Materialkunskap Åk 9 Karlsängskolan.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Nedbrytning av plast i Naturen
Advertisements

REGNSKOG ¤ Regnskogen ligger i den tropiska zonen
Av: Almir, Martin, Ismail, Edvin
3. Material och sammanfogning
Hög konsumtion = mycket avfall!
Ett kretslopp innebär att ämnen cirkulerar genom ett ekosystem (Tex Jorden), till exempel vatten eller kol. Vad menas när vi talar om 'kretslopp' och.
Med rätt teknik kan vi rädda miljön
Ekologiskt fotavtryck och miljömärkningar
Olika energi källor Skilj mellan förnyelsebara och ej förnyelsebara energikällor (fossila bränslen eller material)
Metaller Järnkul .
MILJÖ.
Energikällor.
Hållbar utveckling Hållbar utveckling är hur vi ska kunna fortsätta med att exempelvis få rent vatten utan att det förstör för andra människor på våran.
MILJÖ.
Värme och väder del 1.
Kretslopp Vad är ett kretslopp? Vilka ämnen kan ha ett kretslopp?
Hotet mot miljön.
Hållbar utveckling Vad är det för något? Vad handlar det om?
Livsviktigt Skriva/Läsa A2.1
Klimatförändringarna
Erosion betyder att jord och berg slipas ner av olika saker, ungefär som när man använder sandpapper i slöjden. Vattnet är den yttre kraft som påverkar.
Försurning Försurning i vatten och mark orsakas av surt regn. Surt regn bildas av utsläpp av svavel och kväve. Svavel I röken från bland annat industrier.
BRÄNSLEN och vår miljö Annika Adolfsson.
1800 t var grunden för Organisk kemi
Ämnesövergripande kunskapskontroller
Kolets kretslopp.
Biologi Livets former.
– levnadsmiljöer försvinner
Vår livsmiljö Vatten s. 127 – 158 i kemiboken.
Tisdag 22:e mars Klass: B91 och B92 Sal E2
KEMI NO år 6 Källängens skola KEMI.
Dessutom leder de värme väldigt väl. Leder ström Har metallglans
Naturlandskap blir kulturlandskap
stenåldern, bronsåldern och järnåldern
Viktiga ord och begrepp
Grupp : Arvid och gänget
Metaller Kap 12 Sid
Från malm till metall Sid
Grundkemi åk 7B Gulbhar.
Syfte: Att utveckla förmågan att värdera dina val och handlingar utifrån H E M Kunskapskrav: Konsekvensförståelse för att kunna göra smarta val samt kunna.
Hur kan det blåsa? Varför svalnar en kopp choklad när den får stå? Hur kan vi spara värmen i husen? Vad är dimma?
Ett av de fyra elementen Vilka är de fyra? Vatten Eld Luft Jord.
Ekologi ”Läran om huset” Hur olika arter fungerar tillsammans med varandra och med miljön omkring oss.
Ekologi Berggrund, jordart, ljusförhållande, vatten, temperatur Växter, djur, svampar mikroorganismer Ekosyste m Skogen SjönEn stubbe Ekologi betyder egentligen.
Kemi- ett arbetsområde i år 6 Ämnen runt omkring oss.
Ekosystem En plats där ett visst djur eller växt trivs Kan vara små som ett löv eller stort som ett hav! Här samsas växter, djur och döda ting.
Material Delas in i 5 grupper: Polymerer – långa molekyler som egentligen många korta och likadana molekyler som sitter ihop. Keramer och glas – oorganiskt.
Sveriges natur Geografi åk 4.
Miljö kemi.
MÄNNISKOKROPPEN Biologi åk 7 HAGABODASKOLAN – VALDI IVANCIC.
Naturresurser i Sverige
Natrresurser; Berggrunden
Veckans fördjupning handlar om något som påverkar oss alla. Vet du vad
Historia åk 4 Repetition inför vikingatiden
Forntiden.
Naturlandskap blir kulturlandskap
Vatten – grunden för allt liv!
- Luften är en blandning av gaser
Kolets kretslopp Kol är ett grundämne med det kemiska tecknet C i det periodiska systemet. Det finns kol i nästan allting som man äter och dricker. Kol.
Kretslopp Vad är ett kretslopp? Vilka ämnen kan ha ett kretslopp?
El i samhället Ett bildspel om hur el produceras, transporteras, om elens miljöpåverkan och framtidens möjligheter.
Östra Europa Puls Geografi Europa.
Klimat och miljö.
Varifrån kommer alla sopor – och vad händer sedan?
Energiförsörjningen och miljön
DET BLIR VARMARE PÅ JORDEN VARFÖR? VAD SPELAR DET FÖR ROLL?
Export och import.
Vad är plast?. Vad är plast? Plast är polymera material som är påhittade av människan. Plast som material blev vanligt först på 50-talet. Idag finns.
Presentationens avskrift:

Materialkunskap Åk 9 Karlsängskolan

Några olika material TRÄ METALL PLAST GLAS Avsluta

Trä – Framställning Möbelindustri Byggen Sågverk Virke Butik Böcker Planta Stort träd Avverkning Pappersbruk Papper Tryckeri Tapeter Ved och Pellets Energiframställning Energi

Trä – I slöjden Är det material som vi använder mest. Vi använder det till att framställa föremål t.ex. skåp, skålar och askar. Finns många olika träslag med olika egenskaper. (45 olika i Sverige) Vi delar ibland in träslagen i hårda och mjuka material. Några träslag kan stå emot röta längre än andra, t.ex. ek och lärk. Vissa är lätta att forma med skärande verktyg, t.ex. lind och al. Andra är bra för att de har raka fibrer och lämpar sig då bl.a. till svep, t.ex. bok och ask. Pris på virke beror på vilket material det handlar om. Men trä är ett relativt billigt konstruktionsmaterial.

Trä – Kretslopp Återbrukas, renovera t.ex. en möbel. Vad händer när materialet är förbrukat? Återbrukas, renovera t.ex. en möbel. Återvinns, flisas och används som bränsle. Bryts ner i naturen, beror på träslag och i vilken miljö materialet ligger. Playwood bryts ner på 1-3 år.

Trä – Miljöpåverkan Människor och djur behöver träd och växter för att överleva. Växterna producerar syre. I Sverige har vi gott om skog, 2 3 av landets yta täcks av skog. Men de största producenterna av syre är regnskogarna. Man säger ibland att de är jordens lungor. Tyvärr så huggs det ner mer regnskog än vad som växer upp. Så när man köper träslag från regnskogen, t.ex. teak, så ska man kolla att det är certifierat virke, (FSC - märkning). I Sverige är trä en förnyelsebar råvara. Här växer det upp mer skog än vi tar ut, men även här är det bra att köpa virke och papper som är FSC - märkta.

Några olika material TRÄ METALL PLAST GLAS Avsluta

Metall – Framställning Smycken Bryter fram metallen i gruvor tex järnmalm Anrikningsverk, ev. Rostning Byggen Reduktion i Masugn Butik Bilar Bearbetning, Valsning, Tackor Ledningar Maskiner Återvunnet stålskrot Skrotet smälts Elektronik

Metall – I slöjden Vi använder det till att framställa föremål t.ex. skålar, ljuskronor och luffarslöjd. Man kan köpa metall i form av t.ex. plåt, plattstål, rör eller tråd. Finns många olika metaller med olika egenskaper. De flesta metallerna har glansig yta. De leder ström och värme bra. I rumstemperatur har de fast form (utom kvicksilver) men går trots det att forma. Järn (Fe) har en smältpunkt på 1538 ºC

Metall – Kretslopp Vad händer när materialet är förbrukat? Återbrukas, göra om tex en konservburk till något nytt. Återvinns, tex pantade burkar. Bryts ner i naturen, aldrig.

Metall – Miljöpåverkan Metaller finns runt omkring oss i berggrund, jord och vatten. Både människor och djur behöver vissa metaller för att må bra, t.ex. järn, men i för stora doser kan det bli farligt. Landskapet blir förändrat där man anlägger gruvor, vid tex dagbrott blir det stora hål i marken. Det dammar och bullrar mycket. Från gruvhanteringen blir det utsläpp av föroreningar i luften och vatten i närheten. Det största miljöproblemet från gruvorna är dock avfallet som bildas. Mycket av den miljöpåverkan som vi ser idag är spår av tidigare metallframställning. Metaller bryts inte ner, därför tar det lång tid innan en förorening försvinner från marken. När man framställer metall går det åt stora mängder energi.

Några olika material TRÄ METALL PLAST GLAS Avsluta

Några olika material TRÄ METALL PLAST GLAS Avsluta

Tack för uppmärksamheten! Emma Ekman Karlsängskolan, Nora