Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Viktiga begrepp i historia

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Viktiga begrepp i historia"— Presentationens avskrift:

1 Viktiga begrepp i historia
PAJE

2 Viktiga begrepp för att förstå historia
Historiska faktorer: Ett begrepp för att visa på händelser, personer, platser eller årtal som är särskilt viktiga. Delas upp i två kategorier: 1. Grundläggande/underliggande faktorer: Viktiga faktorer som alla behövs. Tas en grundläggande/underliggande faktor bort kan inte händelsen ske. 2. Utlösande faktorer: De/dem faktorer som sätter igång händelsen. Är som en buss, kommer en ny utlösande faktor var 10 minut. Konsekvenser eller resultat: Vad leder händelsen till i förlängningen. Ofta något som har betydelse flera hundra år efter händelsen.

3 Begreppen grundläggande/underliggande och utlösande faktorer används för att förstå alla viktiga historiska skeenden. Ställer man en fråga till varför något har hänt hittar man svaren i de grundläggande/underliggande faktorerna. De utlösande faktorerna svarar inte på frågan VARFÖR något skedde.

4 Ett exempel Du kommer försent till första lektionen och har inte ätit frukost. Den utlösande faktorn: Missad buss. Ja du missade bussen, men VARFÖR missade du bussen? De grundläggande faktorerna: Dina föräldrar var borta och du var uppe sent på kvällen och tittade på tv. Du valde att snooza länge. En lång dusch på morgonen för att piggna till. Konsekvenser: Samtliga på lektionen blir störda av att någon kommer in sent. Läraren blir irriterad. Du blir okoncentrerad och får ont i huvudet på eftermiddagen eftersom att du har slarvat med frukosten. Du går hem innan dagen är slut.

5 Dessa begrepp ska du försöka använda dig av nu när vi ska försöka förstå de grundläggande/underliggande faktorerna kring revolutionerna och vad konsekvenserna blev av revolutionerna.


Ladda ner ppt "Viktiga begrepp i historia"

Liknande presentationer


Google-annonser