Rättvisa, och ett gott samhälle Vad är ett gott och rättvist samhälle? Hur ska resurserna fördelas?

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Hälsa och samhälle Samhällets värderingar och syn på hälsa är avgörande för hälso- och sjukvården  Hur mycket resurser läggs ned på hälsovård  Samhällets.
Advertisements

Medlemskap och ledaruppdrag (%) Idrotten utbildar flest ledare (%) Har du fått någon ledarutbildning inom någon ideell organisation? Om ja, var?
Konstruktiv bildkritik Källor: fotosidan.se Facebookgruppen Street Photography- Sweden Elevarbeten Kärrtorps gymnasium Tack till fotograferna som givit.
Vad är egentligen ett samhälle? Hur skulle ni definiera ordet samhälle? Dvs när vi pratade om ett samhälle sist, vad pratade vi om då? Ta ngn minut och.
Jämställdhetsenkät – sammanställning Under 2014 spred vi en enkät till alla som definierar sig som kvinnor och som bor på landsbygden.
Handel i världen.
A Clockwork Orange. På teatern Gör en lista (eller mind-map?)av saker som du såg (eller tänkte på) på teatern. Beskriv hur de användes. Tänk på dessa.
LAG OCH RÄTT Brott och straff. Varför behöver vi lagar och regler? Lagarna är till för att : göra det lättare att leva tillsammans. De talar om vad som.
Regelkonsekventialismens (RK) kriterium för moraliskt rätt och fel: En handling, X, är rätt om och endast om X överensstämmer med en regel, R, vars generella.
Etik - Att göra det rätta.
Varför flyr människor? Krig, våld, fattigdom och politiskt förtryck. FN:s Genèvekonvention – Ett åtagande om att ta hand om och skydda människor som flyr.
MÅL 2015 Vinna serien. Punkter för att nå vårt MÅL Ge järnet på träning Gör maximal insats i alla övningar och spelmoment på träningen. Använd samma energi,
Jan Larsson Studieteknik Jan Larsson
Viktiga begrepp i historia
Nykterhet och solidaritet
Uppsats – ”Etik och livsfrågor”
Färdiga e-tjänster för att effektivisera er hantering kring Bygga och Bo Att bygga ett nytt hus eller bygga till det hus du redan har, är något som för.
Medlemskampanj Lycka till & ha en riktigt God Jul! Frivillig kampanj-
Vad är ett rättvist samhälle?
Christer Borgfeldt Docent Överläkare Kvinnokliniken Lund SUS
De politiska partierna
Fair play Samhällskunskap åk 4.
Hållbarhets kompassen
Varför läser ni religionskunskap?
Förnuft och emancipation
Lektionsuppgift Under dagens lektion kommer ni att delas in i 4 olika grupper där det kommer att lottas ut vilken grupp som får ansvar för vilken av de.
Diskutera! När vi diskuterar så är vi två eller fler som pratar tillsammans. När man diskuterar tycker man något! Om jag tycker något så kan man säga att.
4. Vad ska det bestämmas om?
LAG OCH RÄTT Samhällskunskap LPP.
Samordnad Individuell Plan - Hur enkelt kan det bli?
Bön & tillbedjan.
Alla människor är lika mycket värda!
Men kan marknaden misslyckas?
Mänskliga rättigheter istället för välgörenhet
Förmåner, privilegier och rättvisa
Vad är religion och vad är livsåskådningar?
VÄGEN TILL MÅLGÅNG"   MålGång är en programförklaring som ska verka som stöd för våra aktiva, ledare och föräldrar och hela GSK/MIFs gemensamma fotbollsverksamhet.
För säkrare och tryggare liv
Formativt lärande.
Vår sammanfattning av kultur- och fritidsvaneundersökningen
Vad är sociologi? – en repetition Momentöversikt Vad är en analys?
Brottsförebyggande Information
En utvecklingsresa Antropologisk kvalitativ förstudie Frida Linderoth
Religion.
Den etiska plattformen: besvarade och obesvarade frågor
Ett schyst arbetsliv med mångfald och likabehandling
Upplysningen 1700.
Samhällskunskap år 6 Catha Glaas Thomas Smith
Ekologisk, ekonomisk och social hållbarhet
Ojämlikhet i samhället
Maskar ”finess” – viktigt!
Så styrs Sverige.
SAMVERKAN FÖR EN POSITIV UTVECKLING I STOCKHOLM
Övning Tid: 40 minuter Lagen och rättvisan.
En samling idéer om hur ett bra samhälle bör styras
Styrning Styrande processer Att styra en hel stad åt samma håll
God praxis i handläggningen
Vad är viktigt för dig? Att designa tjänster utifrån behov
Forskningsetik – läkaretik
Feber hos barn Hälsa i Sverige
Aktiv och attraktiv lokalförening!
Hållbar utveckling måste vara
Ekonomiska system Lektion 2
Förslag på Power-Point för introduktioner till:
Pengar 1 Jacob Freij, Mogärdeskolan 4-9, Vetlanda –
Livsåskådningar - hur människor beskriver och tolkar livet
Feber hos barn Hälsa i Sverige
Bakgrund Sedan 2018 har staden ett program för en jämlik stad som sträcker sig fram till Programmet har en bred politisk förankring.
Om buden.
Religion Livsåskådning.
Presentationens avskrift:

Rättvisa, och ett gott samhälle Vad är ett gott och rättvist samhälle? Hur ska resurserna fördelas?

Rättvisa, och ett gott samhälle RättvisaResurser Egenskaper Tillstånd JAG Hantering av resurser som jag får del av. Relationer VI Hantering av resurser som ska fördelas till samtliga. - jämlikhet - etnicitet Struktur SAMHÄLLET Hantering av resurser i ett politiskt system.

RAWLS RÄTTVISARESURSER Friheter, rättigheter Differensprincip Rationella personer Okunnighetens slöja JAG Differensprincip Primary Goods Jämlika medborgare Relationellt tillstånd Fair system of Coopera Reasonable Reflektivt ekvilibrium VI Differensprincip Primary Goods Demokrati Well ordered society Basstruktur Overlapping consensus SAMHÄLLET Differensprincip Primary Goods egendomsdemokrati

Dworkin RÄTTVISARESURSER Varje persons välgång Varje person ansvarar för sin välgångJAG Turjämlikhet Alla har behov av resurserna - auktion Skeppsbrottet Avundsjuka testet VI Turjämlikhet Försäkringssystem Brute Luck Option Luck.SAMHÄLLET Marknaden MOT RAWLS: Rawls tar bara hänsyn till grupper. Ingen plats för ansvar. Vad är jämlikt? Marknaden: respekterar inte rättigheterna, inte effektiv, den kan bedöma jämlikhet.

Andersson RÄTTVISARESURSER Deltagande krävs för medborgarskapet. (Ett krav av Andersson.)JAG Att nå capabillities Functionings = spela fotboll, studera… Capabillites = uppnå functionings. VI Att nå så mycket frihet vi kan (capabillities). Demokrati: ta bort soc. Förtryck, jämlikhet, resurser. Garantera capabillities. SAMHÄLLET Resurstilldelning för capabillities. MOT DWORKIN: Utesluter vissa medborgare ”ska ambulansen stanna? Bygger på en tanke om ojämlikhet. Missar varför människor strävar mot jämlikhet. Capabillities = möjligheter Functionings = använda de möjligheter man har.

Miller RÄTTVISARESURSER Förtjänst en del av rättvisan. A förtjänar B pga P.JAG Förtjänst Grupper som är olika belönade för samma arbete är fel.VI Förtjänst Global rättvisa. SAMHÄLLET Förtjänst Rika kan förtjäna sin höga lön men det kan också vara fel. MOT DWORKIN, RAWLS: Rawls hade fel om Förtjänster: man kan förtjäna en lycklig lott i livet. Kvinnor förtjänar lika lön som män, utan att vi diskuterar vad som är rättvist. Man kan förtjäna tur.

Nozick RÄTTVISARESURSER Om jag äger X har jag rätt till X JAG Fri marknad Om B vill ha X som jag äger är enda sättet att lösa det på om jag överför det till B. VI Fri marknad Ingen omfördelning Ett land eller samhälle kan ägas av någon. SAMHÄLLET Fri marknad Ingen omfördelning MOT RAWLS: Det privata ägandet. Hur kan något bli ägt som innan inte var ägt? (allt ägande har startat från en punkt).