LOKOMOTIVET!!!.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Husets Historia Så här kan möjligen ett utav de första hemmen ha sett ut på stenåldern- en grotta. Egentligen är det ingen specifik person som har.
Advertisements

Den industriella revolutionen
Resedagbok Eliel Villaroel och Ghazal Valatabar. En resedagbok visar hur man f ö rflyttar sig Används för att undersöka hur vi använder kommunikationer.
Inkludering av barn med hörselnedsättning i förskolan.
Sumererna i södra Mesopotamien
Mopeden.
Cykeln.
~ Den första mobiltelefonen ~
Tekniska System - Elvispen
Tekniken inom musiken.
Flygplanets Historia Nutidens flygplan Leonardo Da Vincis.
Den industriella revolutionen
Bilens Historia av: Johan, Erik och Max
Traktorer då och nu.
Spisens historia.
Industriella revolutionen
Rörelse och kraft Sid
Bilar 1769 av Nicholas Cugnot 1885 Carl Benz tvåtaktsmotor (gas)
Det industriella genombrottet
Rörelse Kapitel 7.
Affärssystem som en aktör Linda Askenäs Linköpings universitet.
Sammanställning av gruppdiskussioner på pers.ass.-kurs, Fyrbodal
Flygplan Av: Mathilda & Leona
Glödlampa Av: Johanna Wermlund och Sanna Stenberg.
Människan Vi människor har en överlägsen hjärna och en unik hand med tumme. Människans första steg mot att bli människa togs när hon började använda.
Olika sätt att tänka om samhället och världen…
Industriella revolutionen
Anställningsintervjun
Min Stockholmresa ..
Industriella revolutionen
Mobiltelefon.
Luftballonger de första flygfarkosterna av européer var varmluftballonger som utvecklades på 1700-talet. Som sen utvecklades till vätgasballonger i slutet.
Mobiler.
Kolets kretslopp.
Djurquiz Start. Vad är det här för djur? giraffelefantmonster.
1800-talet.
Ämnesövergripande kunskapskontroller
Vad blir bedömt? Läsa Läsa Visa läsförståelse, göra sammanfattningar, diskutera budskap och se kopplingar till samtid. Skriva Skriva Skriva olika texter.
AV: JULIA WALLBERG, ALVIN ELGH, ANDRÉ COLLÉN OCH JESSICA ALEXANDERSSON
Den industriella revolutionen
Naturlandskap blir kulturlandskap
Industriella Revolutionen
Hållbar utveckling Den mesta el vi använder kommer från icke förnybara energikällor, t.ex. olja och kol. Det innebär att tillgången på kol och olja minskar.
ALFRED NOBEL VEM VAR HAN? Linnéa Skogqvist-K, Björkhagens skola, Johanneshov –
Ett av de fyra elementen Vilka är de fyra? Vatten Eld Luft Jord.
Allra första kameran År 1826 gjordes den allra första kameran av fransmannen Joseph Nicéphore Niépc men det tog åtta timmar att exponera bilden och den.
VIKINGATIDEN.
Vad är energi? Åsa Kallebo, Stenungskolan, Stenungsund –
Fotosyntes. Ungefär för 3 miljarder år sedan var jorden en ganska dyster plats. Inte den gröna plats fullt av växter och andra organismer som vi idag.
Jorden och solen Jorden rör sig runt solen. Ett varv runt solen tar ca 365 dygn. Årstid är en av de fyra delar under ett år (vår, sommar, höst, vinter)
Vad är Golfströmme n? Varför är den viktig?. Golfströmmen Den mest kända strömmen i vår del av världen. En havsström. Havsströmmar är som väldiga floder.
Mobiltelefonins utveckling
Hälsa på samhället nivå
Sveriges språkhistoria
Svenska språkets historia
B D A C Vems påstående stämmer? A 5x + 10 = 5x – 10 B
Vi bor i sverige Geografi åk 4.
Australiens historia.
                  Det svenska språket  Bildkälla: Marie Söderman 
Sommarträningsprogram 2017 VHK F03
Lektion 2: Människans ursprung
Naturlandskap blir kulturlandskap
RenäSsANSEN ReNässans = Pånyttfödelse
Lukasevangeliet 9 Mat åt fem tusen Apostlarna kom tillbaka och berättade för Jesus om allt de hade gjort. Han tog dem med sig och drog sig undan till en.
Den ryska revolutionen
LOKOMOTIVET!!!.
Räckvidd Sommar- och vinterräckvidd i landsvägsfart
DET BLIR VARMARE PÅ JORDEN VARFÖR? VAD SPELAR DET FÖR ROLL?
”Tänk om det räckte att vara asbra på sitt jobb” - om jämställdhet, mångfald och att vända en kultur Alexandra Johansson 26 mars 2019.
Vad är plast?. Vad är plast? Plast är polymera material som är påhittade av människan. Plast som material blev vanligt först på 50-talet. Idag finns.
Presentationens avskrift:

LOKOMOTIVET!!!

Novelty Novelty var ett av de första loken och dessutom var det det första lokomotivet som konstruerades av en svensk. Novelty deltog i den berömda lokomotivtävlingen i Rainhill men det besegrades av Stephensons ”The Rocket”.

THE ROCKET!!!!!! The Rocket uppfanns av bröderna stephenson. Den användes i en tävling 1829 mot tåget Novelty om vilket tåg som var bäst och vilket som skulle användas. The Rocket vann.

Lokomotivets utveckling!! Det första lokomotivet var ett lok som drevs på kol, man eldade för att komma framåt. Sedan kom dieselloket och det elektriska loket som används mest idag. 1829 kom det första kolloket. 1921 började man tillverka dieselloket men det var inte helt utvecklade förrän på 1940 talet och på 1950 talet kom de första största serie av diesellok. Under 1960-talet då utvecklingen av elektronik gjorde stora framsteg började Asea experimentera med olika lösningar att reglera strömmen på ett mer rationellt sätt.

Lokomotivets utveckling!! I slutet av 1980-talet och under 1990-talet genomgick den svenska järnvägen stora förändringar. SJ slopade många äldre lok och fordonsfloran blev koncentrerad till ett fåtal typer. Samtidigt började järnvägstrafiken avregleras vilket gjorde att det dök upp nya bolag inom framför allt godstrafiken.

X3000 X3000 är SJ:s nya tågmodell som kommer att sättas i trafik någon gång under hösten. X3000 kommer inledningsvis bara köra åt norr och nordväst från Stockholm anledningen till detta är att X3000 inte har finessen att kunna luta sig i snäva kurvor som X2000 vilket gör att man då måste köra de nya tågen långsammare därför kommer man bara att köra X3000 på de rakare banorna d.v.s. i norr. Experterna säger att rese tiden kommer bli den samma som förr för att X3000 är väldigt snabb att få upp farten.

Men idag används det även för att skjutsa människor. LOKETS HISTORIA!!!!! Loket kom under 1820 talet,det var då det va urbanisering i England. Folket behövde då ett sett att frakta sina grejer in till stan på ett smidigt sätt. Och då va loket där och hjälpte till. Förr var det inte så vanligt att man fraktade människor utan då var det nästan bara kol,trä, råvaror. mm. Men idag används det även för att skjutsa människor.

TEKNIK Människan har i århundrande utvecklat nya saker, men varför? Jo för att människans vardag och arbetsdag ska bli lättare. Som tåget, under åren har människan gjort så tåget både går snabbare och klara att dra tyngre last. Nu för tiden kan tåg gå över 300 km i timmen och dra över 30 vagnar. Men förr så gick tåget i 20 km i timme och drog max 1 vagn. Men allt människan har skapa är inte bra för naturen t.ex plast, koldioxid mm.

FRAMTIDENS LOK!! Framtidens lok kommer nog vara både snabbare och kommer kunna ta sig fram smidigare. Men vi tror inte tåget som det är idag inte kommer ha så jätte lång framtid, vi tror att människan kommer uppfinna ett smidigare sätt att ta sig fram t.ex på vintern med tanke på den extrema globala uppvärmningen som vi kommer att möta om vi fortsätter att släppa ut koldioxid.

Nu och dåtidens tåg Nu Topphastighet: 200-300km/h Kan dra ett tio tal vagnar. Bekväma säten, bra utrymme. Släpper inte ut avgaser alls (går på el) DÅ Topphastighet 28 km/h Kunde dra 1-2 vagnar. Trångt och inga säten. Släpper ut väldigt mycket avgaser( gick på kol)