Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Hållbar utveckling Den mesta el vi använder kommer från icke förnybara energikällor, t.ex. olja och kol. Det innebär att tillgången på kol och olja minskar.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Hållbar utveckling Den mesta el vi använder kommer från icke förnybara energikällor, t.ex. olja och kol. Det innebär att tillgången på kol och olja minskar."— Presentationens avskrift:

1 Hållbar utveckling Den mesta el vi använder kommer från icke förnybara energikällor, t.ex. olja och kol. Det innebär att tillgången på kol och olja minskar ju mer vi förbrukar. När vi använder icke förnybara energikällor bildas det restprodukter, avfall, av olika slag som påverkar naturen under lång tid. Råolja och kärnkraft är några exempel på icke förnybara energikällor.

2 Olja Sedan mitten på 1900-talet är råolja den mest använda energiråvaran. Råolja eller petroleum finns djupt nere i berggrunden. Råolja pumpas upp ur marken och omvandlas sedan till olika produkter som bensin, diesel, uppvärmningsbränsle och sörjmedel.

3 Förnybara energikällor
Förnybara energikällor är energi som man kan använda om och om igen. Exempel sol vind vatten och biobränsle. Vattenkraft är den viktigaste förnybara energi källa. Vattenkraft Vattenkraft producerar knappt hälften av den elenergi vi använder idag. Kraftverken som byggts vid älvarna omvandlar vattnets rörelseenergi till elektrisk energi. Ju större vattenmängd och ju högre fallhöjd, desto mer energi kan utvinnas.

4 Vindkraft Man har under många år utnyttjat vinden för att driva olika arbeten och maskiner. Mellan 1200-talet och 1800-talet var vinden en av de viktigaste energikällorna i Europa. Väderkvarnar som drevs av vinden användes till att mala säd och pumpa vatten. På Öland fanns i slutet av 1800-talet runt väderkvarnar. På 1970-talet började satsningarna på vindkraftverk åter ta fart då man såg behov av nya energikällor. Idag kan du se vindkraftverk snurra på många håll i Sverige.

5 Växthuseffekten Runt jordklotet finns ett luftlager som heter atmosfär. Solen värmer jorden och strålar de studsar ut i rymden igen och vissa stannar kvar. När man kör bil kommer koldioxid ut. Och det kommer upp i atmosfären Och då studsar inte strålarna upp igen. Då blir det varmt på jorden. Det kallas växthuseffekten.

6 Av: Aina, Alicja, Heven, Pontus och Alex


Ladda ner ppt "Hållbar utveckling Den mesta el vi använder kommer från icke förnybara energikällor, t.ex. olja och kol. Det innebär att tillgången på kol och olja minskar."

Liknande presentationer


Google-annonser