Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Kemi- ett arbetsområde i år 6 Ämnen runt omkring oss.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Kemi- ett arbetsområde i år 6 Ämnen runt omkring oss."— Presentationens avskrift:

1 Kemi- ett arbetsområde i år 6 Ämnen runt omkring oss

2 Mål Efter avslutat arbetsområde ska du Kunna förklara vad en atom och en molekyl är. Veta vad ett grundämne är och ge exempel. Veta vad en kemisk förening är och ge exempel. Veta att ämnen har olika egenskaper. Kunna berätta om kolets kretslopp i naturen. Veta vad människan kan använda olika metaller till. Kunna förklara hur man kan få fram metaller ur malmer. Veta varför man återvinner några ämnen.

3 Vad är en atom? Vad är en molekyl? Atom Allt är uppbyggt av atomer. Atomer är väldigt små, det ryms ungefär tusen miljarder stycken i ett enda sandkorn Atomen har en kärna som är uppbyggd av små partiklar Runt kärnan kretsar ännu mindre partiklar Ämnen kan ha olika många partiklar och det är det som avgör vilket ämne det är Väte är den minsta atomen, den har bara en partikel i sin kärna. Kol är mycket större då den har 12 partiklar i kärnan Molekyl Allt byggs upp av atomer. Men det är inte fria atomer som bygger upp materien utan, dessa grupper av atomer kallas för molekyler. Alltså flera atomer som sitter ihop bildar en molekyl. Varje molekyl innehåller minst två atomer (men kan innehålla upp till flera miljarder stycken). Och eftersom varje atom är så otroligt liten, är molekyler också väldigt små. Det går sällan urskilja enskilda molekyler i ett ämne utan mikroskop.

4 Atom och molekyl AtomMolekyl

5 Vad är ett grundämne? Ett grundämne är ett ämne som består av samma slags atomer. De är alltså inte sammansatta tillsammans med andra atomer. Följande är exempel på grundämne: Väte, H Syre, O Kol, C Guld, Au

6 Alla grundämnen finns indelade i ett system

7 Kemiska föreningar

8 Man ritar inte i bilder när man jobbar med kemi utan såhär

9 Kemispråket

10 Frågan lyder… Kan du ge exempel på någon kemisk förening? Vatten, som består av två gaser (syre och väte). Gaserna i sig är inte flytande men i föreningen när de bildar vatten blir det flytande. Socker, som består av syre väte och kol. Syre och väte är gaser. Kol är svart fast och olösligt i vatten. I föreningen mellan dessa tre ämnen bildas socker som är vitt och fast och lösligt i vatten. Rost, som är en förening av järn och syre. Järn är en hård, svart och fast metall, och syre är en gas. I föreningen mellan dessa bildas rost som är brunt, poröst och fast. TÄNKVÄRT! Egenskaper förändras i samband med kemiska föreningar.

11 En liten film HÄR Skriv stödord i din skrivbok, eller gör en tankekarta medan du tittar på filmen Skriv sedan minst tre saker du lärde dig genom att titta på filmen samt en fråga om något du skulle vilja lära dig mer om.

12 Kolets kretslopp Titta här Skriv stödord under tiden du tittar Fundera på vad du lärde dig i Powerpointen du nu tittat på. Kan du förklara Kolets kretslopp med hjälp av dina stödord för någon? Om inte, titta igen eller läs i Koll på NO s 62 -63

13 Fundera på.. Hur tror du att man skulle kunna minska koldioxiden i luften, men ändå få energi? Berätta för en klasskompis, din lärare eller för någon hemma. Tyckte den du berättade för samma som du?

14 Metall och mineraler och vad kan man använda dem till. Mineraler som är kemiska föreningar i bergrunden. Det finns ca 3000 olika mineraler. Granit och kalksten är mineraler. Kalksten bildas av fossila skal. En riktigt gammal och hård kalksten är marmor. Malmer är de viktigaste mineralerna för oss människor och de innehåller mycket metall. Man tar upp metallerna ur jordskorpan genom gruvor. Detta kallas för att bryta malm. Aluminium och järn är de metaller som det finns mest av i jordskorpan. Båda är förenade med syre. Det finns också metaller som är förenade med svavel istället för syre. Exempel på sådana metaller är koppar, zink och bly. Metaller har varit och är väldigt viktiga för människan. Vi har gjort redskap vapen, mynt och prydnader i tusentals år av guld, silver, koppar, järn och zink.

15 Fundera… När kommer du i kontakt med mineraler eller metaller i din vardag?

16 Att få fram metaller ur berget FILM Medan du tittar Skriv stödord eller tankekarta i din skrivbok Efter att du tittat Skriv minst tre saker du lärde dig mer om genom att titta på filmen Skriv något du blev förvånad över Skriv något du såg i filmen men som du redan visste Skriv något du skulle vilja ta reda mer om

17 Ädelmetaller Ädelmetaller är sällsynta och mycket dyra. De har svårare att än andra metaller att bilda kemiska föreningar med andra ämnen. Exempel på ädelmetaller är guld, silver och koppar Guld bildar inte föreningar med andra ämnen. Man kan hitta rent guld i naturen. Guld påverkas inte av väder, inte ens av starka syror. Silver används bland annat till bestick, smycken ock skålar. Om man äter ägg,ed en silversked blir den svart. Det är för att det finns svavel i ägget som förenar sig med silver och bildar ett svart ämne. Koppar har använts länge precis som järn, guld och silver. Man upptäckte att om manvärmde upp en viss typ av stenar så bildades koppar. Det var så man lärde sig hur man kunde få fram metall ur malm. Koppar rostar inte och förstörs inte så lätt. Den används bland annat till rör för drickvatten då den inte påverkas av värme eller kyla. Koppar leder också ström bra och används därför till ledningar och kablar. Koppar kan enkelt återvinnas genom att smältas med och omskapas till nya föremål.

18 Andra användbara metaller Det finns andra metaller som inte är ädelmetaller. Aluminium som används till att göra läsk och öl- burkar Magnesium som används till legering till bilar Zink använd för att skydda järn mot rost. Läggs på som ett tunt lager på ex spikar. Titan används inom sjukvården när man ska spika ihop benbrott inuti kroppen, den stöts nämligen inte bort av kroppen. Bly är jättetungt ”tungt som bly”. Det är också väldigt giftigt och därför försöker man minska användningen v bly. Ett vanligt användningsområde för bly har varit som tillstas i bensin och i färg samt i bilbatterier. Kvicksilver skiljer sig från andra metaller då den är flytande i rumstemperatur. Förr användes kvicksilver i termometrar men det gör man inte längre då den är mycket giftig. Nickel används för att skydda smycken, mynt och blixtlås från att rosta. Det finns människor som är allergiska mot nickel.

19 Återvinning av metaller Titta HÄRHÄR Titta HÄR ocksåHÄR Skriv stödord i din skrivbok under tiden du tittar på filmerna När du tittat på båda filmerna skriver du en sammanfattning av båda filmerna (skriv som en text). Rubrik: Återvinning av metaller Skriv källhänvisning att du använt dessa två filmer för att skapa din text.

20 Kan du detta nu? Kunna förklara vad en atom och en molekyl är. Veta vad ett grundämne är och ge exempel. Veta vad en kemisk förening är och ge exempel. Veta att ämnen har olika egenskaper. Kunna berätta om kolets kretslopp i naturen. Veta vad människan kan använda olika metaller till. Kunna förklara hur man kan få fram metaller ur malmer. Veta varför man återvinner några ämnen. Om inte gå igenom Powerpointen och repetera eller prata med din lärare, föräldrar eller kompisar för att få svar.

21 Nu är det här arbetsområdet klart. Utöver innehållet i den här Powerpointen har du bland annat arbetat med aktivitetsboken i NO, gjort arbetsblad och diagnos samt deltagit i ett antal diskussioner. Jag hoppas du lärt dig mycket! Agneta


Ladda ner ppt "Kemi- ett arbetsområde i år 6 Ämnen runt omkring oss."

Liknande presentationer


Google-annonser