Frågor Följande frågor är en sammanfattning av det som samlats in via e-post, seminarier och möten. Vissa frågor är på detaljnivå andra av mer strukturell.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Sid Försäkringskassan informerar nyanlända Socialförsäkringen – en försäkring som ger trygghet hela livet.
Advertisements

HSO Skåne Ett samarbetsprojekt mellan HSO Skåne och Furuboda Arbetsmarknad Finansierat av Arvsfonden De Offentliga Arbetsgivarnas Ansvar DOA.
Den allmänna pensionen - pensionstid. DEN ALLMÄNNA PENSIONEN - PENSIONSTID Val vid pensionering Inkomst/tilläggs- och premiepension Tidpunkt för uttag.
Sid Försäkringskassan informerar nyanlända Föräldraförmåner Föräldrapenning – barnbidrag och flerbarnstillägg - underhållsstöd.
UPPFÖLJNING I KOMMUNERNA 10 MARS Agenda Syfte Process och målgrupp Rapportering Summering.
Dagens genomgång Bakgrundsfaktorer Strategier Studieteknik Kompensatoriska hjälpmedel Samordnare Ingvor Berndt,
Verksamhet för asylsökande – nytt särskilt regeringsuppdrag till studieförbunden Helene Lindgren, handläggare Uppsala 5/
Resursrådet Startade nov Resursrådet FK AF sjukvården Haninge Remiss skrivs tillsammans med deltagaren Möte 1 gg/månad Resursrådet Deltagare: Arbetsförm.
SURE visar vägen i förändringen landsrapport Finland Antti Ikonen och Kaisa Isotalo SURE FIRE.
Mottagande av asylsökande Mars Hur arbetar Migrationsverket med asylsökande och flyktingar? Tar ut och hjälper kvotflyktingar att komma till Sverige.
”Nya” LRF Försäkring Säkert Bondförnufts fortbildningsdagar februari 2014.
| Gratis samhällsinformation I en webbportal för nyanlända på 10 språk Svenska Arabiska Ryska Tigrinska.
Integration, Direktionsmötet den 17 mars 2016 Ny prognos från Migrationsverket Sverige tillsammans-konferenser Aktuellt i projektet (tre processer) EU-projekt.
Arbetsmarknadsrapport Syftet är att redovisa hur och med vilka insatser Arbetsförmedlingen arbetar för att förbättra arbetsmarknadens funktionssätt.
16:1 Kopiering tillåten. M2000 Compact © Liber AB Kampanjens förutsättningar sammanfattas i en brief Bakgrund Vilka är målgrupperna? Kampanjens mål Vilka.
Nyanlända akademiker snabb väg in på arbetsmarknaden Reglab Eva-Britt Grönberg, projektledare.
Moderna beredskapsjobb i staten
Försäkringskassan Försäkringskassans uppdrag är att besluta om och betala ut en stor del av de förmåner som ingår i socialförsäkringen.
Hälsofrämjande insatser inom socialpsykiatri
Arbetsförmedlingen Skåne
PRV – upphovsrättsundersökning 2017
Kultur- och språkanpassad hälsoinformation
Statistiken är hämtad från migrationsverkets hemsida
APL info åk 1 Arbetsförlagt arbete.
Riktlinjer för betygssättning
En plats att kalla hemma - Barnfamiljer i bostadskrisen skugga
VÄGEN TILL MÅLGÅNG"   MålGång är en programförklaring som ska verka som stöd för våra aktiva, ledare och föräldrar och hela GSK/MIFs gemensamma fotbollsverksamhet.
Föreslagna ändringar från Naturvårdsverket i reglerna om landsbygdsutveckling i strandnära lägen Peder Seidegård Länsarkitekt.
smslån utan kreditprövning
Förändringar inom etableringslagstiftningen
Brottsförebyggande Information
Prognos och bosättning
Kompetensförsörjningsgruppen presenterar
Tandvårdsförmåner - det statliga tandvårdsstödet
SOCIALA MEDIER-KAMPANJ “The Butterfly Effect”
Moderna beredskapsjobb i staten
Fler nyanlända i arbete
Kommunikationsplan Bilaga 11 till överenskommelsen mellan Hudiksvalls kommun och Arbetsförmedlingen gällande samverkan för att minska arbetslösheten.
Fokus Framtid - Etablering för välfärd.
Överförmyndarnämnden
Riksrevisionen Årlig Revision
Nu har det gått åtta månader sedan Koll på cashen filmen spelades in
Med kundval HAR nackaborna makten över sin service.
Klassmöte Språkval i åk 6
Bidrag från CSN För dig på gymnasiet.
Flyktingbostäder
En utvecklad studie- och yrkesvägledning
Nya bostäder i Skärstad
Information om ekonomiskt bistånd
Uppdrag och Särskild folkbildningsinsats Ekonomi och administration
Fler får anställning i Angered genom särskilt anställningsstöd (SAS)
Information från Försäkringskassan till Steg-ett ut utbildningen april Välkomna.
Så enkelt som möjligt för så många som möjligt.
Försäkringskassan Försäkringskassans uppdrag är att besluta om och betala ut en stor del av de förmåner som ingår i socialförsäkringen.
- ett verktyg för ANDT-uppföljning Introduktion
När politiken kom till köksbordet
Välkomna!.
Vad händer efter Sfi? Vilka vägar kan jag gå?
Bidrag från CSN För dig på gymnasiet.
VÄLKOMNA till dialogmöte
Ersättningskollen.
EXEMPEL Ökade välfärdskostnader Brännpunkt Konsekvenser för staden
Nyckeltal från Centrum
BUDGET- OCH SKULDRÅDGIVNING
Inkluderande arbetsliv
Rekrytering med lokala jobbspår
Bidrag från CSN För dig på gymnasiet.
Klas Johansson och Linda Grinndal
Samordningsförbundet Väst
Bidrag från CSN För dig på gymnasiet.
Presentationens avskrift:

Frågor Följande frågor är en sammanfattning av det som samlats in via e-post, seminarier och möten. Vissa frågor är på detaljnivå andra av mer strukturell karaktär. Frågorna är i vissa fall sammanfattade.

Hur ser arbetsförmedlingen på samhällsorienteringen? Är insatsen frivillig eller obligatorisk? Vad händer om en individ tackar nej, eller har hög frånvaro? Vem informerar den nyanlände om sin rätt till samhällsorientering, AF eller kommunen?

I många kommuner tar det 3 månader att få dagisplats I många kommuner tar det 3 månader att få dagisplats. Den ofrivilligt föräldralediga (oftast mammorna) får då ingen etableringsersättning och kommunen får inte ersättning för försörjningsstöd. Skulle inte de föräldralediga kunna medverka till att upprätta en etableringsplanering och få etableringsersättning (planeringsfasen är ca 2 mån).

Finns det lotsar i hela Skåne? Hur många väljer lots? Hur fungerar det när man väljer lots? Hur fungerar det när man inte väljer lots? Alla lotsföretag ser ut att ha kompetens inom alla yrkesområden, hur kvalitetssäkras lotsuppdraget?

Finns det sommaruppehåll i en etableringsplan? Vilka arbetsmarknadsaktiviteter finns för nyanlända? Kan läxläsning räknas in i etableringsplanen? Kan fysisk aktivitet räknas in som en aktivitet i etableringsplanen? Kan behandling av tex PTSD räknas in som en aktivitet i etableringsplanen? Är heltid alltid 40 timmars aktivitet i veckan?

Skall alla nyanlända erbjudas heltids etableringsplan? Om det den nyanlände utan egen förskyllan inte har en heltidsplanering, reduceras ersättningen då? Hur många nyanlända i Skåne har bedömts ha lägre prestationsförmåga än 100%? Hur många nyanlända uteblir helt, eller tackar nej till etableringsplan?

Vad händer med en nyanländ i ett anläggningsboende som tackar nej till ett bosättningserbjudande? Kan man folkbokföra sig i anläggningsboendet? Konsekvenser? Har kommunen skyldighet att anordna SFI och samhällsorientering för nyanlända (med PUT eller UAT) i anläggningsboende?

Schablonersättningen på 80 000 kr skall kompensera kommunerna för olika insatser. Finns det direktiv/förslag på hur ersättningen skall fördelas mellan olika insatser som de avser att täcka?

Kommunerna får ersättning för initiala kostnader för försörjningsstöd (glappet). Kan kommunen återsöka kostnader för försörjningsstöd ifall ersättningen inte täcker alla kostnader? Är det olika nivå på ”glappersättningen” beroende på om personen kommer från ABO eller EBO? Måste kommunen öronmärka (redovisa) sina utbetalningar av försörjningsstöd för att få ersättning?

Kan kommunen återsöka pengar för inneboendekostnader eller ifall den nyanlände blir bostadslös tex kostnader för härbärge eller hotell? Kan kommunen återsöka tandvårdskostnader eller andra vårdkostnader? Kan kommunen få ersättning för tex handikappanpassning av en lägenhet?

Kommunen betalar ut försörjningsstöd tills andra ersättningar kommit igång, tex barnbidrag, kan kommunen få tillbaka dessa pengar genom återsökning eller genom att FK betalar ut de retroaktiva barnbidraget till kommunen? Utbetalningar av etableringsersättningen, tillägg etc är svåröverskådligt för den nyanlände, kan man ordna det så att den nyanlände får en utbetalning i slutet månaden?

Var går gränsdragningen mellan lots, AF och kommun när det gäller information kring etableringen och dess ersättningar och tar AF över lotsens roll ifall den nyanlände avstår från att välja lots? Enligt en nyligen presenterad utredning föreslås AF ta över SFIn, hur ser AF på det? Kan man redan nu se några effekter eller resultat av reformen?