Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Östra Europa Puls Geografi Europa.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Östra Europa Puls Geografi Europa."— Presentationens avskrift:

1 Östra Europa Puls Geografi Europa

2 Länder i östra Europa s.52-53
Ryssland Vitryssland Ukraina Rumänien Bulgarien Moldavien Georgien Armenien Azerbajzjan De här länderna ligger mellan Europa och Asien och kan ibland räknas som asiatiska och ibland europeiska

3 Fakta s.52-53 Största land till yta: Ryssland, 17 075 000 km2
Största land till folkmängd: Ryssland, ca 143,2 milj inv Största stad: Moskva, ca 10,5 milj inv Högsta berg: Elbrus, 5642 m.ö.h. Elbarus ingår i bergskjedjan Kaukasien mellan Svarta havet och Kaspiska havet. Räknar man inte med Kaukasien till Europa så är Mont Blanc den högsta toppen.

4 Kaspiska havet Svarta havet

5 Natur landskap och klimat s.54
Alla länder i östra Europa har inlandsklimat. Vad menas med det? Variationerna är stora Moskva kan få minus 40 grader på vintern medan det längre söderut är milda vintrar. Natur – mest lågland. Stora slätter med bördig åkermark och många långa floder rinner längs med genom landskapet. De flesta länderna ligger i inlandet och det är ofta långt till kust och hav. Hit når inte de fuktiga västvindarna från Atlanten och därför har länderna ett inlandsklimat. Längst upp i norr nära Barents hav är det polarklimat med tundra. Här är det permafrost i marken året om (det tinar inte ens upp under sommaren).

6 Olika naturtyper i Ryssland s.55
Tundran – Kallt och Kargt Taigan – Barrskog Lövskog Stäppen - grässlätter - Inga träd överlever i den stränga kylan - Jordens största sammanhängande skogsbälte - Förr växte lövskogen tät men jorden är bördig och därför har människorna röjt mycket skog. - Den ryska stäppen liknas ofta vid ett grönt hav där gräset böljar som vågor.

7 Befolkning och näringsliv s.56-57
Skillnader i klimatet gör att människor lever på olika sätt. Norr och södra Östeuropa skiljer sig mycket. Befolkningen är ojämnt fördelad Jordbruksmarker som hör till de bördigaste i världen Fisk Naturtillgångar – Diamanter, guld, olja, malm och kol m.m.

8 Sysselsättning s.56.57 I Östeuropa arbetar de flesta med jordbruk. Men i samma takt som jordbruken blir mer effektiva med moderna maskiner, flyttar allt fler ungdomar till städer för att studera och arbeta. Några städer har blivit riktigt stora. Det gäller inte minst Moskva som är Europas största stad. Sammanfattning - De flesta arbetar med jordbruk, blir mer modernt - Ungdomen urbaniseras de flyttar till städerna. - Städer växer, störst är Moskva.

9

10 I östra Europa finns det stora jordbruks- områden
I östra Europa finns det stora jordbruks- områden. Vad är det som gör att dessa områden passar bra för odling? Räkna upp några goda förutsättningar för odling som finns i östra Europa (gör gärna en tanke- karta). Varför är det så ojämnt befolkat i Europa tror du? Skriv olika exempel på vad som är av betydelse för var människor bor och arbetar. Förklara skillnaderna på klimatet och ge exempel på hur det visar sig i naturen. ARBETSGÅNG Leta reda på svar till frågorna här till vänster och skriv ned i din anteckningsbok. Använd er av boken Geografi Europa s Glöm inte att skriva ned begrepp som är nya och som du inte förstår. Arbeta sedan med presentation av ditt land. Lycka till! /Christina och Linda Det är okej att arbeta i grupp för att besvara frågorna. EXEMPEL SVAR 1. Bördig jord Milt klimat Stora slätter Många floder och vattendrag 2. Klimat och natur är viktiga för var män­niskor bosätter sig. Där det är kallt och otillgängligt bor inte många människor. Där det är varmt och lätt att leva bor det många människor. Många människor bor i städer. 3. Östra Europa täcker en mycket stor yta, därför blir det stora skillnader i klimatet. I norr är det långa kalla vintrar och korta svala somrar, i söder är somrarna långa och varma och vintrarna milda. Det finns många olika slags naturtyper, tundra, taiga, lövskog, stäpp. Där det förut växte lövskog har man röjt bort skogen och nu finns det stora områden med åkrar istället.


Ladda ner ppt "Östra Europa Puls Geografi Europa."

Liknande presentationer


Google-annonser