Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

En utvecklingsresa Antropologisk kvalitativ förstudie Frida Linderoth

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "En utvecklingsresa Antropologisk kvalitativ förstudie Frida Linderoth"— Presentationens avskrift:

1 En utvecklingsresa Antropologisk kvalitativ förstudie Frida Linderoth
Socialantropolog - handlar om människor och mångfald och belyser hur variationer i mänskligt liv, tänkande och handlade uppstår samt hur de upplevs och vad det får för sociala konsekvenser. För att komma vidare med utvecklingen för ett jämställt förbund ska jag försöka bidra genom att genomföra en förstudie hos. Studien som kommer genomföras är en antropologisk kvalitativ studie. För att ge en rättvis bild av SAFF är det viktigt att undersöka den kvalitativa aspekten, alltså det som faktiskt upplevs av idrottarna själva. En utvecklingsresa Antropologisk kvalitativ förstudie Frida Linderoth

2 När mätningar görs i svensk idrott är det uteslutande via kvantitativa analyser, och genom att enbart räkna huvuden, kolla på procentenheter och studera enkäter riskerar man gå miste om en viktig del. Däremot kan en inte bortse helt från det kvantitativa då det faktiskt är så utomstående organ bedömer verksamheten. Statistik

3 Av totalt 4420 licenser är 11% kvinnor.

4 Och av 584 tränarlicenser så är 96 % män.

5 Fördelning

6 Av 61 förtroendevalda är 23% kvinnor.

7 Fördelning Mannormer i idrotten I idrotten finns en norm som är både påtaglig och problematisk. Den formas generellt genom män och skapar en skev bild av vad manlighet är. Denna skeva bild idealiserar en viss typ av man, som både kvinnor, många män och andra könsidentiteter har svårt att identifiera sig med. Det är en mansnorm som baseras på ett hundra år gammalt ideal där mannen skulle vara hård, känslokall och tuff. Som man fick man inte visa svaghet eller egenskaper som kunde associeras med ”kvinnlighet”. Detta förlegade ideal stämmer inte överens med dagens strävan efter demokratiska ideal som främjar allas rätt att vara sig själv. Inte vara oroliga för att statistiken är ojämn i dagsläget. Jämställdhet är ingen kvinnofråga, det är allas fråga. Något SAFF kan dra fördel av är att ni är just många män, män som kan vara förebilder i att bryta mansnormen och visa att SAFF är ett förbund som inte tolererar kränkningar, hot och förtryck.

8 Studiens tre delar Realitet Resurser Representation
Vad säger/upplever de aktiva? Resurser Hur fördelas ekonomiska och personella resurser? Representation Hur ser könsfördelningen ut i de rådgivande och beslutande organen? Studiens tre delar Min uppgift är inte att döma SAFF åt det ena eller andra hållet, min uppgift är att rent objektivt göra en förstudie för att optimera det kommande jämställdhetsarbetet. I studien kommer totalt tre delar tas i beaktning, där den största delen är ”realitet”. Det vi ska göra är att främst se till den kvalitativa delen vilket innebär att ta del av utövarnas subjektiva upplevelse och om de upplever sig idrotta i ett icke jämställt idrottsförbund bara för att statistiken säger att så är fallet. I en antropologisk studie samlas material in genom ett fältarbete, vilket till största del genomförs där den praktiska idrotten utövas. Fältarbetet kommer inkludera både gruppintervjuer och individuella intervjuer samt deltagande observation. Studien kommer lyfta fram utövarnas egna tolkningar genom dialog i ett försök att avgöra om det kvantitativa stämmer överens med de kvalitativa. Utöver realitet kommer studien undersöka även ”resurser” och ”representation”. Delen som berör resurser är främst kvantitativ och kommer ta hänsyn till budget och hur ekonomiska satsningar görs, hur många och vilka ledare som placeras i vilka lag samt ta upp tillgången till anläggningar. Representationsdelen studerar hur representationen ser ut i beslutsfattande och rådgivande organ så som styrelser, kommittéer och utskott. Studien utgår från forskning i relation till jämställdhetsarbete och tar avstamp i främst antropologisk och sociologisk forskning kopplat till genus.

9 Vi söker personer från föreningar som har aktiva dam –och herrlag i seriespel över hela landet!
Tack för er hjälp! Att göra en sådan här studie är tänkt verka kunskapshöjande och utgöra en grund för hur SAFF ska genomföra denna utvecklingsresa mot ett jämställt idrottande. Studien ämnar undersöka huruvida utövarna upplever att de har samma möjligheter, förutsättningar och skyldigheter oavsett kön och därefter kunna arbeta fram verktyg för att hållbart kunna arbeta för jämställt idrottande integrerat i den dagliga verksamheten. Resultatet av studien ska alltså avgöra vilka typ av verktyg som SAFF behöver ta fram och vilka som redan finns. För att kunna genomföra denna studie så behöver jag komma i kontakt med frivilliga från föreningar som har aktiva dam-och herrlag i seriespel som kan tänka sig att ta emot mig för observation samt ställa upp på intervjuer. Jag tar även gärna emot andra tips och idéer som ni tror kan vara av intresse. Det kommer inte kräva särskilt mycket av er, men det kommer förhoppningsvis ge ganska mycket. Det finns inga krav på erfarenheter och upplevelser, utan det enda kriteriet är att du är engagerad i SAFF. I en antropologisk studie som den här kan dessutom total anonymitet utlovas.


Ladda ner ppt "En utvecklingsresa Antropologisk kvalitativ förstudie Frida Linderoth"

Liknande presentationer


Google-annonser