Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Vad är Golfströmme n? Varför är den viktig?. Golfströmmen Den mest kända strömmen i vår del av världen. En havsström. Havsströmmar är som väldiga floder.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Vad är Golfströmme n? Varför är den viktig?. Golfströmmen Den mest kända strömmen i vår del av världen. En havsström. Havsströmmar är som väldiga floder."— Presentationens avskrift:

1 Vad är Golfströmme n? Varför är den viktig?

2 Golfströmmen Den mest kända strömmen i vår del av världen. En havsström. Havsströmmar är som väldiga floder. På en del håll går de på djupet, på andra ställen finner vi dem i oceanernas yta. Havsströmmarna drivs av vindar och av jordens rotation. Börjar vid Mexikanska golfen och går över Atlanten upp mot norra Europa. Startar med att uppvärmt vatten från Mexikanska golfen med hjälp av vinden flyter norrut.

3

4

5 Golfströmmen försvagas

6 LONDON. Harry Bryden mäter sedan flera år styrkan i Golfströmmen. Han har riktigt dåliga nyheter. Under tio dagar i november 2004 slutade en del av den att fungera. Vem har inte skämtat om att den globala uppvärmningen väl mest är till fördel för oss uppe i norra Europa? Årets höst har ju exempelvis inte varit så dum. Men det finns många forskare som fruktar att uppvärmningen hotar att sätta Golfströmmen ur spel. Då blir det inte varmare. Det blir kallare. Mycket kallare. Utan Golfströmmen skulle vi i norra Europa ha ungefär samma klimat som i norra Kanada. Mats Larsson mats.larsson@expressen.se mats.larsson@expressen.se

7 Harry Bryden vid National oceanography center i Southampton har i flera år mätt styrkan på Golfströmmen. Han kom med oroande nyheter redan i fjol då han presenterade data som visade att delar av Golfströmmen försvagats med upp till 30 procent från 1957 till 1998. Nu är han tillbaka med än mer dramatiska nyheter. Under en tiodagarsperiod i november 2004 upphörde en del av strömmen utanför Nordamerikas kust att fungera. -Vi har aldrig sett något liknande tidigare och förstår det inte riktigt, säger Hyden till tidningen the Guardian. Vi visste inte att det kunde hända.

8 - Det varade bara i tio dagar. Men tänk om stoppet varat en eller två månader. I katastroffilmen "Day after tomorrow" ger Hollywood sin version av vad som händer när Golfströmmen plötsligt upphör att fungera. Så dramatiskt tror inga forskare att det ska bli, men det kan bli bistert nog. Stockholm ligger exempelvis på ungefär samma breddgrad som Churchill i Kanada. De har långa vintrar där.

9 Varför är golfströmm en viktig?

10 DEN… … är vår viktigaste värmekälla efter solen. … gör att klimatet i norra Europa är mildare än på andra ställen på jorden med samma breddgrad. …gör det möjligt för oss att bo här i norra Europa. …gör det möjligt för oss att kunna odla. …gör så att det inte blir en ny istid.

11 Vad är Golfströmme n? Prata i 10 sekunder

12 en havsström börjar vid Mexikanska golfen och går över Atlanten upp mot norra Europa kommer med varmt vatten till oss i Norden.

13 Varför är Golfströmme n viktig? Prata i 10 sekunder

14 Den gör vårt klimat mildare. Vi kan odla i Norden. Vi kan bo och leva i Norden. Utan den blir det en ny istid i Norden.


Ladda ner ppt "Vad är Golfströmme n? Varför är den viktig?. Golfströmmen Den mest kända strömmen i vår del av världen. En havsström. Havsströmmar är som väldiga floder."

Liknande presentationer


Google-annonser