Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Instruktioner Hur man skriver.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Instruktioner Hur man skriver."— Presentationens avskrift:

1 Instruktioner Hur man skriver

2 Vad är en instruktion? En instruktion är lättskriven text som på ett enkelt sätt förklarar hur något ska utföras. Exempel på instruktioner är recept, spelregler och bruksanvisningar.

3 Hur bygger man upp instruktioner?
De flesta instruktioner ser ungefär likadana ut. Skriv vad syftet är tidigt i texten eller i rubriken. Förklara sedan vad man behöver för att följa instruktionen exempel verktyg eller ingredienser, tala också om hur mycket man behöver använda. Beskriv sedan hur man ska göra och i vilken ordning.

4 Ord, uttryck och förkortningar
För att en instruktion ska vara så lättläst som möjligt skriv i vilken ordning man ska göra något i. Bra ord att använda är exempel, sedan, när, innan, först och därefter. I instruktioner används ofta förkortningar. Om du skriver ett recept kan du skriva dl istället för deciliter eller msk istället för matsked för det blir mycket lättare att läsa.

5 Råd, varningar och bilder.
Att ge bra råd är väldigt vanligt i instruktioner. Syftet med råden är att förbättra eller förenkla resultatet. Det är även vanligt att det står några varningar för att man inte ska misslyckas eller skada sig. I vissa instruktioner finns det bilder för att visa resultatet eller för att förenkla utförandet, bilder finns ofta med i recept och i instruktioner för att bygga ihop leksaker eller möbler.

6 Hoppas du har lärt dig mer om hur du skriver instruktioner.
Lycka till!


Ladda ner ppt "Instruktioner Hur man skriver."

Liknande presentationer


Google-annonser