Idéburet offentligt partnerskap (IOP)

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
HSO Skåne Ett samarbetsprojekt mellan HSO Skåne och Furuboda Arbetsmarknad Finansierat av Arvsfonden De Offentliga Arbetsgivarnas Ansvar DOA.
Advertisements

UPPFÖLJNING I KOMMUNERNA 10 MARS Agenda Syfte Process och målgrupp Rapportering Summering.
LRKÖ FÖR VEM, NÄR OCH HUR?. LRK/Ö Strategi Hur skall vi nå målen! Uppdrag För vem, när och hur Värdegrund Så här skall vi förhålla oss till hundar, medlemmar,
Opinionsbildning och påverkan i stort och smått. Varför beslutsfattarna ska lyssna på Företagarna?
Samverkan mellan myndigheter
1 Patientlagen 1 januari Varför införs en patientlag? Lagen ska: -stärka patientens ställning -skapa förutsättningar för delaktighet och självbestämmande.
Ett fungerande schema förutsätter att uppdrag och arbetsgivarens förväntningar är kända ger utrymme för alla arbetsuppgifter inom avtalad arbetstidsram.
Gissa rebus. Ideella föreningar NÄTVERK Vissa ekonomiska föreningar Övriga aktiebolag Övriga stiftelser och fonder Bostadsrättsföreningar och kooperativ.
SAMHÄLLSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Redovisning Case november 2015.
Nyutveckling Stöd och behandling 2016 Samverkan mellan SKL, Inera och 1177.
TPI workshop. Team Pro Inventory Inledning Syfte Att få en tydligare bild av och diskutera hur väl teamet/arbetsgruppen samarbetar och interagerar. Mål.
Vad är evidensbaserad praktik? Evidensbaserad praktik (EBP) är integreringen av bästa forskningsstöd med professionell praktisk erfarenhet och klientens.
Träningsplanering Vinnare i långa loppet. Varför träningsplanera? Effektivisera sin träning Få vardagen att fungera Rätt träning vid rätt tidpunkt.
Två olika avtal Saco- S OFR Oorganiserade följer största avtalsgruppen
Övergripande ambition boendes inflytande och delaktighet
Lönebildning inom friskolorna
Inför det muntliga nationella provet i svenska
Rapport nyckeltal för grundskola, skolbarnsomsorg och förskola
Länsgemensam ledning i samverkan
Processkartläggning Upphandling
XX kommun Kommunikationsplan.
Lärarlöner Löneavtal Statliga satsningar Lokal lönebildning
Lösningsförslag för ABB
Leda och utveckla en förening
Analysseminarium – ÖK februari
Fördjupad utvärdering 2015 Nuläge, vad händer framöver, regionala inspel Ann Wahlström Naturvårdsverket 10 december 2014.
Ska Västra Götalandsregionen
Agenda - Reflektioner vårsäsongen
Granska läromedel.
Skolverket – utvärdering för lärande Jessica Lindvert, chef insatsutvärdering ge en lägesbild av hur vi arbetar med utvärdering i Skolverket, och att.
Nätverk för lärare på fritidshem
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
Verksamhetsplan 2015 Mål med verksamhetsplanen
Partsgemensam information till dig som medarbetare
Kommunikationsplan Bilaga 11 till överenskommelsen mellan Hudiksvalls kommun och Arbetsförmedlingen gällande samverkan för att minska arbetslösheten.
Din lön och din utveckling
Riksrevisionen Årlig Revision
Intresseorganisation
Åtgärdswebben.
Metod för utvecklings-arbete
- ett webbaserat processtöd från Skolverket
Språkinlärning på talets grund
Ska Västra Götalandsregionen
Förskrivarutbildning Hjälpmedel vid rörelsenedsättning
Kompetensförsörjnings-processen
Ny vision VARFÖR HAR VI EN VISION?
Kunskapsprocessen Spånga Grundskola
TRIS-processen TRIS-teamen arbetar enligt TRIS-processen. TRIS-processen är den gemensamma processen och modellen för rehabiliteringssamverkan. Från vårdens.
Detta är de parter som står bakom Suntarbetsliv
Välkomna!.
Diagnos och delaktighet
Systematiskt kvalitetsarbete
Nästa steg regionkalmar.se.
Kartläggning av stöd- och ledningsprocess
Provisionsinformation
Behovskartläggning Kartläggningen beskriver målgruppens behov och skapar därmed förutsättningar för att utveckla processer som motsvarar behoven. Den.
Fördjupning till systematiskt kvalitetsarbete
Strategi för närvårdssamverkan i Uppsala län
Demokratins utmaningar och förtroendevaldas roll
Samordnad hantering Inledande utgångspunkter
Beslut vid SKL:s kongress 2015
Hållbar utveckling måste vara
Dokumentera rätt i vården
Systematiskt förbättringsverktyg för samverkan
Livsmedelsverkets syn på livsmedelskontrollen i Sverige Helena Storbjörk Windahl Avdelningschef Styrning och uppföljning.
Guide för genomförande av grundutbildning Barnkonventionen
Bakgrund Sedan 2018 har staden ett program för en jämlik stad som sträcker sig fram till Programmet har en bred politisk förankring.
Projektledare Ann-Sofi Medin
HÅLLBARA LIVSSTILAR - Hur du lyckas med insats & utvärdering
Samordningswebbinarier om Skapande skola
Presentationens avskrift:

Idéburet offentligt partnerskap (IOP) Kan det passa församlingen?

Idéburet offentligt PARTNERSKAP Samverkansavtal mellan idéburen part och offentlig part kring en verksamhet Ska saknas kommersiell marknad och inte ha ekonomiska drivkrafter Mellanform mellan upphandling och förenings/verksamhetsbidrag Gemensam process fram till avtal

Fördelar med IOP Mer jämbördig relation mellan idéburen och offentlig part än vid upphandling eller förenings/verksamhetsbidrag Mindre risk att församlingen blir en underleverantör- kommunen ska inte bestämma villkor och innehåll

Nackdelar med IOP En gemensam process och samförstånd kräver tid. Förarbetet är avgörande. Det finns en ovana vid formen. Såväl kommuner som idéburna kan känna sig osäkra på det lagliga utrymmet och vilka roller de själva har i processen runt avtalet.

Checklista Har församlingen identifierat ett behov som skulle bidra till den allmänna samhällsnyttan, tex till lokal utveckling eller delaktighet i samhället? Skulle församlingens diakoni ha möjligheter att kunna möta detta behov? Är bägge parter tänkta att vara med och finansiera verksamheten (genom pengar eller andra insatser)? Finns det, så vitt ni vet, ingen annan inom kommunens gränser som driver kommersiell verksamhet inom området?

Processfaser fram till avtal Agendasättning- att se om man kan komma överens om värdegrund och problembeskrivning Har ni liknande syn på orsaker till varför verksamheten behövs eller på vilket sätt den kan bidra till att lösa samhällsutmaningar? Finns det fler som skulle kunna vara med? Finns det annat sätt att jobba som skulle kunna vara bättre? Fungerar gruppdynamik etc?

Processfaser fram till avtal Formulering Börja diskutera konkreta målsättningar. Gör en preliminär bedömning av juridiskt utrymme. Om offentlig part ger klartecken börjar ni diskutera vad parterna ska bidra med. Börja skriva.

Processfaser fram till avtal Beslut Fattas utifrån en nästan färdig text. Kan alla parter ställa sig bakom?

Processfaser fram till avtal Genomförande Om ett jakande beslut fattats startas verksamheten. Löpande samråd eller avstämningar.

Processfaser fram till avtal Uppföljning Uppfyller man sina mål? Uppfyller parterna sina åtaganden? Hur går det allmänt?

Processfaser fram till avtal Omformulering När avtalet löper mot sitt slut kan man diskutera ev omförhandling.

Exempel på rubriker i ett IOP-avtal Bakgrund Värdegrund för samarbetet Värdegrund för verksamheten Syftet med överenskommelsen och verksamheten Målgrupp Parter Parternas respektive insatser Avtalsperiod Ekonomi Uppföljning och lärande Omförhandling, hävningsrätt och tvist

Prova! Kolla checklistan och ta en förutsättningslös kontakt med kommunen eller regionen. Det är i slutänden upp till den offentliga parten att avgöra om de vill prova att påbörja en process om ett IOP. Att fråga kostar inget. Det är inte bara församlingen som ska jobba fram avtalet- allt står och faller inte med er. Se upp för tendenser till beställning! Ni ska bidra gemensamt.