Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Timplan för grundskolorna i Angered

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Timplan för grundskolorna i Angered"— Presentationens avskrift:

1 Timplan för grundskolorna i Angered
Förslag som ska presenteras för nämnden

2 Arbetsgång Områdescheferna identifierade utgångsfrågorna
Frågorna bearbetades i rektorsgrupperna Utvecklingsledaren sammanställde Resultaten bearbetades av områdescheferna Rektorerna bearbetade ett varv till Ämnesgrupperna har haft möjlighet att kommentera och påverka Verksamhetsutvecklaren sammanställde Sammanställningen godkändes av rektorer och områdeschefer

3 Grundförutsättningar
Fokus på språkutveckling och matematik i de lägre åldrarna. Utökad tidsplan utifrån ett SVA-perspektiv. Nämnden tar beslut om en timplan med möjlighet till avstämning stadievis. Möjligheten kopplas till att söka varianter till pedagogiska anpassningar. Beslut om detta fattas på förvaltningsnivå. .

4 Grundförutsättningar
Elevens val bör starta i lågstadiet En rimlig avvägning mellan tillräcklig lektionslängd och kontinuitet En progression av undervisningstiden med kortare undervisningstid för de yngre åldrarna.

5 Kommentarer för varje ämne
Bild Bild ges en tidmässig progression med ökning per stadium Hemkunskap Kunskapskraven för HoK finns startar i åk 6. För att eleverna ska ha möjlighet att uppnå kunskapskraven startar HoK i åk 5 Idrott och hälsa Grundtanken är att ju äldre eleverna är desto mer hjälp behöver dom att röra på sig

6 Kommentarer för varje ämne
Musik Musik har kursplaner för åk 3 och kunskapskraven startar i åk 6. Med tanke på kursplanerna behövs musik även i de lägre åldrarna. Slöjd Slöjd har kursplaner för åk 3 och kunskapskraven startar i åk 6. Med tanke på kursplanerna behövs slöjd även i de lägre åldrarna. För att tiden inte skall bli allt för snuttifierad startar slöjden i åk 2. Svenska För att eleverna ska få en god utveckling i svenska och få tid för språkutveckling läggs 5h extra i lågstadiet (=utökad timplan)

7 Kommentarer för varje ämne
Engelska Engelska har kursplaner för åk 3 och kunskapskraven startar i åk 6. Med tanke på kursplanerna behövs engelska även i de lägre åldrarna. Matematik För att eleverna ska få en bra grund och god utveckling i matte läggs 5h extra i lågstadiet (=utökad timplan)

8 Kommentarer för varje ämne
S0 Det finns kursplaner och kunskapskrav i varje ämne för både åk3, åk6 och åk9. I åk 1-3 läser man ämnena övergripande. Därav endast ämnesfördelning i mellan och högstadiet Geografi Historia och Samhällskunskap bedöms vara de ämnen som är mest tidskrävande. Därav betoningen på dessa ämnen i fördelningen. Historia Religion. Samhällsk.

9 Kommentarer för varje ämne
NO Det finns kursplaner och kunskapskrav i varje ämne för både åk3, åk6 och åk9. I åk 1-3 läser man dock ämnena övergripande. Därav endast ämnesfördelning i mellan och högstadiet Biologi Fysik och Kemi bedöms vara de ämnen som är mest tidskrävande. Därav betoningen på dessa ämnen i fördelningen. Teknik har tillkommit som ämne integrerat i NO-ämnena. Det är mest nytt för de yngre åldrarna och där är det viktigt att tillse att även teknik integreras i den övergripande NO-undervisningen Fysik Kemi Teknik

10 Kommentarer för varje ämne
Språkval Kursplanen för språkval sträcker sig mellan åk 4-9 och kunskapskraven finns enbart för åk 9. I timplaneförslaget startar språkval i åk 6 för att eleven ska ha möjlighet att pröva på de olika alternativen innan högstadiet. Språkvalet hänger också ihop med eventuella studier i modersmålet på Elevens val-tid. Därför börjar språkvalet först i åk 6.

11 Kommentarer för varje ämne
Elevens val Elevens val ger en möjlighet för elever att läsa modersmål på schemalagd tid med start i åk 4. Om eleven vill fortsätta med detta på högstadiet ger fördelningen av tid möjlighet till detta samtidigt som eleven då kan läsa språkval som sina övriga klasskamrater eller läsa modersmål som språkval.(enligt skolförordningen 2011:185 kap 5 § 8.) Denna fördelning av tid för Elevens val ger också möjlighet för extra inläsning för sent nyanlända elever.

12 Kommentarer för varje ämne
Skolans val Som mest kan 20% av ett ämne eller en ämnesgrupp avsättas för skolans val. Dock höst 600 timmar sammanlagt och jämt fördelat per stadium. Skolans val kan användas till olika aktiviteter. Det ska tydligt framgå hur rektor fördelar utlägg av tid för skolans val för att säkerställa elevernas rätt till garanterad undervisningstid. Antalet timmar för svenska, engelska, matematik, språkval och elevens val får dock inte minskas.

13 Infasning av ny timplan
Samtliga skolor övergår till ny gemensam timplan läsåret 2012/2013 Under det första läsåret tillåts skolorna göra mindre avvikelser, om sådana behövs för att elever och lärare ska få en mjukare övergång. Respektive rektor ansvarar för att se över och kompensera för större avvikelser i garanterad tid som uppstår för elever med anledning av bytet av timplan. Särskilt beaktas detta för årskurs 9.


Ladda ner ppt "Timplan för grundskolorna i Angered"

Liknande presentationer


Google-annonser