Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Den Franska revolutionen

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Den Franska revolutionen"— Presentationens avskrift:

1 Den Franska revolutionen
1789

2 Folkets revolution År 1789 gjorde folket i Frankrike uppror mot kungamakten, adelsmännen och kyrkan som styrt landet i många hundra år. En konsekvens av detta blev att kungen och hans fru halshöggs och att kyrkan och adeln förlorade makt och pengar. Men hur började det?

3 Det första stora upproret mot den gamla tidens makt
Vid den här tiden var Frankrike ett mycket mäktigt land. Det var det landet som alla trender kom ifrån. Andra länders hov ville ha samma kläder, dans och musik. Nya böcker och teatrar kom ofta från Frankrike. Det var fint att kunna franska, även om man bodde i Sverige eller något annat land i Europa. Här fanns också de flesta upplysningstänkare och deras idéer hade spridits mycket i landet

4 Tre viktiga orsaker till revolutionen
1. Fler och fler böcker och tidningar skrev om att det var väldigt orättvist att styra ett land på det gamla sättet. Varför skulle kungen ha enväldig makt och rätt att bestämma bara för att han föddes till kung? Varför skulle människor från födseln delas in i olika stånd med olika rättigheter och olika mycket makt?

5 Amerika var föregångare
Många fransmän hade läst om den amerikanska revolutionen. Där hade folket gjort uppror mot den engelske kungen och gjort sig fria. Amerika hade blivit ett eget land, som inte skulle styras av en kung, utan av folkets politiker.

6 Kungen var inte populär
2. Ludvig XVI (16e), kallades också för Solkungen. Under hans tid som kung, gick mycket av statens pengar (skatt) till dyra krig, men också till hovets lyx, t ex kläder, jakt, osv. Kungen älskade jakt. Innan han jagade kunde han till frukost äta fyra kotletter, en kyckling, en tallrik med skinka och sex ägg i sås. Han var dessutom mycket närsynt och tjock. Han anställda fick skrämma fram djuren till stolen där han satt under jakten. När pengarna tog slut, lånade Frankrike pengar och till slut hade landet enorma skulder.

7 Propaganda spreds En bild som spreds under Franska revolutionen. Den visar tydligt vad tecknaren tyckte om kungen. Tecknaren var anonym.

8 Missväxt och svält 3. Den tredje orsaken till revolutionen, är att landet får dåligt med mat och många svälter. Ändå måste de betala ännu mer skatt, eftersom Frankrike hade stora skulder. Men det var bara de människor som tillhörde tredje ståndet som måste betala skatt. Det finns en fransk upplysningstänkare som sa: ”Vad är det tredje ståndet? Allt. Vad har det hittills varit? Inget.”

9 Revolutionen börjar Sommaren 1789 hade kung Ludvig XVI bestämt att riksdagen skulle samlas (det var första gången på väldigt länge, eftersom kungen styrde som han ville). Det var första gången på 175 år. Kungen ville höja skatterna ännu mer för att betala skulden, men behövde riksdagens OK. Det hade han fått innan, men nu gjorde de inte som han ville. Det började bråka med varandra.

10 Ståndsriksdag Den franska riksdagen hade tre röster. En från varje stånd. Men eftersom de två rikaste stånden som kungen själv tillhörde alltid röstat lika, hade det tredje ståndet (alla vanliga människor) aldrig fått som de ville. Nu vägrade det tredje ståndet att gå med på att deras röst bara var värd 33 %, eftersom de totalt var 98 % av den franska befolkningen. Det var ju otroligt orättvist.

11 Vilka var det tredje ståndet?
Från början var det mest handelsmän och bönder. Människor med väldigt lite utbildning. Men nu, under upplysningens tid, hade många i tredje ståndet blivit välutbildade. Det fanns advokater, bankmän, storköpmän och företagsägare. Detta var människor som hade makt över ekonomin, men ingen makt över politiken. De accepterade inte längre att adeln och kyrkan bestämde allt i riksdagen.

12 Bråket fortsätter Bråket mellan kungen och tredje ståndet fortsatte och det tredje ståndet bestämde sig för att bojkotta (inte delta) i kungens riksdag. De bildade istället en egen riksdag. Den kallades ”Nationalförsamlingen”. De bestämde att deras riksdag inte skulle ha några stånd. Istället skulle varje person ha en egen röst. De lovade varandra att inte svika varandra eller lämna församlingen, förrän kungen gått med på att ändra Frankrikes grundlag och ta bort stånden.

13 Fler ansluter sig Det fanns faktiskt många från adeln och kyrkan som ville bli medlemmar i den nya riksdagen. De var ju inte alltid överens heller, och tyckte att en röst per man var bättre. Till slut var därför kungen tvungen att gå med på att ändra grundlagen och införa den nya riksdagens sätt att arbeta, alltså en röst per man!

14 Förklaring om de mänskliga rättigheterna
Det första den nya riksdagen gjorde var att skriva en ”förklaring om de mänskliga rättigheterna”. Den sa att alla människor är lika och att man inte ska delas in i olika stånd. Alla är födda lika. Alla ska betala skatt. (Men de rikedomar och hus och markområden som vissa ägde, fick de behålla).

15 Revolutionen fortsätter!
År 1789 fortsätter vara våldsamt. Folket i Paris svälte. Därför gjorde de uppror mot kungen och hans soldater och tog över staden. På landsbygden anfölls adelsmännens slott av hungriga bönder. Kungen eller den nya riksdagen kunde inte lugna folket. Många människor dog, men 1790 och 1791 var det lite lugnare i landet. Riksdagen beslutade igen att bara de som var rika män skulle få rösta.

16 Kvinnorna då? För första gången hade makthavarna i Europa sagt att alla människor är lika och har samma rättigheter. Men man menade bara männen. Männen hade inte alls tänkt att kvinnor skulle få rösta, eller att de skulle få vara politiker. De fick inte utbilda sig eller bestämma över sina egna pengar. Men kvinnorna började ändå att kämpa för sina rättigheter. De började skriva och säga vad de tyckte och deltog i slagsmål i staden. De startade klubbar där man pratade om att få rösträtt. Men männen i riksdagen stängde deras klubbar och de fick inte rösträtt.

17 Marie Gouze Hon skrev ”Förklaringen om kvinnans rättigheter”. Där skrev hon att män och kvinnor skulle ha exakt samma rättigheter. Hon blev väldigt känd, men efter att revolutionen börjat, avrättades hon av männen i riksdagen.

18 Kungen avsätts När kungen gått med på att släppa den mesta makten trodde många att revolutionen var slut. Men 1792 anfölls Frankrike av länder bredvid, som ville att kungen skulle ha makten igen (de var rädda att samma sak skulle hända i deras länder). Alla blir rädda och det blir uppror återigen. Nu tar sig folket in i kungahuset och fångatar kungafamiljen. Alla som var emot folkets revolution skulle fängslas.

19 Skräckväldet och Robespierre
Revolutionen fortsätter och nu tar män som vill förändra samhället mycket mer över. De som startade revolutionen ville inte förändra det så pass mycket som dessa. De nya makthavarna ville ha ännu mindre skillnad mellan rika och fattiga. Deras ledare, Robespierre, blev diktator. Han tyckte att han gjorde rätt saker och hade rätt att döda för det. Det första han gjorde var att avrätta kungen.

20 Många avrättas Under hans tid, dödades mer än personer som han trodde inte tyckte som honom. Detta kallas för Skräckväldet (landet styrs med skräck av en person). Efter två år var människorna trötta på skräcken och diktaturen. Robespierre fångades och avrättades av sina egna. Nu är snart revolutionen slut.

21 Armén tar makten Efter skräckväldet tog de rika tillbaka makten. De tog bort rösträtten för män. Nu var det återigen bara de med pengar som fick rösta. För alla fattiga som kämpat under revolutionen och dött, var det här ett stort svek. De förlorade det de offrat för. Efter revolutionen kommer flera år av uppror och problem i Frankrike. Politikerna är inte populära. De behöver stöd från armén för att behålla makten. Till slut är det faktiskt armén som bestämmer istället, när en ung general som hette Napoleon Bonaparte tar makten ifrån politikerna och säger att han är Kejsare i Frankrike. Nu är det år Nu har det gått 10 år sedan revolutionen startade och när Napoleon tar makten är den helt slut.


Ladda ner ppt "Den Franska revolutionen"

Liknande presentationer


Google-annonser