Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Kungar och krig del 2 Medeltiden del 10 åk 4.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Kungar och krig del 2 Medeltiden del 10 åk 4."— Presentationens avskrift:

1 Kungar och krig del 2 Medeltiden del 10 åk 4

2 Norden blir ett rike När Magnus Eriksson avsattes valde man en tysk kung som hette Albert av Mecklemburg. Svenska ångrade snart det eftersom tyskarna började bestämma överallt. Adeln och bönderna gjorde uppror och valdes drottning Margareta, Danmarks och Norges drottning även till drottning i Sverige. Margaretas dröm var att förena Danmark, Norge och Sverige till ett mäktigt rike, det största riket i Europa. Hon bestämde att hennes fosterson Erik av pommern skulle bli kung efter henne. 1397 samlade hon Nordens högsta herrar till ett möte i Norden då Erik kröntes till kung. De tre länderna skulle ha samma kung, men sina egna lagar. Då bildades kalmarunionen. Kalmarunionen varade i 100år, men det var ständiga bråk mellan Sverige och Danmark.

3 Drottning Margareta Hon var dotter till danska kungen Valdemar Atterdag. Hon giftes bort som 10-åring till kung Håkan av Norge, Magnus Erikssons son. Kung Håkan var sällan hemma så Margareta var den som bestämde på slottet och det var inte lätt då det oftast saknades pengar. Margareta fick en son som hette Olof som blev kung efter sin pappa, men han blev sjuk och dog som 17åring och Margareta blev drottning. Kung Albrekt av Mecklenburg som regerade i Sverige hånskrattade och kallade henne ”kung byxlös”. Men hon besegrade honom och då var det hennes tur att hånskratta. Margaretas dröm om ett enat norden blev sann tack vare hennes viljestyrka och skicklighet. Hon var duktig på att undvika våld och lösa konflikter genom förhandlingar. Hon var en av Medeltidens mäktigaste kvinnor i Europa.

4 Union eller inte? Så länge Margareta levde fungerade unionen, men när Erik av Pommern började regera blev det problem. För att få in pengar lät Erik danska fogdar samla in skatt av svenska bönder. De var grymma och bönderna blev missnöjda med kungen. Även svenska adelsmän var missnöjda då han inte lyssnade på dem. En bergsman som hette Engelbrekt ledde ett uppror då man brände fogdarnas borgar och körde iväg dem. Efter upproret avsattes Erik av Pommern.

5 Sten sture den äldre och yngre
Under nästan hela 1400-talet vad det strider mellan de som ville behålla unionen och de som ville att Sverige skulle vara självständigt, sturepartiet. Ledare för sturepartiet var Sten Sture den äldre. Han valdes till riksföreståndare och styrde Sverige i 30år. Han räddade Stockholm från Danskarnas erövringsförsök med hjälp av bönder och bergsmän. De flesta adelsmän höll med danskarna. I början av 1500-talet valdes Sten Sture den yngre till riksföreståndare. Ärkebiskopen Gustav Trolle var en farlig fiende som tillhörde Unionspartiet. Sten Sture besegrade honom 1517 och det beslutades att Trolle skulle avrättas.

6 Anfallet på Sverige Kristian II var kung i Danmak och Norge Han ville ha kvar unionen med Sverige och få bort Hansan från Östersjön. Danskarna anföll Sverige tre gånger och tredje gången lyckades de. I januari kom man och man försökte hindra dem, Sten Sture den yngre blev dödligt skadad i striden. I slutet av året intog man Stockholm. Trolle släpptes ur fängelset och krönte Kristian II till kung. Man bjöd in alla de främst adelsmännen och biskoparna till festen, men under festen låstes portarna. Alla som tillhört Sturepartiet förhördes och de som varit med och avsatt Trolle dömdes till döden. Hans Brask kom undan för att han skrev en lapp om att han hade varit tvungen att döma Trolle.

7 Stockholms blodbad Morgonen efter festen hade kungen befallt att folk skulle stanna inne. Det fanns vakter överallt. Danska soldater förde de dömda till stortorget där bödeln väntade. Nittiofyra adelsmän och borgare halshöggs, även två biskopar. Blandat med regnet rann blodet ner för gatorna. Detta hände 8 november 1520 och kallas Stockholms blodbad. Mördandet forsatte dagarna efter. Många av stadens borgare avrättades genom hängning. Kristian II lät gräva upp Sten Stures och hans sons lik och brände dem på bål tillsammans med de andras kroppar. Efter blodbadet i Stockholm reste Kristian hem till Köpenhamn och på vägen lät han hänga och halshugga ännu fler människor. Han ville skrämma svenskarna till lydnad. Svenskarna blev inte rädda utan arga och upproriska. De ville inte ha en sådan kung. Men vem skulle leda dem?

8 Skriv upp i din So-bok Skriv ner lite om vad du har lärt dig om:
Drottning Margareta Kalmarunionen Sten Sture Kristian !! Stockholms blodbad


Ladda ner ppt "Kungar och krig del 2 Medeltiden del 10 åk 4."

Liknande presentationer


Google-annonser