Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Historia åk 4 Repetition inför vikingatiden

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Historia åk 4 Repetition inför vikingatiden"— Presentationens avskrift:

1 Historia åk 4 Repetition inför vikingatiden
Forntid Historia åk 4 Repetition inför vikingatiden

2 Jägarstenåldern ca 13000-4000f.kr
Efter att isen från den senaste istiden hade smält och det blivit varmare började det växa olika typer av växter här. Så småningom kom det växtätande djur och efter det rovdjur. Efter ett tag kom jägarfolket. De levde av allt som fanns vilt i naturen och flyttade runt efter där det fanns mat.

3 Bondestenåldern ca4000-1800 f.kr.
Man bodde kvar på samma plats, blev bofasta. Började odla (man vet inte riktigt hur de kom på det) Fångade in vilda djur och gjorde dem tama i inhägnad.

4 Bronsåldern ca f.kr Nu levde de flesta människor i Norden som bönder. Brons var den första metallen som man började använda. Den tillverkas genom att man smälter ihop koppar och tenn. Rika bönder och hövdingar kunde köpa dem från England och södra Europa. Man tillverkade vapen, verktyg och smycken. Fast det var så dyrt så de flesta använde sig fortfarande av sten.

5 Järnåldern ca 500f.kr – 800e.kr (1050E.kr)
I Norden fanns det gott om järnmalm och smeder från andra länder lärde oss hur man tog hand om det och gjorde järn av det. Järn är mycket billigare och starkare än brons. Man gjorde vapen, verktyg och spikar av järn. Spikarna användes för att bygga hus och båtar. En del människor blev köpmän och skin, järn och honung och de köpte tyger, smycken, silver och guld De kunde också köpa människor som de hade som trälar på gården. En del plundrade och rövade istället för att handla.

6 Stödord Jägarstenåldern ca 13000-4000f.kr
Bondestenåldern ca f.kr. Bronsåldern ca f.kr Järnåldern ca 500f.kr – 800e.kr (1050e.kr)


Ladda ner ppt "Historia åk 4 Repetition inför vikingatiden"

Liknande presentationer


Google-annonser