Klarspråk − med mottagaren i fokus Kicki Lindh, SPV.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Betygsregistrering Grundskola Grundsärskola 2013
Advertisements

om företaget där du gör din praktik!
3. Text Välkommen till övning 3. Här kommer du få lära dig bra grejer. Texthantering är något du bör kunna när du jobbar med Powerpoint. Det svåra är att.
I detta bildspel reflekterar kollegor i olika ämnen tillsammans över språkliga handlingar i klassrummet. Underlag till diskussionen är den uppgift som.
Karlstad 16 juni 2011 Modersmål idag och imorgon Karlstad 16 juni 2011
Kort genomgång utifrån grundskolans styrdokument
Vad är studiehandledning?
Barn och elever i behov av särskilt stöd
Den nya skollagen 1985 års skollag skollag var på olika sätt föråldrad
Ruskigt smidiga arbetsprocesser
Kommuners insynsrätt i fristående skolor
Språkstimulering – javisst, men varför?
Att bygga en fungerande webbplats
Att skriva en artikel.
Stefan Johansson Informationskvalitet - Jämförelse av hur några kommuner informerar om ämnet skolskjuts.
Ett arbetsområde om poesi
Så snickrar du en artikel
Lättläst på webben Mittuniversitet 2 och 23 april 2007
Klarspråkskristallen 2010 – vad hände sedan?
Raka rör - så här kommunicerar vi på webben
Vetenskapligt PM Svenska 3 Svenska som andraspråk 3.
Lässtrategier Att använda lässtrategier innebär att få mentala verktyg för att förstå en text. Lässtrategier är riktade handlingar som utförs medvetet.
Grundskoleförordningen
Klarspråk – med mottagaren i fokus Kristin Aastrup, Bolagsverket.
Specialpedagogiken i matematiken med inslag av appar
Skolutveckling via digitala medier
Riktlinjer för tillgänglig information och kommunikation Rådet för funktionshinderfrågor 27 september 2012 Jan Terneby.
Lässtrategier Att läsa på olika sätt.
Spågumman Spågumman kollar på bilder, bildtexter, baksidan av en bok, rubriker och vad det är för typ av text. Hon kan på så vis få en bra uppfattning.
Teckenspråk på Språkrådet
Instruktioner Hur man skriver.
om företaget där du gör din praktik!
Debattartikel.
Tillgängliga webbtexter Mittuniversitet 2 och 23 april 2007.
Skillnader i lagstiftningen Analys om de skillnader som finns i lagstiftningen är motiverade ur pedagogiska, sociala eller andra aspekter Se över gällande.
Skolskjuts.
Att referera och ange källa!
Bedömning av text Innehåll Texten är lätt att följa och förstå. Innehållet stämmer med uppgiften och följer instruktionerna. Längden på texten är tillräcklig.
Att skriva brev och mejl till uppgiftslämnare Agneta Häggström, Försäkringskassan Karin Hansson,
Att försvara sina teser. En uppsats ventileras. En disputation mellan respondent och opponent 1. Resp ges möjlighet att korrigera och komplettera. 2.
Skriv för webben Folkuniversitetet den 22 oktober.
Orebro.se ALLA ska med – att ge stödinsatser i utbildningen! Kerstin Isaksson Specialpedagog Centralt Skolstöd/Lotsen ansvarig för kommungemensamma skolplaceringar.
Mångfaldsprojektet Specialpedagogik i ”Mångfaldens Sverige” Ett samarbetsprojekt mellan Specialpedagogiska institutet och Högskolan Kristianstad.
Skolförordningen 5 kap 4§.  Studiehandledningen regleras i Skolförordningen 5 kap 4§. - En elev ska få studiehandledning på modersmålet om eleven behöver.
Välkommen till strandskolans fritidshem. Utbildningens syfte 2§ Fritidshemmet kompletterar utbildningen i förskoleklass, grundskolan, grundsärskolan,
Att skriva uppsats Skrivprocessen: problemformulering, skrivande och bearbetning.
R EDOVISNINGS AFFISCH V ETENSKAPLIG POSTER. A FFISCHEN Affischen är en sammanfattning av en kurs eller projekt för att väcka intresse och ge en snabb.
Begriplighet ska inte förväxlas med enkelhet på så vis att ett mottagartillvänt språkbruk förenklar budskapet snarare än formen.
Hur kan eleverna få stöd för att utveckla sin läskompetens.
Klarspråk – ett begripligt myndighetsspråk
Tillgängliga offentliga webbplatser! 2 september 2016
Välkommen till svenska 1
En bild talar också ett språk, men bilder som inte har ett tydligt symbolspråk kan vara svåra att tyda – som avsändaren vill – om man inte hjälper läsaren.
Vad är studiehandledning?
Att skriva en resonerande text
LINDESKOLANS HANDLINGSPLAN för elever i läs- och skrivsvårigheter.
Charlotta Hambre-Knight Översättare, Örebro universitet
Idag: Vi övar vidare på: att leda ett samtal, formulera och bemöta argument samt sammanfatta huvuddragen i vad som sagts.
Vetenskapligt skrivande
Klarspråk i praktiken.
Referat och källhantering.
Relationen mellan fristående skolor och kommunen – grundskola, grundsärskola, förskoleklass och fritidshem.
Skriva för webb: Klarspråk och jämlik kommunikation
Kursplan för svenskundervisning för invandrare
Längre eller upprepad frånvaro
Individuella studieplaner i Nacka vuxenutbildning
Målbild framtidens hälso- och sjukvård
Betyg i moderna språk nu redan i år 6
Skrivtips för webben Skrivtips för webben.
Presentationens avskrift:

Klarspråk − med mottagaren i fokus Kicki Lindh, SPV

Klarspråk är … ”språk som dels är tydligt och dels är begripligt för de avsedda mottagarna” Ibland handlar klarspråk också om att våga ifrågasätta våga pröva något nytt

Mål med klarspråkspasset Ni ska: Ha kunskap om vad klarspråk är och varför det är så viktigt Veta hur ni kan förbättra era egna texter Veta vilken hjälp ni kan få

Är det här klarspråk? Enligt Skollagen (1985:1100) 4 kap Grundskolan och 6 kap Särskolan är hemkommunen skyldig att sörja för att det för eleverna i grundskolan anordnas kostnadsfri skolskjuts, om sådan behövs med hänsyn till färdvägens längd, trafikförhållanden, funktionshinder hos en elev eller någon annan särskild omständighet. (Exempel från Klarspråk lönar sig, 2013)

Diskutera Varför är det här inte klarspråk? Vad visar det för bild av kommunen? Hur tänker du om kommunens attityd till läsaren? Vilka känslor får du av texten?

Problem med texten − sammanfattning av diskussion Vem är mottagaren? Förkortningar Långa meningar Laghänvisningar Skriv rätt Disposition (viktigast först) Avståndstagande Tilltal

Omskriven text Barn som går i kommunal grundskola, förskoleklass eller grundsärskola kan i vissa fall få gratis skolskjuts. Det är färdvägens längd, trafikförhållanden och eventuella funktionshinder som avgör om ditt barn har rätt till skolskjuts. De som har rätt till skolskjuts får åka skolskjuts fram och tillbaka, mellan en plats i närheten av hemmet och skolan. Det står i skollagen.

Därför klarspråk Se till demokrati och rättssäkerhet Vara effektiva och spara pengar Öka förtroendet för myndigheten. Underlätta för personer med funktionsnedsättning och personer med annat modersmål

Språklagen Språket i offentlig verksamhet ska vara vårdat, enkelt och begripligt. (11 §) Myndigheter har ett särskilt ansvar för att svensk terminologi inom deras olika fackområden finns tillgänglig, används och utvecklas. (12 §)

Vad innebär det här för dig?

Så skriver du klarspråk Välj en lagom personlig ton Välj relevant innehåll Skriv aktiva verb − ”vem gör vad” Disponera texten på ett logiskt sätt − viktigast först Förklara allt som behöver förklaras Stryk sådant som inte behövs − ingen ”bra-att-ha-information” Skriv informativa rubriker Undvik långa och invecklade meningar Använd begripliga ord och förklara facktermer Sammanfatta det viktigaste om texten är lång Följ avsändarens grafisk form (använd beslutade mallar)

Behöver du stöd? Ta hjälp av en kollega Fråga språkvårdaren Svenska Akademiens ordlista: app och webben – Webbutbildningen ”Att skriva bättre” – Klarspråkstestet – Frågelådan – Myndigheternas skrivregler 8:e upplagan

Frågor? Kicki Lindh

Tack och skriv väl!