Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

EARTH HOUR Vi har arbetat med energi och hållbar utveckling. Tillsammans har vi gjort ett energiträd som berättar var ifrån vi får vår energi, vilket.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "EARTH HOUR Vi har arbetat med energi och hållbar utveckling. Tillsammans har vi gjort ett energiträd som berättar var ifrån vi får vår energi, vilket."— Presentationens avskrift:

1 EARTH HOUR Vi har arbetat med energi och hållbar utveckling. Tillsammans har vi gjort ett energiträd som berättar var ifrån vi får vår energi, vilket presenteras på stammen och i rotsystemet. I löven har vi samlat våra energispartips. Detta är vårt tävlingsbidrag. Med vänlig hälsning 6 AB Gröndalsskolan Klicka vidare och kika efter.. OBS!! Tänk på att klicka på ”tillbaka till idéträdet” för att hamna tillbaka på trädsidan...

2 Framtid Hemma Affärer Teknik prylar Skola - kommun Fordon ENEGRITRÄD Glöm inte Earth hour den 23 mars mellan kl – 21.30 Visa att du bryr dig du också… Kraftvärmekraftverk Kärnkraft Vattenkraft Solceller Vindkraft

3 KÄLLSORTERA Vi alla människor på jorden måste hjälpas åt och källsortera. Detta är viktigt för att vi inte ska skräpar ner vår jord, eller gör slut på dess resurser. Detta måste även våra kommuner och företag tänka på i våra skolor och övriga verksamheter…. Tillbaka till idéträdet..

4 Ladda bara datorn när det behövs.
Tillbaka till idéträdet..

5 Använd alltid lågenergi lampor.
Tillbaka till idéträdet..

6 Stäng av tv:n ordentligt när du inte tittar på den.
Tillbaka till idéträdet..

7 Tänk på att ha lågt ljus på mobil/liknande för att den inte ska dra lika mycket energi. Byt inte ut den innan den är trasig. Tillbaka till idéträdet..

8 Tanka Grönt Det renaste av alla bränslen är el.
De näst renaste av all bränslen är biogas. Biogas: Biogas kan man skapa genom att värma upp matrester och sen ska man ta vara på gasen som bildas. En bil kan köra 2,5 km bara på en påse bil sopor. Det som blir kvar sprids på åkrarna och blir mat igen. El: Elen kostar ca 2 kr per mil. Om alla hade elbil istället för sin vanliga bil så hade det motsvarat 7%av Sveriges elanvändning. Tillbaka till idéträdet..

9 Elbilar/förnybara drivmedel
Elbilar: Det har börjat blivit vanligare med elbilar sen 2010-talet. Elbilarna är rätt dyra, men elen som driver bilen är betydligt billigare än bensinen plus att den är miljövänligt med miljöbilar. Förnybara drivmedel: Vätgas: Vätgas är ett av de vanligaste drivmedlena. Det är gjort av väte. Vätgas kan driva datorer, mobiltelefoner och båtar. Etanol: etanol tillverkas av spannmål, majs och sockerrör. Fördelen men etanol är att den släpper ut 80 procent mindre koldioxid. Den en a nackdelen är dyrt. Tillbaka till idéträdet..

10 BADRUM Tillbaka till idéträdet..

11 KÖK Tillbaka till idéträdet..

12 VARDAGSRUM Tillbaka till idéträdet..

13 SOVRUM Tillbaka till idéträdet..

14 Värm små portioner mat i mikron
Tillbaka till idéträdet..

15 Om det finns möjlighet att inte använda tekniska prylar, gör inte det
Om det finns möjlighet att inte använda tekniska prylar, gör inte det! Använd t ex visp istället för elvisp. Tillbaka till idéträdet..

16 Tänk på vilka tekniska prylar du köper
Tänk på vilka tekniska prylar du köper. Köp dem som inte förbrukar så mycket energi. Tillbaka till idéträdet..

17 Framtid Inbyggda solpaneler i t.ex mobilen.
Minigeneratorer i t.ex skosulan som laddar batterier. Generator på cykeln. Batterierna som laddas i skon och cykeln, går att sätta in i en box som i sin tur ger ström till huset. Billigare solpaneler så fler kan använda ´grön el´ Små vindkraftverk på taken. Motioncykel som driver t.ex TV:n. Tillbaka till idéträdet..

18 Tänk miljövänligt när du handlar.
Varje dag skövlas träden för blöjor, tidningar, skolböcker och mycket mer. Och vi tror att om man skulle sätta upp en gul lapp vid t.ex. blöjornas prislappar där det skulle stå hur många träd man slösade på bara ett paket blöjor, skulle folk förstå och tänka mer på miljön. Tillbaka till idéträdet..

19 Handla närproducerad mat
Detta för att minska transporter och gynna jordbruket nära dig.. Tillbaka till idéträdet..

20 Elbilar/förnybara drivmedel
Elbilar: Det har börjat bli vanligare med elbilar sedan 2010-talet. Elbilarna är rätt dyra, men elen som driver bilen är betydligt billigare än bensinen plus att det är miljövänligare med miljöbilar. Förnybara drivmedel: Vätgas: Vätgas är ett av de vanligaste drivmedlen. Det är gjort av väte. Vätgas kan driva datorer, mobiltelefoner och båtar. Etanol: etanol tillverkas av spannmål, majs och sockerrör. Fördelen med etanol är att den släpper ut 80 procent mindre koldioxid. Nackdelen är att den är dyr. Tillbaka till idéträdet..

21 Energikällor. Här är ett diagram på var elen i Sverige kommer ifrån
45% Kärnkraftverk 45%Vattenkraftverk 7%Värmekraftproduktion 3%Vindkraftverk Tillbaka till idéträdet..

22 Kärnkraftverk 45 procent av Sveriges befolkning får sin el av kärnkraftverk. Kärnkraftverk är väldigt miljövänligt. Men om något händer ett kärnkraftverk eller om något går fel kan det bli farligt för omgivningen och miljön runt omkring. Kärnkraftverkets el kommer från uran. Fördelar: Låga utsläpp, låg bränsletillgång, stabil basproduktion av el. Nackdelar: Hög investeringskostnad, kräver omfattande säkerhetshantering, och kärnbränslet är radioaktivt. Tillbaka till idéträdet..

23 Vattenkraftverk 45 procent av Sveriges el kommer från vattenkraftverket. Solen är egentligen den främsta källan till vattenkraft. När solen värmer upp vattenytan avdunstar vattnet och bildar moln som sedan släpper nederbörden i form av snö eller regn på högre platser som berg. Sedan rinner vattnet ner mot havet och på vägen dit går vattnet genom åar eller älvar och kommer till ett vattenmagasin intill kraftverken där elen tillverkas. Fördelar: Låga utsläpp, låg ekonomisk livstid, inga bränslekostnader Nackdelar: Beroende av nederbörd, Förändrar ekosystem i älvarna, hög investeringskostnad Tillbaka till idéträdet..

24 Kraftvärmeproduktion
7 Procent av Sveriges el kommer från kraftvärmeverket. Bl a kan Kraftvärmeproduktion använda 90 procent av alla våra sopor till energi. Det är miljövänligt för man tar alla sopor och gör det till energi. Fördelar: Energieffektivt, tryggar energiförsörjningen i framtiden och nya arbetstillfällen skapas. Nackdelar: Utsläpp från förbränning och transporter. Tillbaka till idéträdet..

25 Vindkraftverk I Sverige är det bara 3% av Sveriges befolkning som använder Vindkraft. När luftmassor håller olika temperaturer skapas luftströmmar, vars rörelseenergi kan omvandlas till elenergi via en generator i ett vindkraftverk. Oftast finns två eller tre rotorblad. Dessa sitter på ett nav, som i sin tur är fastsatt i en turbinaxel. Fördelar: Mycket låga utsläpp, inga bränslekostnader. Nackdelar: Landskapspåverkan, störande ljud och behov av reservkraft på grund av ojämn vind. Tillbaka till idéträdet..

26 Spara el i klassrummet 1.Släck lampan efter dig eller skaffa röres direktorer. 2. Sänk värmen i rummen när de inte utnyttjas. 3. Tänk på att inte förbruka mer papper än nödvändigt. Tillbaka till idéträdet..

27 SOLCELLER Solcellerna fungerar så att de monteras på husets eller garagets tak och kopplas till ditt elsystem. När solen skiner genererar de el, som går direkt till ditt hem. En klar sommardag produceras det som mest el och en mulen vinterdag knappt något alls. Mellan mars och oktober är produktionen som högst. Elproduktionen är helt tyst, tar inte stor plats och kräver minimalt med underhåll.   Det är inte så som använder det i vårt land. Man väntar nog på att det skall bli mer effektiv och billigare att köpa. Tillbaka till idéträdet..


Ladda ner ppt "EARTH HOUR Vi har arbetat med energi och hållbar utveckling. Tillsammans har vi gjort ett energiträd som berättar var ifrån vi får vår energi, vilket."

Liknande presentationer


Google-annonser