Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Vite krist & kristna kungar

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Vite krist & kristna kungar"— Presentationens avskrift:

1 Vite krist & kristna kungar
Religion Historia åk 4

2 Ansgar Ute i Europa var man rädda för vikingarna och deras plundringståg. Kejsaren Ludvig den fromme i frankernas rike trodde att om vikingarna blev kristna skulle deras plundringar och anfall upphöra. Han skickade munken Ansgar som missionär till Birka. En missionär är kristen och reser till olika länder för att sprida kristendomen. Ansgar och hans kompis Vitmar blev anfallna av vikingar på vägen som tog deras båt och de fick simma iland. På Birka blev Ansgar mottagen och predikade om Vite Krist (Jesus). Många vikingar döptes och blev kristna och man byggde en liten kyrka. När Ansgar hade åkt hem brändes kyrkan ner och många kristna dödades. Ansgar kom tillbaka efter 20 år för att göra ett nytt försök, men det dröjde flera hundra år innan Sverige blev ett kristet land.

3 Små och stora kungar Sverige och de andra nordiska länderna fanns inte på vikingatiden, utan man hörde ihop i sitt landskap. Alla talade ungefär samma språk, fornnordiska. Landskapets hövdingar valde sina egna kungar och stiftade egna lagar. Mot slutet av vikingatiden kunde några kungar vara kung för ett större område, flera landskap. På Island hade man ingen kung utan varje år träffades ledarna för de viktigaste ätterna/familjerna till Alltinget. Där stiftade man lagar och dömde. På alltingen beslutade man att man inte skulle ha någon kung.

4 De första kristna kungarna
Harald Blåtand i Danmark. Han tog emot missionärerna och använde kristendomen för att få makt. Han tvingade alla att döpa sig. Danmark blev ett rike och dit hörde även Skåne, Halland och Blekinge. Olof Skötkonung i Sverige. Var kung över Svealan och Götaland och hans rike kallades Svea rike. Så fick vi namnet Sverige. Han döptes, men fick inte folket med sig. De tillbad fortfarande asagudarna. Olof den Helige i Norge. Han tvångsdöpte norrmännen., men folk blev arga och körde bort honom. När han kom tillbaka dödades han i en strid. Man säger att Det rann fram vatten ur en källa där han dödades och att det vattnet är heligt. Många människor gick sen till källan för att bli botade.

5 Stödord Ansgar Landskapskungar Island, alltinget Harald Blåtand
Olof Skötkonung Olof den Helige


Ladda ner ppt "Vite krist & kristna kungar"

Liknande presentationer


Google-annonser