Kort om tre kunskapskällor för kursvärderingar

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
EBP-cirkel 3: En lärande organisation BESÖKSADRESS: RÅDHUSGATAN 72, ÖSTERSUND
Advertisements

Matematiksatsningen Några nedslag i Skolverkets utvärderingar.
Kompetenscentrum för flerspråkighet Interkulturellt perspektiv Med nyanlända barn och elever i fokus.
Ny anställningsordning och befattningsstruktur vid LTU Erik Höglund, prorektor.
Ett forskningsbaserat arbetssätt i teorin och praktiken.
Opinionsbildning och påverkan i stort och smått. Varför beslutsfattarna ska lyssna på Företagarna?
1 Innan Du börjar … angående Internetbaserade kurser /15 Källa:
Bengt-Ove Boström Vicerektor för kvalitetsfrågor Ledamot av SUHF:s expertgrupp för kvalitetsfrågor - som förberett det ställningstagande som.
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
16:1 Kopiering tillåten. M2000 Compact © Liber AB Kampanjens förutsättningar sammanfattas i en brief Bakgrund Vilka är målgrupperna? Kampanjens mål Vilka.
Vad är evidensbaserad praktik? Evidensbaserad praktik (EBP) är integreringen av bästa forskningsstöd med professionell praktisk erfarenhet och klientens.
Pedagogiska planeringar Hanna Sepp Marcus Granberg Albina Brunosson.
Pedagogisk bedömning Skriftliga omdömen Dokumentation Utvecklingssamtal IUP Södra Ängby skola.
Uppdragsutbildning 45 hp – behörighet SVA för år 9
Catrin Eriksson Biblioteksdagarna Växjö 2017
Målstyrning ”Om vi inte vet vart vi är på väg, gör det detsamma om man hamnar någon annanstans”
Rapport nyckeltal för grundskola, skolbarnsomsorg och förskola
SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE
Utvärdering och systematiskt kvalitetsarbete för ämneslärare, 8 hp Lkk81N LKK81N, GÖTEBORGS UNIVERSITET, IPS.
XX kommun Kommunikationsplan.
En kort presentation av Tillväxtverket
VÄLKOMMEN! BABBEL OCH BUBBEL Klassföräldraträff
Lösningsförslag för ABB
Funktionell kvalitet- måluppfyllelse
Fördjupad utvärdering 2015 Nuläge, vad händer framöver, regionala inspel Ann Wahlström Naturvårdsverket 10 december 2014.
Riktlinjer för betygssättning
Gymnasiearbete 100 p.
Formativt lärande.
Lärandeansatsen i Socialfonden
Att långsiktigt säkra konkurrenskraften genom att samverka
Svenska i gymnasieskolan
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
Nätverk för lärare på fritidshem
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
Pedagogen och det entreprenöriella lärandet
Johan M. Sanne Lisa Schmidt
Implementering av peer learning i verksamhetsförlagd utbildning (VFU)
Kommunikationsplan Bilaga 11 till överenskommelsen mellan Hudiksvalls kommun och Arbetsförmedlingen gällande samverkan för att minska arbetslösheten.
Kommunernas och Landstingens Arbetsmiljöråd (AMR)
Regionalt utvecklingsarbete evidens- baserad praktik (EBP) inom verksamhetsområdet stöd till personer med funktionsnedsättning Förstärkt delaktighet och.
Formativ feed back Gun Abrahamsson.
- ett webbaserat processtöd från Skolverket
Betyg i moderna språk nu redan i år 6
Ett samarbete mellan biologi, BILD och idrott och hälsa
Vård och omsorgsutbildning
Lärares planeringsarbete!
Timplan för grundskolorna i Angered
Kompetensförsörjnings-processen
Ny vision VARFÖR HAR VI EN VISION?
Några reflektioner av Stephen Hwang Högskolan i Halmstad
Kunskapsprocessen Spånga Grundskola
Bibliotekens grundläggande ändamål, 2 § BL
Styrning Styrande processer Att styra en hel stad åt samma håll
Systematiskt kvalitetsarbete
Introduktion till systematiskt kvalitetsarbete
Fördjupning till systematiskt kvalitetsarbete
Övergripande struktur för
Hållbar utveckling måste vara
Gymnasiearbete 100 p.
Barnkonventionen och barnrättslagen
Tips för det praktiska ledarskapet
Effektiva mötesplatser Erfarenhetsutbyte Kommunikation Synlighet
Kreativa verktyg och metoder
Tilläggsbelopp 2019 Maria Fällman
Vad innebär kooperativt lärande i praktiken?
Digitalisering handlar inte om IT utan om ett sätt att tänka: öppenhet och samarbete eller göra allt själv bakom lyckta dörrar? Bättre och effektivare:
Problembaserat lärande (PBL)
Återkoppling.
Struktur i modellen, 5 steg
Framgångsfaktorer - Kvalitetsutveckling på sfi
Presentationens avskrift:

Kort om tre kunskapskällor för kursvärderingar Pernilla Severson, lektor Medier och journalistik Linnéuniversitetet

1. Grunden i de professionella lärarna Mona Fjellströms avhandling "Utvärdering för utveckling av utbildning" (2013). http://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:617485/FULLTEXT02.pdf Dans, dialog (hur ska det se ut i organisationen)

2. Vikten av sammanhang, ledning och organisation SUHF:s rapport "Ledning för kvalitet i undervisning och lärande på grundnivå och avancerad nivå" (2014). http://www.swednetwork.se/wp-content/uploads/2015/03/Ledning-f%C3%B6r-kvalitet-i-undervisning-och-l%C3%A4rande-p%C3%A5-grundniv%C3%A5-och-avancerad-niv%C3%A51.pdf?885a59 Bocka av i ledningssystemet: mäter vi måluppfyllnad, utveckling, transformation, evidens, finns resurser, finns det en god ledning på institutionsnivå?

3. Konkret om hur ställa frågorna "Kursvärderingar och konstruktiv länkning En vägledning för utformning av kursvärderingar post-Bologna" (2012). http://pil.gu.se/digitalAssets/1363/1363656_pil_rapport_2012_02_2012-03-05.pdf

Utvärdering för utveckling av utbildning Med sikte på delaktighet och deliberation (Fjellström) Hur utvärdering kan stödja högre utbildnings utveckling. Högre utbildning är komplex och kräver därför varierade utvärderingsstrategier utifrån holistiska perspektiv, upplysning och lokalt ägarskap. Utvärderingar måste svara på avgörande frågor för att bidra till förändring och lärare bör ha huvudansvar i processen.

Utvärdering sker i ett sammanhang Vilket är vårt sammanhang? (samhälleligt, politiskt, organisatoriskt, tid, aktörer, arbetssätt) ”Min slutsats är att de instrumentella och summativa utvärderingarna varken uppfattas som ett läraransvar eller ger lärarna den information de behöver för att kunna utveckla sin undervisning.” (s 22)

Utvärdering är en dans Vi måste veta att vi dansar samma dans!

Källa: Fjellström, M (2013) Utvärdering för utveckling av utbildning Källa: Fjellström, M (2013) Utvärdering för utveckling av utbildning. Avhandling. UU.

”För att denna typ av systematiskt intressent-engagerande lokalt utvärderingsarbete skall vara långsiktigt intressant krävs dock att man utvecklar smidigare former för dialogen.” (s 72, min betoning).

SUHF:s rapport "Ledning för kvalitet i undervisning och lärande på grundnivå och avancerad nivå" (2014) På uppdrag av Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF)/Expertgruppen för kvalitetsfrågor

Pusslar ihop undervisningskvalitet med effektivt lärande, kvalitetssäkring och vilka strukturer och vilken ledning som stöttar

Vad innebär god undervisningskvalitet? måluppfyllelse transformationsprocess förädlingsvärde evidensbaserad undervisning Vad bidrar till effektivt lärande? Grundförutsättningar: Resurser; Ämneskompetens ; Pedagogisk skicklighet, Studenternas kapacitet; Lärosätets rykte Faktorer som påverkar utbildningsprocessen: Gruppstorlek; Tidsanvändning; Forskningsmiljö; Intellektuell utmaning; Återkoppling; Studentstöd Kvalitetssäkring och kvalitetsutveckling av undervisning Kursvärderingar Studentenkäter på lärosätesnivå och nationell nivå Faktorer som kan användas för att bedöma utbildningskvalitet efter det att utbildningen avslutats Studenternas resultat Genomströmning Anställningsbarhet

Ledarskapsaktiviteter förbundna med framgångsrik utbildning >

• Att etablera personlig legitimitet och förtroende • Att identifiera problem i undervisningen och vända dem till möjligheter • Att formulera övertygande skäl för förändring • Att fördela ledarskapet på flera • Att bygga en praxisgemenskap (’community of practice’) • Att uppmärksamma och belöna utveckling av undervisning • Att utåt marknadsföra institutionen som framgångsrik på utbildning • Att ge stöd åt förändring och innovation • Att involvera studenter OBS! Tar lång tid, minst 3-5 år!

Kursvärderingar är ett sätt att undersöka, granska och mäta

"Kursvärderingar och konstruktiv länkning En vägledning för utformning av kursvärderingar post-Bologna" (2012). kursvärderingens potential som ett integrerat verktyg i den lärprocess som står i fokus för konstruktivt länkad undervisning

Konstruktiv länkning och kursvärdering

Att studenten explicit måste reflektera över sin lärprocess Mindre på att olika aspekter av kursen, alternativt kursen som helhet ska betygssättas Frågor bör explicit vara länkning lärandemål och utbildnings-aktiviteter

Lärcentrerade frågor! Studenter ska bedöma sitt eget lärande (inte något annat eller någon annan)

Utgå från vad studenterna ska lära sig – ställ frågor om de har lärt sig just detta!

I vilken utsträckning understödde litteraturen dig i att kunna redogöra för centrala perspektiv på det internationella systemet (lärandemål 1)? Vad tycker du om kvaliteten på kurslitteraturen? Hur får man tillbaka ansvaret till läraren.

Uttryck frågorna så att studenterna reflekterar över sin lärprocess Vad tyckte du om föreläsningarna? Hjälpte föreläsningarna dig att få en översiktlig bild av journalistikens olika forskningsområden?

Bör kompletteras med frågor som berör Huruvida studenterna lärt sig något som inte omfattas av kursens mål Studentens egenskattning av sin arbetsinsats i tid på kursen Studentens egenskattning av sitt engagemang i och bidrag på kursen Kvaliteten på kommunikationen mellan lärare och student kring lärandemålen och dess konkretisering inom ramen för kursen

Kombinera kvantitativa och kvalitativa frågor, så att både omfattning och innehåll på eventuella problem kan bedömas.

Stryk dessa frågor Allmänna studiemiljön Lärarfokuserade Sammanfattande kursbetyg Självskattning av uppnått målen eller ej

Summerat Dansa mha bra dialog-strukturer och processer Led på olika nivåer som stöttar alla aspekter av utbildningskvalitet (bocka av pusslet) Använd kursvärderingar på ett relevant sätt i relation till andra undersökningsmetoder, och bädda in det i ”bra” strukturer och processer.

Workshop Arbeta i grupper om 3-5 personer, med olika erfarenheter, där ni själva delar in er. Hur ni tycker att kursvärderingar kan användas för kvalitetsutveckling just för er och i er grupp. Era förslag på bra kursvärderingsfrågor som fungerar för alla i gruppen. Era exempel på bra kursvärderingsfrågor som ni ser skulle skilja sig åt i olika verksamheter.

Dokumentera och presentera Gemensam presentations- och diskussionsrunda. Dokumentera på valfritt sätt: Anteckningar på papper I google docs, Kortlänk här: https://goo.gl/xLqdhw Förslag på frågor som inte fungerar och hur kursvärderingar inte ska användas? Skriv upp på post-it-lappar och sätt upp på tavlan här bakom.