Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

För ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "För ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion"— Presentationens avskrift:

1 För ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion
Patienten, invånaren, brukaren och hens behov i centrum. För ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion

2 Effektiv och nära vård 2030 Målbild Nuläge Effektiv och nära vård 2030
Strategier för omställning Nuläge Behov Utbudskarta Region Uppsala ska tillsammans driva en omställning av hälso- och sjukvården till att anpassas för invånare och patienters behov, bli mer effektiv och rustad för framtiden. Koncentrerad vård för bättre kvalitet och tillgänglighet där relationer är viktiga. - Varför just Effektiv och nära vård 2030? Utredningen har letts av Göran Stiernstedt, namnet på utredningen är en viktig del av målbilden och taktar med nationella strategier. Stiernstedt var utredare till statliga rapporten Effektiv vård (SOU - Vad ska det leda till (effekt för patienter, medarbetare)? Behovsstyrd vård där patienten själv är huvudaktör. Den vård man behöver ofta ska finnas nära. Definitionen av nära vård innebär både fysiska och digitala möten. Förändrade arbetssätt för många medarbetare. - Kommer arbetet med målbilden att fullföljas? Ja, politik och ledningsgrupper är överens om målbild. Historia 2018 2019 2020 2022 2025 2030

3 Kommunal vård och omsorg
Sjukhusvård Nära vård Primärvård Ungdommottagn Elev- hälsa Närvård-platser 1177 Vårdguiden Tand-vård Obs länk till bildspel om Nära vård från Emma Spak och SKL i nederkant! Ett nationellt arbete pågår för att klara av framtidens vårdbehov. Bilden är något modifierad från en nationell version för att passa vårt län. För att klara av att skapa en effektiv nära vård behövs strategier och tydliga färdplaner. Det ska nu tas fram i Uppsala län. Mobila-team Habilit-ering Anpassad bild, ingår i bildspel från Emma Spak, samordnare för nära vård på SKL

4 Framtidens gap mellan resurser och efterfrågan
Från Ineras målbild. För att klara den nära vården behöver vi också digitalisera och komplettera den fysiska vården med fler och andra alternativ. Region Uppsala är på väg och har en strategi för digitalisering i ryggen. Digitalisering anses vara den enskilt starkaste förändringsfaktorn i samhället.

5 ”Från pyramid till diamant”
Delar av bassjukvård och specialiserad sjukvård bedrivs på annan plats än inom nuvarande sjukhusområde Alltså, vård som inte kräver det stora akutsjukhusets resurser kan förläggas utanför sjukhusområdet. En annan viktig del i arbetet med effektiv och nära vård är att göra viss specialiserad vård mer tillgänglig. Figur från sid 3, Strategisk lokalförsörjningsplan , Akademiska sjukhuset

6 Målbild Målbild Nära Effektiv Samskapande
Effektiv och nära vård 2030 Nära Effektiv Samskapande Förebyggande och hälsofrämjande Omställning av hela hälso- och sjukvårdssystemet krävs för att möta framtidens behov. Målbilden är tydlig, fler beskrivningar av orden i nästa bild.

7 Förebyggande och hälsofrämjande
Nära Effektiv Förebyggande och hälsofrämjande Geografisk Tillgänglighet Relationell Rätt nivå Koncentration Kontinuitet Del i lokalsamhället Utifrån behov Uppsökande Inflytande Personcentrering Partnerskap Samskapande

8 Strategier för effektiv och nära vård 2030
Driva kvalitetsutveckling Påverka utbildning och utveckla kompetens Anpassa och stärka forskningen Utveckla ledning och styrning Stödja kontinuitet och egenvård med stöd av digital infrastruktur Förnya vårdstrukturen Centrala strategier för att nå målbilden.

9 Digitalisering och nivåstrukturering
Många patienter tar och vill ta stort eget ansvar. Den så kallade digitala tratten bygger på den samt en stark och anpassningsbar första linjens vård.

10 Vårdstruktur 2030 Egenvård och ingång i vården
Vård hemma – mobila team Närmottagningar Hälsocentraler Hälsocentraler med särskilt hälsouppdrag Vårdcentrum med närvårdsplatser Specialiserad vård utanför sjukhus Länssjukhus Riks- och regionsjukhus Primärvård Nära vård – ”för dig med behov som är vanliga eller när det finns behov av lotsning eller koordinering” Primärvård och specialiserad vård Specialiserad vård Viss koncentration av nära vård och förebyggande insatser – ”För dig med komplexa behov eller som kräver något högre vårdnivå” I målbilden för effektiv och nära vård ingår en ny vårdstruktur. Här beskrivs den med samma metod som den digitala tratten; bred ingång i egenvård och nära vård. Namnen förändras något men grunden är den samma. Se färgförklaringar. Koncentrerad vård i länet, sjukvårdsregionen, nationellt eller internationellt – ”För dig med komplicerade eller sällan förekommande behov”

11 Vårdcentrum med närvårdsplatser
Ytterligare beskrivning av de vårdcentrum som ska finnas i länet.

12 Här en illustration till den nya vårdstrukturen 2030
Här en illustration till den nya vårdstrukturen Bilden speglar förenklat hela Uppsala län.

13 Vägen framåt … … görs i samverkan med länets kommuner, utförare och företrädare för patienter och anhöriga samt med fackliga representanter. Genomförandefas leds av Eva Telne, sjukhusdirektör, Lasarettet i Enköping Information, bakgrund och rapport finns på: Inget är hugget i sten – alla berörda behöver involveras Samverkan med länets kommuner är självklart och nödvändigt.

14 Politiska beslut En enig regionstyrelse beslutade i april 2018 om målbild, strategier och vårdstruktur Regionstyrelsen beslutade dessutom att bearbetade förslag och konsekvenser av ett genomförande ska tas fram till oktober. Förslag till etableringsplan och förändringar av behov inför fastighetsinvesteringsplanen för ska tas fram. Regionfullmäktige tar beslut i juni 2018.


Ladda ner ppt "För ett gott liv i en nyskapande kunskapsregion"

Liknande presentationer


Google-annonser