Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Demokratins utmaningar och förtroendevaldas roll

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Demokratins utmaningar och förtroendevaldas roll"— Presentationens avskrift:

1 Demokratins utmaningar och förtroendevaldas roll
Ahmad Azizi Demokratiutvecklare, kommunledningsförvaltningen

2 Demokratin utmanas i prakten
Demokratin har ett starkt stöd av medborgarna när det gäller idealen och principerna. Demokratin är känd och populär över allt.  Men det är ett vagt godkännande av en populär ide.  Politiska idealen och perfekta demokratin har aldrig existerat. Men jämför med andra i praktiken är det demokratiska systemet med alla sina brister föredras framför vilken icke demokratiskt alternativ som helst. 

3 Demokratins utmaningar
Relation mellan förtroendevalda och medborgare Högerpopulism Polarisering Unga och politiken Politiken nationell efter valet 2018 Den representativa demokratin och medborgardialogen mellan de allmänna valen 

4 Relationen mellan förtroendevalda och medborgarna
Att vara förtroendevald i Botkyrka är ett viktigt, utvecklande och utmanande uppdrag. Relationen mellan förtroendevalda och medborgarna är kärnan i demokratin. Förväntningarna är höga. Det är ett förtroende varje förtroendevald alltid behöver fundera över. Hur kan du på bästa sätt leva upp till förtroendet?

5 Högerextrema och populistiska organisationer fortsätter att växa!
Det finns olika extremister: religiösa, kulturella och politiska. Det mest aktuella är högerextrema och populistiska organisationer som växer och med det bristande tilltro/växande missnöje med det politiska etablissemanget.

6 Polariseringen och klyftorna i Sverige och i Botkyrka fortsätter att öka
Konsekvensen av ökade klyftor mellan rika och fattiga kan ge resurssvaga känslan av utanförskap och svagare tillit och förtroende för demokratin Risken för ökade klyftor är större i Botkyrka än i många andra kommuner. Botkyrkas befolkningssammansättning rymmer stora socioekonomiska skillnader.

7 Det politiska parlamentariska läget under mandatperioden
Det osäkra politiska läget efter valet 2018 kommer att prägla politiken under hela mandatperioden. De politiska partierna utmanas i att kunna driva den politik som de lovat till sina väljare. Det finns risk att medborgarnas förtroende för politiska institutioner försvagas.

8 Ungas syn på politik och demokrati är en utmaning
 Ungdomar uppfattar inte sig själva som politiskt intresserade eftersom de uppfattar politiska frågor som partipolitik. Däremot visar studien, samt våra erfarenheter i Botkyrka, att ungdomarna är mycket intresserade av att engagera och påverka i sakfrågor. Det finns en stark kraft, vilja och engagemang hos unga i Botkyrka. Genom att tidigt ta vara på ungdomars engagemang kan vi också påverka deras vilja att som vuxna engagera sig och även rösta i allmänna val.

9 Den representativa demokratin
Medborgardialog – som stöd inte som alternativ Lyssna in och ha dialog med berörda innan, inte efter att beslut redan är fattade. Medborgarna vill veta vad som händer med sina synpunkter och förslag i kommunen

10 Nya former för dialog med kommuninvånarna.
Dialogforum             Dialogkommission- Botkyrkadialogen Medborgarpanel           Rådslag Medborgarförslag           Medborgarsynpunkt

11 Dialogkommission Dialogkommissionen innehar en budget.
Förslag som inkommer till Dialogkommissionen skickas i första hand till berörd förvaltning som besvarar dessa. Förslag och medskick av politisk karaktär/principiell vikt har möjlighet att lyftas till berörd nämnd efter beslut av berörd nämndordförande. Berörd förvaltning/nämnd kan äska pengar från Dialogkommissionen för att finansiera genomförandet av förslag som inkommit till Dialogkommissionen

12 Rådslag Syftet - att möjliggöra en direkt påverkan för medborgarna i vissa lokala frågor. Rådslagen ska fokusera på frågor som rör en enskild stadsdel. Förvaltningarna/nämnderna kan lämna förslag till rådslag.

13 EP- valet - kommunens insats
Syftet med insatsen Målgrupper Kommunens mål: ökningen i valdeltagandet i Botkyrka ska vara mer än i genomsnitt för riket

14 Sammanfattningsvis: Demokratin är inte en självklar fungerande form för politiken i praktiken Demokratin utmanas ständigt på olika sätt  Förtroendevalda har en viktig roll i att bevara och förstärka den lokala representativa demokratin. Botkyrka har goda krafter och nya former för dialoger i arbetet med utveckling av demokratin. 

15 Frågor


Ladda ner ppt "Demokratins utmaningar och förtroendevaldas roll"

Liknande presentationer


Google-annonser