Sv Hur ska högskolan lyckas med breddad rekrytering? 16 maj 2016 Aleksandra Sjöstrand.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Lust att lära - möjlighet att lyckas!
Advertisements

Uppdrag om myndighetssamverkan inom kompetensförsörjningsområdet
Reell kompetens vid bedömning av behörighet och tillgodoräknande
Till vem riktar sig utvecklingspaketet?
Sv Universitets- och högskolerådets arbete mot diskriminering och för lika rättigheter Motstånd och möjligheter - En nationell konferens om jämställdhet.
Antagningssystemet – finns det någon räddning? NUAK 19 september 2011 Jörgen Tholin, Högskolan på Gotland.
Beredningen för integration och mångfald
Ett öppet arbetsliv!- Handisams arbete med arbetsmarknadsinsatser
Kompetensutveckling för att ge rätt stöd till arbete och studier Projekt.
Regler och lösningar för uppdragsutbildning
Den nya högskoleutbildningen Aija Sadurskis Högskoleverket.
Samordningsförbundet. Förstudie Arena Projektperiod 1 febr – 31 dec 2014 Projektledare; Päivi Johansson.
Det kommunala uppföljnings- och informationsansvaret
Samordnare Digital agenda Västra Götalands län
Regionalt flexibelt lärande inom vuxenutbildningen i Göteborgsregionen
Att ta tempen på den unga målgruppen
Annika Ghafoori Kvalitetsdrivet 2013 En öppen högskola?
Försöksverksamhet 2007 Universitetsförvaltningen Uppdragets bakgrund, syfte och mål Avidentifierade ansökningshandlingar.
Genomströmning i Sveriges ingenjörsutbildningar - studentperspektivet Skill Emma Eriksson & Lena Miranda.
Regeringens proposition 2009/10:149 En akademi i tiden – ökad frihet för universitet och högskolor (Autonomipropositionen) Lars Rydberg.
Förskolor och skolor i Nacka – i en klass för sig Gymnasieutbildning Kvalitetsredovisning för förskoleverksamhet och utbildning i Nacka kommun år 2008,
Social hållbarhet. En prioriterad fråga
Regleringsbrevet Regleringsbrev är benämningen på det regeringsbeslut som årligen utfärdas i syfte att styra en myndighets verksamhet, avser ett.
Lika rättigheter och möjligheter vid rekrytering, antagning och examination - NUAK-konferensen 2013 Patrik Edgren, DO
Livslångt lärande EU:s nya gemensamma utbildningsprogram Mål ” Ett konkurrenskraftigare kunskapssamhälle, med bättre arbetsmarknad och ökad social.
Vägar till en jämlik hälsa
Sveriges förenade studentkårer SFS Robin Moberg Vice ordförande SFS SFS 10 september 2009.
Strategisk plan för området Hälsa och samhälle inom Malmö högskola.
Nollmätning och intressentanalys Kommunikations-strategi
Kvalitetsutveckling inom gymnasieskolans individuella program.
Tillit, Tid och Reflektion Tre nyckelbegrepp i klinisk handledning
Systematisk uppföljning UIV Uppföljning av Insatser Vuxna Missbrukare.
Sv Kvalitetsdrivet 2013 Högre kvalitet i högre utbildning eller breddad rekrytering? Eller både och? Aleksandra Sjöstrand.
Regional utvecklingsstrategi – RUS – antogs 2010 Mobilisering och kraftsamling Regionala prioriteringar En riktningsgivare med vision, mål och strategier.
Enkät genomförd av SCB: Inträdet på arbetsmarknaden Seminarium den 22 oktober 2010.
Välkommen till Lärstämma för personal i fritidshem 09:10-09:50 Konferensen öppnas. Inledning. Gerd Pettersson, Regionalt utvecklingscentrum (RUC) 09:50-10:30.
Europeiska socialfonden - avstamp i Europa 2020-strategin Förslag till.
Skillnader i lagstiftningen Analys om de skillnader som finns i lagstiftningen är motiverade ur pedagogiska, sociala eller andra aspekter Se över gällande.
Kvalitetsarbetet vid BTH
Från breddad rekrytering till inkludering
Om denna presentation: Version Denna PPT-presentation tillsammans med det talspråksmanus du hittar i anteckningssidorna är framtaget för att.
Utbildas lärare inom rätt ämnen? Välkommen till UKÄ:s frukostseminarium.
Bristande tillgänglighet – en ny form av diskriminering
Valda – ett stöd för lärosätet. Bakgrund - Uppdraget: Legitimerade lärare ska kunna få sina kunskaper och färdigheter kartlagda och likvärdigt bedömda.
Förstudie om gemensam insatsmarknad i Nacka. Bakgrund och syftet med förstudien Nacka kommun och Arbetsförmedlingen Nacka Värmdö har under flera år har.
Umeå universitet och flyktingfrågan pågående aktiviteter Internationellt Scholars at Risk (SAR) Är ett internationellt nätverk av universitet och högskolor.
15 års erfarenheter av breddad rekrytering Crister Skoglund Södertörns Högskola.
Rekommendationer - Hur handlar vi utifrån resultaten? Bibehåll förbättringsidén eller utveckla/avveckla, ny PGSA? Förbättringsområde: Patientförening för.
Årsrapporten 2016 Välkomna till UKÄ:s frukostseminarium!
Skolinspektionen Bra tillsyn – bättre skola - Det pedagogiska ledarskapet.
Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar #grundSoL Introduktion till gemensamma grunder för samverkan.
Film ….
Urban Carlén Fil. Dr. Tillämpad IT/Lektor Pedagogik
Kvalitet i särskilt boende
Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn
Årsrapporten 2017 Välkomna till UKÄ:s frukostseminarium!
Fokus vård och omsorg Kompetensförsörjning inom välfärdssektorn
Universitet och högskolors framtida roll – samspel med UKÄ
Mats Embertsén Reell kompetens hur går vi vidare.
Processutveckling vid MALMÖ HÖGSKOLA Per Hillbur, PROCESSÄGARE (prorektor) Charlotte Kipowsky, PROCESSLEDARE (tf. chef studentcentrum) Birgitta Magnusson,
Styr- och resursutredningen - STRUTEN
Mål och styrning Läroplansmålen
Det här är Folkbildningen i Västmanland
Ökad attraktionskraft
UKÄ:s utvärdering av hållbar utveckling – resultat, slutsatser och rekommendationer Göran Finnveden Professor, Vice-rektor för hållbar utveckling Ordförande.
Regionalt cancercentrum Sydöst - platsbesök 30 september 2014
Digitalt först med användaren i fokus
Planering och dimensionering av komvux och gymnasieskola
Personen från Skolverket
NSHU – ny myndighet för främjande av högre utbildning
Presentationens avskrift:

Sv Hur ska högskolan lyckas med breddad rekrytering? 16 maj 2016 Aleksandra Sjöstrand

Sv Universitet och högskolor har i uppdrag att aktivt främja och bredda rekryteringen till högskolan (enligt högskolelagen) Ett regeringsuppdrag till UHR Ett prioriterat område för regeringen ”Alla unga ska känna att de har möjlighet och frihet att plugga vidare” - Helene Hellmark Knutsson - minister för högre utbildning och forskning Varför?

Sv Andra skäl? En demokratifråga Heterogena grupper bidrar till ökad kvalitet Studenterna är redo att möta ett samhälle med mångfald

Sv Vad är problemet? En könsuppdelad högskola

Sv Andra aspekter – några exempel Regionala skillnader i rekrytering av unga till högre utbildning Könsskillnader vid övergången till högskolan Utländsk bakgrund påverkar också

Sv Social snedrekrytering består

Sv

Identifierat områden som relaterar till breddad rekrytering och breddat deltagande (”Den öppna högskolan”, relevant forskning) En enkätundersökning Hearingar med ”andra intressenter” och deltagande lärosäten Analys av lärosätenas hemsidor Filmer med goda exempel på lärosätenas arbete med breddad rekrytering och breddat deltagande En statistisk översikt En forskningsöversikt Goda exempel (ett urval) En referensgrupp Vad har vi gjort?

Sv Lärosätenas arbete med breddad rekrytering till utbildning på grundläggande, avancerad och forskarnivå Lärosätenas tillämpning av tillträdesregler Överbryggande och behörighetsgivande kurser Lärosätenas arbete med breddat deltagande Lärosätenas stödåtgärder för anställningsbarhet Svårigheter och utmaningar för lärosätena med att rekrytera och utbilda studenter med större variation i bakgrund Fördelar med mångfald Vad är viktigast att utveckla under den närmaste tiden? Vilket stöd önskar sig lärosätena av UHR? Vilka områden har vi undersökt?

Sv Arbetet med breddad rekrytering – en kedja med flera länkar Viktigt att väcka tanken på högre studier – information, marknadsföring, attitydpåverkan, påverka dem som kan påverka Rekryteringsaktiviteter Arbetet med att underlätta övergången till högskolan – överbryggande kurser, reell kompetens, alternativt urval Forskarnivå omfattas också Breddat deltagande lika viktigt som breddad rekrytering – stödåtgärder, högskolepedagogik, likabehandlingsarbete Arbetsmarknadsanknytning i utbildningen en viktig del av arbetet Uppföljningar – en avslutande länk

Sv Länkarna påverkar varandra Arbetet med breddad rekrytering Väcka tanken på högre studier Arbetet med breddat deltagande Breddad rekrytering till forskarnivå Arbetsmarknads anknytning Uppföljning

Sv Lärosäten har olika förutsättningar Utbildningsutbud Det geografiska läget Kännedomen om lärosätet Bilden av lärosätet hos presumtiva sökande Lärosätets storlek och totala resurser Olika ”distributionsformer” av högskoleutbildning

Sv ta fram en strategi för sitt arbete med frågorna, och i strategin tydligt skriva fram på vilket sätt de planerar att skaffa sig kunskap om sin studentpopulation uppnå sina formulerade målsättningar stötta studenter från underrepresenterade grupper innan och under utbildningen och i samband med övergången till arbetsmarknaden använda sig av bedömningar av reell kompetens och tillämpning av alternativt urval öka arbetsmarknadsanknytning i utbildningen UHR föreslår också att myndigheten får i uppdrag från regeringen att regelbundet följa upp lärosätenas arbete med breddad rekrytering och breddat deltagande. UHR rekommenderar att regeringen ålägger lärosätena att

Sv Varför dessa rekommendationer? Ett stort engagemang på lärosätena Flera olika aktiviteter pågår… men arbetet ofta ostrukturerat Flera av lärosätena saknar en definition av breddad rekrytering Hälften har kartlagt sina studenter Flera av lärosätena saknar mätbara eller uppföljningsbara mål Olika sätt att förankra och implementera uppdraget om breddad rekrytering

Sv Vilka utmaningar finns det för lärosätena? Snedrekryteringen sker mycket tidigt Presumtiva sökandes bild av lärosätet Könsstyrda utbildningsval ett betydande strukturellt hinder Arbetet med breddad rekrytering och breddat deltagande är resurskrävande Det krävs attitydförändring hos lärosätena

Sv Undersökningens resultat Olika typer av rekryteringsaktiviteter Överbryggande och behörighetsgivande utbildningar Tillträdesreglerna som instrument för breddad rekrytering Hur arbetar lärosätena med breddad rekrytering på forskarnivå?

Sv Undersökningens resultat Högskolepedagogiska utbildningar Åtgärder för studenter i behov av stöd Stödåtgärder för studenter med funktionsnedsättning Stödjande aktiviteter för att underlätta studenternas övergång till arbetsmarknaden Bidrar lärosätenas hemsidor till att bredda rekryteringen?

Sv Lärosätenas arbete med breddad rekrytering Viktigt att väcka tanken på högre studier Viktigt att påverka dem som kan påverka Rekryteringsaktiviteter  i princip anordnar alla lärosäten aktiviteter riktade till skolungdomar  färre aktiviteter riktade till unga vuxna, folkhögskolans elever och Komvux  vanligt med samarbete med lärosäten och arbetsförmedlingen

Sv Aktiviteter riktade till grundskolan - exempel Vanligt med aktiviteter inom naturvetenskap och teknik Aktiviteter med syftet att påverka attityder Studiebesök för elever Få aktiviteter med syftet att motverka könsbundna studieval

Sv Aktiviteter riktade till gymnasieskolan - exempel Studentambassadörer Mentorsverksamhet Prova på att vara student Läxhjälp Marknadsföringsaktiviteter ”Öppet hus” dagar Djupgående samarbetsprojekt mellan lärosäten och gymnasieskolor

Sv TACK! För frågor kontakta