Strategi för närvårdssamverkan i Uppsala län

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Framtida överenskommelse om långsiktigt, hållbara strukturer som stödjer en evidensbaserad praktik inom socialtjänst och därtill hörande hälso- och sjukvård.
Advertisements

Säters förskolor fastställd vt.2009 ( rev.ht. 2010)
Regionala kompetensplattformar - bakgrund
Kjerstin Larsson Forskningsledare
Regiongemensam utveckling av hälso- och sjukvården Regionstyrelsen
Närvårdssamverkan Csadadas Asdas Ksaldjaksld Saldöksaldö Närvårdssamverkan Södra Älvsborg.
Närvårdssamverkan Södra Älvsborg
U t v e c k l i n g s c e n t r u m Chefsdagen 5/
Dialogdag 23/ Lagen om regionalt utvecklingsansvar i vissa län Regionalt tillväxtarbete (regionalt tillväxtsansvar) -Regional utvecklingsstrategi.
Regional stödstruktur, Plattform Halland
Om regional demensöverenskommelse
Nätverk för plattformsledare 17/ Anna Lilja Qvarlander
BILDA + SENSUS SENSUS + BILDA. Beslut och vision Utgångspunkter för en vision -att möta en omvärld i förändring -tillsammans är vi så mycket mer -utgångspunkter.
Lära Använda Testa 1 september 2013 – 31 augusti 2014 Offentliga tjänster - Lokalt - Regionalt - Nationellt Internetfonden – Regionförbundet Kalmar län.
1 Läns- regionförbunden 16 mars 2010 Plattform för evidensbaserad praktik inom socialtjänsten.
Vi blir Region Jönköpings län
Samverkan för det gemensammas bästa Nätverken Hälsa och Demokrati samt Uppdrag Hälsa.
Välkomna!.
Vilken roll har de idéburna organisationer Kärt barn har många namn – idéburna, ideella, non-profit, kooperativ och sociala företag Unikt inte komplement.
Välkommen till den nya hemsjukvården!
Målbild 2012 Mariestad
Samordna rehabiliteringen – Brukarcoach/IPS Bakgrund SoL, HSL Överenskommelser/avtal Riktlinjer Förordningar Samordna rehabiliteringen 2011 Supported employment.
Långsiktighet samverkan dialog process relation insyn mångfald respekt medverkan utveckling ansvarsfördelning partnerskap tydlighet självständighet oberoende.
Personalpolitisk inriktning
Vad står vi inför i hälso- och sjukvården? Förändringar på kort och lång sikt.
Den digitala vägen till morgondagens vård & omsorg
Regionsamverkan Sydsverige 2,5 miljoner invånare 26% av Sveriges befolkning.
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016 Överenskommelse mellan staten och SKL.
Välkomna! Till Västra Götalandsregionen. Arbetet mot en regionreform.
Ett steg vidare för evidensbaserad praktik till nytta för brukare och patienter Fjärde steget i reformen av myndigheter Samlad, effektiv och behovsanpassad.
Samordnad utveckling för god och nära vård
Barn- och ungasatsningen
Primärvårdscentrum Östergötland
Jämställd och jämlik hälsa för ett hållbart Gävleborg
SUHF:s & UK-ämbetes Rektorsprogram 1 - Ledningsgrupper
Arbetsgivare för framtiden – statens kompetens utvecklar samhället
Stöd till riktade insatser inom området psykisk hälsa 2016
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
I Västmanland löser vi globala utmaningar Affärsplan Västmanland
Linköping Samverkan i Söderhamn.
Regional vattenförsörjningsplan för Stockholms län
Lisa Fröst Björnsdotter Leg. Psykolog Föräldra- barnhälsan
Lön och verksamhet BILD 2: Introduktion forts.
Sofia Kialt projektledare​
”Hur arbetar vi i ambulanssjukvården som en del i framtidens sjukvård”
Dagens tema Samverkan i arbetet med att förebygga och bekämpa användandet av Alkohol, Narkotika, Droger och Tobak – och kopplingen till folkhälsa och hållbar.
Omställningen av hälso- och sjukvården
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
Vägledningsdokument för Vuxna Psykiatri Missbruk
Varför en satsning på psykisk hälsa?
KPR april 2018.
Det goda livet i Västra Götaland Handlingsplan för psykisk hälsa
För ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion
För ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion
Trygg och säker vård och omsorg
Kommunernas och Landstingens Arbetsmiljöråd (AMR)
Samordnad utveckling för god och nära vård S2017:01
1. Den nya organisationen Regionalt arbete Styrgrupp Närvård
Syfte, målbild och värdegrund för Närvårdssamverkan Södra Älvsborg
Att leda och genomföra transformation WS 3 Region 10
Målbild framtidens hälso- och sjukvård
Kommundirektören och digitaliseringen
Strategi för närvårdssamverkan i Uppsala län
Länsgemensam ledning i samverkan
God och Nära Vård Välkomna!.
Länsstyrelsens roll i funktionshinderpolitiken
Politisk samverkansberedning för hälsa, vård, omsorg och skola
Samordnad utveckling för god och nära vård
Framtagande av Regional utvecklingsstrategi Uppsala län
Tillsammans mot en nära vård
Presentationens avskrift:

Strategi för närvårdssamverkan i Uppsala län

Bakgrund Regional ledning* Styrdokument Närvårdsstrategi Nu finns alla förutsättningar för samverkan inom hälso- och sjukvård och omsorg. * Regiondirektör och kommundirektörer efter politiskt beslut i regionalt forum.

Från förhandling till samverkan Gemensamma ställningstaganden som rör nulägesbild, målbild och den önskade vägen dit Goda relationer som genomsyras av högt förtroende Alla aktörer ger varandra tillit att lyckas inom sina ansvarsområden. Vi behöver göra en kulturresa från förhandling till samverkan. Den resan behöver vi alla i länet göra tillsammans. Det är viktigt för att kunna möta framtida utmaningar som demografi med ökande och åldrande befolkning och färre yrkesverksamma, digitalisering, e-hälsa, kompetensförsörjning och ökade förväntningar från länets invånare.

Mål Länets alla invånare har en god, sammanhållen och nära hälso- och sjukvård och omsorg. Stärka grundläggande förutsättningar Förändra vårdstrukturen och kraftsamla kring vissa målgrupper Exempel på grundläggande förutsättningar: ekonomi, kompetensförsörjning, effektiv resursanvändning, erfarenhetsutbyte, gemensamma processer. Förändring av vårdstruktur är del i framtidens effektiva och nära personcentrerade vård. För att gemensamt klara av utvecklingen behöver delaktighet, dialog och lärande vara i fokus. Skapa förutsättningar för dialog

Avsiktsförklaring: tillsammans ansvarar vi för … att bibehålla och vidareutveckla ett förtroendefullt samarbete kring gemensamma målgrupper för att säkra invånarnas förväntningar. att ta gemensamt ansvar för ett långsiktigt utvecklingsarbete med utgångspunkt från den grundläggande ansvarsfördelningen i närvårdsstrategin. att ansvara för att rätt resurser och kompetenser finns inom respektive ansvarsområde. Resursbrist får aldrig vara skäl till att parterna inte ta ansvar för vård, omsorg och stöd till invånaren.

Vår gemensamma resa Ge varandra tillit, utgå från avsiktsförklaringen Samsyn av nuläge viktig utgångspunkt Gemensam strategi bildar grunden Chefer och ledare har en nyckelroll för att resan ska bli verklighet Dela kunskap och erfarenheter – medvetandegör och diskutera synsätt, värderingar, mål och fokusområden Ge processen tid – ha tålamod och uthållighet.

Stöd i arbetet För att lyckas med vår gemensamma resa behöver vi alla arbeta med att utveckla förutsättningar för rätt beteenden och organisationskultur. Som gemensamt stöd i arbetet finns: En kort film om varför detta arbete är avgörande för att möta framtidens krav och förväntningar. Dialogkort för att börja reflektera kring Strategi för närvårdssamverkan tillsammans med medarbetare. Identifiera möjligheter och utmaningar för att skapa rätt förutsättningar. Presentationsstöd för exempelvis chefer för att kunna skapa delaktighet kring strategin på arbetsgruppsmöten och medarbetardagar. Extra info: Strategi för närvårdssamverkan är ett led i arbetet med Effektiv och nära vård 2030. Det långsiktiga arbetet med omställning av hälso- och sjukvården för att anpassas till invånarnas behov. Bildspel och mer information finns på www.regionuppsala.se/effektivochnaravard2030 Dialog är nyckeln för att nå vår målbild med samverkan i länet.

Struktur för regional samverkan Hälsa, stöd, vård och omsorg i Uppsala län Länets kommuner och Region Uppsala Regionalt forum Uppdrar Bereder Regional ledningsgrupp (RLG) Fastställer uppdraget Fastställer uppdraget Samråd HSVO Uppdrar Bereder Tjänstemannaledning HSVO Lokal närvårdssamverkan i 8 kommuner Förankring inför beslut i respektive nämnd/styrelse Redaktionsråd AU Kunskaps-styrningsnämnd Regional samordnare barn/unga Regional samordnare vuxna Regional samordnare äldre Regionala samverkansgrupper, tillfälliga eller permanenta

Ett gott exempel Assistans och egenvård för barn Mål – Att alla barn får god vård i hemmet och att inget barn spenderar mer tid på sjukhus än absolut nödvändigt. Process för basal hälso- och sjukvård eller egenvård i hemmet Delar på kostnaden Följs upp gemensamt Gäller till dess att staten genomfört nödvändiga förändringar av lagstiftning och/eller beslut fattats om ersättning till kommunerna. Överenskommelsen gäller som längst till och med 2019.