Domstolen under medeltiden Häxprocesserna

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Vikingatiden År
Advertisements

Besöket på Mölletoftaskolan- Thomas Persson, Arkeolog och muséepedagog torsdagen den 23/4-09 Filip berättar Så här kunde det gå till. De som satt i juryn.
Sagan om Piffy.
Bildspel om konstnären
Sumererna i södra Mesopotamien
De tidiga civilisationerna
Järnåldern För ungefär 500 år f Kr och fram till ungefär 1000 e Kr var det en tid som hette järnåldern.
Hans och Greta.
Ödehuset Måndag Det var en gång en familj. En pappa som hette Peter och en mamma som hette Mia. De hade två barn som hette Max och Tilda. En dag hade Max.
Soldater i trettioåriga kriget
Egypten.
Anna Kesselfors, Sunnerbyskolan F-6, Sorunda –
Katolska kyrkan Läs sidorna
Jenny Nyström.
NU har vi kommit fram till de revolutioner på 1700-talet som detta arbetsområde i huvudsak handlar om. Den amerikanska och den franska revolutionen. Bägge.
Det va en gång en katt och hund del 1
Judendomen.
En dag bestämde sig en kvinna för att testa om hennes 3 svärsöner verkligen tyckte om henne, eller om de bara lät som det för att göra henne till lags.
Innehåll Profeten Ibrahim (Abraham) Introduktion Profeten Nuh (Noa)
Medeltiden.
Franska revolution 1 juli 1789 var det mycket oroligt i Paris.
Barnens sagor.
Jämställdhet i hemmet! Pappan jobbar. Mamman är hemma med barnen.
De försvunna monstret Det var en gång en monster mamma som födde en monster bebis. Monster bebisen heter Brolle. Bebisen var jätte snäll och omtyckt. Dom.
Huvudsatser och bisatser
1. Bosättning Hur bodde befolkningen förr i tiden?
Det var en gång en man som  inte var nöjd med sitt redskap.
DEN MAGISKA DÖRREN.
Undra när pappa kommer????. Jag blir så arg!!! För va då????? Äntligen kommer han!!!!
Jesus liv Jesus föds för cirka 2000 år sedan
GOTD Långnästa oftast fula sagofigurer.
Det va en gång en katt och hund del 1
Det var en gång en häxa som heter Bu. Bu tycker om att skrämmas, trolla och blanda en trolldryck. Bu bor i en kyrka. En dag skulle Bu flyga med sin kvast,
Det var en gång… Så börjar många sagor. Många sagor är mycket gamla Många har berättat den. Många har hört den. Många berättar den för sina barn. Så lever.
1800-talet.
Häxjakt Europa 60k dog.
Ämnesövergripande kunskapskontroller
Judendomen k.
BESÖKET PÅ ÅTERVINNINGSCENTRALEN VI HAR VARIT PÅ STUDIEBESÖK PÅ ÅTERVINNINGSCENTRALEN. ÅTERVINNINGSCENTRALEN ÄR EN SOPTIPP DÄR MAN KAN SLÄNGA SKRÄP SOM.
Istiden, Stenåldern, Bronsåldern och Järnåldern
SAMER Samerna har funnits i Sverige i flera tusen år. Det finns ungefär samer men alla bor inte i Sverige.
 a) Elevsvar 1 (E)  ”Vi blev mer bofasta eftersom vi skulle skörda maten som vi sått var vi tvungna att stanna kvar där eller komma tillbaks.”  Kommentar:
Vampyrer. En vampyr är en varelse i mytologin som har övernaturliga krafter och förmågor. De ser oftast inte så mycket annorlunda ut, som en blek människa.
Befolkningsökningen. Befolkningen ökade  Befolkningen ökade under frihetstiden, det blev fred. Det stora nordiska kriget hade tagit slut. Krigen, pesten.
Kyrkan Medeltiden åk 4 del 3.
Att skriva en nyhetsartikel
Samerna del 3 Samernas religion.
Kungar och krig del 2 Medeltiden del 10 åk 4.
Sjukdom Medeltiden del 5 åk 4.
Hur levde man under medeltiden
Medeltiden Läxförhör 1 Vad ska vi kunna?
Och vecka 8 A BE LJUD ® BrucElvis
Verb (Något man gör) Verb beskriver något som man gör. Verbet kan böjas i olika tempus. Tempus = tid. Verb kan beskrivas på olika sätt. Imperativ Infinitiv Presens.
VECKAN BE Gå vidare genom att klicka på musen ! ® BrucElvis.
Jesus – enligt evangelierna Johannesevangeliet 14:1-11
FAST DET ÄR JU BARA VECKAN
Nordisk mytologi Linn de Wilde.
Vite krist & kristna kungar
Den Nya tiden e. Kr.
Domstolen under medeltiden Häxprocesserna
Den Franska revolutionen
Ett Brott Är Ett Brott Av Lovisa
Lukasevangeliet 9 Mat åt fem tusen Apostlarna kom tillbaka och berättade för Jesus om allt de hade gjort. Han tog dem med sig och drog sig undan till en.
VIKINGARNA! Järnålderns sista period, ca 790 – 1100 Efter Kristus! d.
Medeltiden –den mörka tiden?
Den ryska revolutionen
För stadens bästa Markusevangeliet 6:30-44
Jesu lidande och död.
Jesu liv- den sista veckan och vidare
Presentationens avskrift:

Domstolen under medeltiden Häxprocesserna Den stora häxjakten Domstolen under medeltiden Häxprocesserna

År 1667 Mats Nilsson var ute med sina får tillsammans med sin styvsyster Gertrud. Några av fåren simmade över en älv till en liten ö. Gertrud blev arg och vadade över älven för att hämta fåren. Fåret har simmat över älven! Gertrud blev arg.

Mats pappa gick till prästen i byn. Mats pappa hade sagt till honom att älven var mycket farlig. Därför blev han rädd när Gertrud vadade över den. När Mats kom hem, berättade han för sin pappa att Gertrud svurit och gått över älven. Mats pappa gick till prästen i byn. Mats sa att Gertrud svurit! Verb: (Svära, svor, har svurit)

Man trodde att Satan bodde i vissa människor Prästen brukade prata i kyrkan om att Satan (djävulen) bodde i vissa människor. Prästen frågade om Gertrud svurit och gått på vattnet. Hon sa nej, att hon inte svurit, men att hon gått över älven. Människorna trodde på Satan.

Man trodde att Gertrud var en häxa Prästen trodde att Gertrud var trollkunnig (använde magi) och därför en häxa. Han trodde alltså att Satan bodde i Gertrud. Prästen bestämde att hon skulle gripas och förhöras. En häxa som hämtar en kvinna

Det kom fler barn som sa att de sett Gertrud använda magi. Gertrud förhördes i flera månader. Hon sa hela tiden att hon inte var en häxa. Ryktet spred sig att hon var det ändå. Människorna började prata om Gertrud. Det kom fler barn som sa att de sett Gertrud använda magi. Ryktet spreds och många trodde att Gertrud var en häxa

Man tvingade Gertrud att säga att hon var en häxa Till slut sa hon att hon använt magi. Hon orkade inte säga nej längre. Hon sa att en kvinna i byn lärt henne det (hon ljög för att slippa hårt straff). Gertrud avrättades (dödades).

Prästerna började förhöra fler barn. Ibland torterade man barn, så att de tvingades säga att deras mamma var en häxa. En del barn levde på gatan. De fick pengar om de vittnade och sa att kvinnor var häxor. De sa att kvinnorna tog barnen och gav till Satan. Satan gav häxorna magi som tack. Barnen sa att de sett häxor hämta barn.

Barnen sa att de sett kvinnorna rida på kvastar. Berättelserna och ryktena spred sig. Nu började flera byar att gripa kvinnor som barnen sa var häxor. Ibland kunde en granne säga att en annan granne var en häxa, bara för att man inte tyckte om henne. Barnen sa att de sett kvinnorna rida på kvastar. Flera kvinnor blev gripna för att någon trodde att de var häxor

Många sa att de var häxor för att slippa ligga i lådan. Kvinnorna torterades. De fick ligga ned med handbojor och fotbojor i en låda om de inte sa att de häxor. Många sa att de var häxor för att slippa ligga i lådan. Tortyr av en kvinna

Nästan alla dödades De som sa att de var häxor, fick förlåtelse innan de avrättades med yxa. De fick också en riktig begravning. De som fortsatte att säga att de inte var häxor, fick ingen förlåtelse och de brändes levande på bål. De fick ingen begravning.

Häxproven På vissa ställen i Sverige gjorde man häxprov för att se om någon var häxa. Flyga: Kvinnan fick kasta sig ut från ett berg. Om hon kunde flyga var hon häxa och dödas. Om hon dog, var hon inte häxa. Då kom hon till himlen och Gud.

Häxproven Simma: Kvinnan fick gå ut i en djup sjö. Om hon kunde simma var hon häxa och skulle dödas. Om hon drunknade var hon inte häxa. Då kom hon till himlen och Gud.

Barnen hade ljugit! En läkare upptäckte att många barn ändrat sina berättelser om häxorna. De sa inte samma sak. Prästerna bestämde sig för att sluta döma kvinnor till döden om de trodde att de var häxor. Då hade redan 300 kvinnor avrättats. Man vet inte hur många som dog i proven.