samordnad vård och omsorgsplanering
SOU 2017:43 Gunilla Lillhager förvaltningschef LD Hjälpmedel
Specialiserad Sjukvård I Hemmet
Utveckling av kliniskt träningscentrum (KTC) i
Jan Persson och Elin Ring
Avdelningen för vård och omsorg
VARFÖR EN UTVECKLINGSSTRATEGI?
Kunskapsprocessen Spånga Grundskola
SOSFS 2008:20 Samordning av insatser för habilitering och rehabilitering genom upprättande av samordningsplan/individuell plan Författningen har kommit.
För ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion
Suicidpreventiv handlingsplan
Diagnos och delaktighet
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Systematiskt kvalitetsarbete
Elevhälsoarbete och kvalitet ….vad innebär det?
Nästa steg regionkalmar.se.
Återkoppling- remisshantering av revidering Västbus riktlinjer
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2018
Förbättringsmodellen – en struktur för systematiskt förbättringsarbete
Strategi för närvårdssamverkan i Uppsala län
Värdegrund inom äldreomsorgen
Dokumentera rätt i vården
Idéburet offentligt partnerskap (IOP)
Barnkonventionen och barnrättslagen
Rekrytering med lokala jobbspår
Certifiering av astma, allergi och KOL-mottagning
Information om lagförslag: medicinsk bedömning inom 3 dagar
Gemensamma rutiner för materialhantering i särskilt och ordinärt boende – Gäller fr.o.m. den 1 januari 2016.
Välkomna!.
Nätverket för barn-och elevhälsan
Så tycker de äldre om äldreomsorgen 2018
Presentationens avskrift:

Samverkansavtal 20170401…..20180101……under diskussion

Bakgrund 1992 skatteväxling all hemsjukvård, tröskelbegrepp, Ädelavtal ……..tiden gick ….fler och fler överenskommelser och avtal Lite oordning på vilka som beslutats av vilka och olika lokala avtal Hela tiden enbart primärvård – kommun dvs inte specialiserad vård – kommun 2014 påbörjade revidering – enighet om förenkling och ETT avtal med bilagor

20170401 HUVUDAVTAL - Syfte Patienten först, sedan samhällsekonomi och därefter ansvarsfördelning kommun/region Enkelt, tydligt, lätt att tolka och samma för alla yrkeskategorier Ett huvudavtal med bilagor – istället för många olika avtal Möjligt att få in ytterligare områden senare som bilagor Kortversion för att göra det begripligt Talarmanus Vi är stolta över vår fina barnsjukvård som är en av de bästa i Sverige. 95% av barnens föräldrar skulle rekommendera vår barnsjukvård till andra. Barnsjukvården står för ett gott bemötande, bra tillgänglighet och delaktighet. Även förlossningsvården håller hög kvalitet med mycket goda resultat. Nationell statistik visar att barnens hälsa de första åren efter förlossningen är bland de bästa i Sverige.

Huvudavtalet 7.2 Region Jämtland Härjedalens ansvar Öppen och sluten vård, akut och planerad vård, samt allmän och specialiserad vård vid hälsocentraler och sjukhuset. Även om vården utförs av privata utförare med avtal. Alla läkarinsatser till samtliga medborgare oavsett boendeform, utifrån den enskildes behov. Kommunernas lagstadgade ansvar = knuten till mantalsskriven i kommunen Region Jämtland Härjedalens ansvar = för alla som vistas i länet. Innebär att regionen tar ansvar för hemsjukvård till de personer som vistas i länet, men inte är mantalsskrivna här. Löses genom att Region Jämtland Härjedalen kommer överens med vistelsekommunen om tjänsteköp och därefter fakturerar hemlandstinget. Regionen har ansvar för hälso- och sjukvård för asylsökande och papperslösa. Talarmanus Vår vision är patientsäker jämlik och jämställd vård av god kvalitet efter behov. Krav på hälso- och sjukvården (§2a Hälso- och sjukvårdslag (1982:763)): Hälso- och sjukvården ska bedrivas så att den uppfyller kraven på en god vård. Detta innebär att den ska särskilt 1. vara av god kvalitet med en god hygienisk standard och tillgodose patientens behov av trygghet i vården och behandlingen, 2. vara lätt tillgänglig, 3. bygga på respekt för patientens självbestämmande och integritet, 4. främja goda kontakter mellan patienten och hälso- och sjukvårdspersonalen, 5. tillgodose patientens behov av kontinuitet och säkerhet i vården.

Huvudavtalet 7.3 Kommunernas ansvar Enligt HSL ska kommunerna erbjuda god hälso- och sjukvård på primärvårdsnivå till dem som bor i särskilda boendeformer för äldre och funktionsnedsatta samt till dem som vistas på dagverksamhet upp till läkarnivå. Erbjuda god hälso- och sjukvård på primärvårdsnivå till personer i ordinärt boende som har beviljats insatser enligt socialtjänstlagen med stöd och hjälp över tid med en eller flera insatser enligt nedanstående kriterier: vid måltidssituationen (stöd att äta/dricka) klä sig förflytta sig sköta personlig daglig hygien ÄVEN om insatser enligt ovan ges med stöd av närstående Gäller också om vården utförs av privata utförare. Om enskilda personer, som har rätt att få sina hälso- och sjukvårdsinsatser från kommunen, har en önskan att få hela eller delar av sin vård utförd på hälsocentral ska detta respekteras. Läkemedelshantering efter att regionen gjort riskbedömningar – NY bilaga I bilaga 2 regleras samverkan och ansvar mellan primärvård och kommun. I bilaga 3 regleras samverkan och ansvar mellan specialiserad vård och kommun (ej klart) Talarmanus Vi är stolta över vår fina barnsjukvård som är en av de bästa i Sverige. 95% av barnens föräldrar skulle rekommendera vår barnsjukvård till andra. Barnsjukvården står för ett gott bemötande, bra tillgänglighet och delaktighet. Även förlossningsvården håller hög kvalitet med mycket goda resultat. Nationell statistik visar att barnens hälsa de första åren efter förlossningen är bland de bästa i Sverige.

Huvudavtalet 7.5 Tjänsteköp Syfte med tjänsteköp = kontinuitet för patient och samhällsekonomi Regionen och kommunerna kan göra tjänsteköp om att utföra hälso- och sjukvårdsinsatser med bibehållet ansvar för verksamheten. Tjänsteköp kan ske både inom ram för primärvårdens och specialiserade vårdens ansvar. Ersättning, regler och rutiner i bilaga 4 Talarmanus Region Jämtland Härjedalen är en politiskt styrd organisation där regionfullmäktige är högsta beslutsfattande organ. Där bestäms vilka mål landstinget ska jobba efter och hur regionens pengar ska fördelas på olika områden. Men ytterst styrs verksamheten av länets invånare själva genom allmänna politiska val. En region har samma uppgifter som ett landsting, alltså främst hälso- och sjukvård, kollektivtrafik och kultur. Regionen ansvarar dessutom för de regionala utvecklingsfrågorna och planering av infrastruktur. Även näringsliv, arbetsmarknad, kompetensförsörjning och utbildningsfrågor är områden som ökar regionens attraktionskraft och som också ingår i en regions uppgifter. Efter Östersunds Kommun (4 875 anställda) är Region Jämtland Härjedalen den största arbetsgivaren i regionen. Region Jämtland Härjedalen har knappt 4 000 anställda, vilket är 7,3 procent av alla som har en anställning i Jämtland Härjedalen. Region Jämtland Härjedalen har en bred verksamhet med mer än 120 olika yrken, alltifrån snickare till narkossjuksköterskor.

Bilagor Bilaga 1 Bedömning av egenvård, riktlinjer för Region Jämtland Härjedalen och kommunerna i Jämtlands län Reviderad fr om nov 2018 Bilaga 2 Samverkan och ansvar mellan primärvård och kommun Bilaga 3 Samverkan och ansvar mellan specialiserad vård och kommun – EJ KLAR Bilaga 4 Regler, rutiner och ersättning tjänsteköp inkl Regler när kommunal personal deltar i vården på sjukhuset Bilaga 5 Syn- och hörselombudsavtalet Reviderad fr om nov 2018 Bilaga 6 Vårdhygienisk expertis NY fr om nov 2018 Bilaga 7 Medicintekniska tjänster Bilaga 8 Kostnadsansvar för sjukvårdsmaterial, medicinteknisk utrustning, hjälpmedel mm Bilaga 9 Samverkan vid in och utskrivning från slutenvård NY 20180101 – Blir eget avtal mars-19? Bilaga 10 Läkemedelshantering NY 20180101 Reviderad fr om nov 2018 Bilaga x Nutrition – Beslut hösten 2018 att den inte behövs Talarmanus Vi har ansvaret för infrastrukturplaneringen i länet. Vårt övergripande mål för infrastruktur är förbättrade kommunikationer som överbryggar de långa avstånden. Vi har ansvar för att ta fram länsplaner för regional transportinfrastruktur, som är en av de viktigaste förutsättningarna för regional utveckling. Vår länstransportplan har tagits fram i bred samverkan med bland annat länets, näringsliv, åkerinäringen, Länstrafiken, Länsstyrelsen och kommunerna. Planen innehåller bland annat en kraftfull satsning på gång- och cykelvägar och satsningar för att öka det kollektiva resandet. Sedan 2012 är vi Regional kollektivtrafikmyndighet. Det innebär bland annat att vi tar fram ett regionalt trafikförsörjningsprogram, som talar om vilken kollektivtrafik som behövs i länet samt att se till att denna trafik bedrivs genom att göra beställningar via Länstrafiken AB. Alla boende och arbetsplatser i Jämtland Härjedalen ska ha möjlighet till digitala kommunikationer på likvärdiga villkor, oavsett var i länet de bor. Därför har vi bland annat en regional bredbandssamordnare, som ska verka för övergripande samordning, samverkan och samarbete i bredbandsfrågor samt fungera som kontaktpunkt.

AVTALSTID Avtalstid och uppföljning Avtalet gäller from 2017-04-01 till och med 2020-12-31. Avtalet ska skriftligen sägas upp 6 månader före avtalets utgång. Om så ej sker förlängs avtalet med 2 år åt gången. Godkännande, revideringar och uppsägning av avtalet ska hanteras i SVOM. Uppföljning av avtalet ska ske en gång per år. Avsikten med regelbunden uppföljning är dels att se vilka behov som finns av förbättringsåtgärder och att säkerställa invånarnas rätt till adekvat vård. Vart fjärde år (inför beslut om eventuell förlängning) ska avtalet utvärderas av extern resurs. Utvärderingen ska redovisa på vilket sätt avtalet tillfredsställer de grundläggande utgångspunkterna i avtalet. Ansvarig för uppföljning är SVOM/Fredagsgrupp. Uppföljning av tjänsteköpsvolymer ska göras löpande för att på sikt övergå till schablonersättningar.

Enkät till personal i kommunerna och regionen hösten -17 och hösten -18

Vad är mest problematiskt just nu ? Kriteriernas tolkning (mer än 20 sidor frågor o svar på tolkningar) Tjänsteköp – administration, ”i mån av tid”, när ska det göras, vem får göra Ansvar kring avancerad vård i hemmet (dialys, respirator, cytostatikabehandl etc) Rehabansvar och habilitering för LSS-personer SIP – hantering av Samordnad Individuell Plan Alla detaljfrågor som ”skickas uppåt” Lagar och nationella regelverk ger inte bra vägledningar Anna Nehrgårds utredning ska bl a hantera dessa frågor