Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Gemensamma rutiner för materialhantering i särskilt och ordinärt boende – Gäller fr.o.m. den 1 januari 2016.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Gemensamma rutiner för materialhantering i särskilt och ordinärt boende – Gäller fr.o.m. den 1 januari 2016."— Presentationens avskrift:

1 Gemensamma rutiner för materialhantering i särskilt och ordinärt boende
– Gäller fr.o.m. den 1 januari 2016

2 Hälso- och sjukvårdsansvar på primärvårdsnivå
Kommunen har hälso- och sjukvårdsansvaret i ordinärt boende samt för särskilt boende inkl. korttidsboende enligt Socialtjänst-lagen, SoL. Landstinget har hälso- och sjukvårdsansvaret vad gäller läkares specifika uppgift att diagnostisera samt för dietistspecifika uppgifter i ordinärt boende. Vad gäller prevention, behandling, omvårdnad, rehabilitering och habilitering som utförs av annan personal än läkaren själv (även om det sker på läkarordination) är kommunens kostnadsansvar. Kostnadsansvaret följer hälso- och sjukvårdsansvaret.

3 Bakgrund Internkontroll i landstinget 2014.
Genomgång av 10 produktområden våren 2015. Enkät till MASarna i länets kommuner visar på: Olika synsätt på vem som är kostnadsansvarig Många olika sätt att beställa, beroende av rutin hamnar kostnaderna på olika huvudmän Om material läggs i APO-dos blir det en landstingskostnad Stora uttag på GBA Stora och breda uttag av provtagningsmaterial Många felaktiga uttag av material via landstingets portal Economa Diabetes, stomi, inkontinens katetervård provtagning sprutor nutrions läkemedel mjukgörare och övrigt material, Hälso- och sjukvård i ordinärt boende, Säbo, korttids SOL, Korttids LSS

4 Uppdrag från LSG den 1 september 2015
Enkla och tydliga rutiner. Minska antalet rutiner. Minska antalet sätt att beställa: GBA rutiner APO-dos/Dos-apoteket – olika avtal Hämta på hälsocentral Apoteket Hjälpmedelskort Förrådsrutiner till landstinget Förrådsrutiner inom kommunen Harmonisera materialhanteringen i särskilt- och ordinärt boende (Diabeteshjälpmedel och Sprutor, kanyler)

5 Beslut med start den 1 januari 2016
Utifrån hälso- och sjukvårdsansvaret har varje kommun ansvar för kostnader, leverantörer och rutiner i särskilt och ordinärt boende med undantag för; GBA, särskilt regelverk. DOS-apoteket Stomimaterial som krävs för att sköta stomi. Apoteket Provtagningsmaterial. Economa av behörig beställare på artikelnummer. Alla kommuner uppmanas att se över/revidera eller upprätta rutiner för sin materialhantering. Vägledande riktlinjer för kommunernas materialhantering upprättas

6 Kvarstående olikhet Dietistkompetens är inte skatteväxlad i ordinärt boende. Landstinget har kostnadsansvaret för sondnäring och pump. Förbrukningsmaterial och näringstillskott är skatteväxlat och därmed kommunens kostnadsansvar.


Ladda ner ppt "Gemensamma rutiner för materialhantering i särskilt och ordinärt boende – Gäller fr.o.m. den 1 januari 2016."

Liknande presentationer


Google-annonser