Sveriges minoritetsgrupper. Minoritetsgrupp 2 Fyra kriterier avgjorde valet av de fem minoriteterna: Det ska vara en grupp med en uttalad samhörighet,

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Rom = människa.
Advertisements

Flerspråkighet, majoritetsspråk och minoritetsspråk
”språk som talas av en minoritetsgrupp i ett land”
Grattis alla samer på er nationaldag!
Minoritetsspråken i Sverige
Nordiska språk.
I Sverige talar vi svenska?
Svenska minoritetsspråk
Sveriges ursprungsfolk
Finska.
MINORITETSSPRÅK.
Minoritetsspråk i Sverige
Flerspråkighet, majoritetsspråk och minoritetsspråk
Minoritetsspråken i Sverige
google. se/search
Du ska kunna ge exempel på de nationella minoritetsspråken. LGR-11
Samhällskunskap Sammanfattning.
Svensk minoritetspolitik
Vad är minoritetsspråk? Vad ett minoritetsspråk är kan man egentligen höra av namnet. Det är ett språk som talas av en mindre grupp. Minoritet=mindretal.
Vad är egentligen ett samhälle? Hur skulle ni definiera ordet samhälle? Dvs när vi pratade om ett samhälle sist, vad pratade vi om då? Ta ngn minut och.
Quizz Nordisk Biblioteksvecka ) Vad heter Pippis två vänner?
JUDENDOMEN Av: Alisa. ISRAEL ÄR JUDARNAS LAND DET ÄR DÄR FLEST JUDAR BOR.
De utrikespolitiska målen & väpnade konflikter. * Vilken är den största konflikten i världen idag? * Vilket land spenderar mest pengar på sin militär?
SAMISKA. 1. Sydamiska 2. Ume samiska 3. Pitesamiska 4. Lulesamiska 5. Nordsamiska 6. Skoltsamiska 7. Enarsamiska 8. Kindisamiska 9. Tersamiska.
Minoritetsspråk i Norden SVENSKA 2 AV: DANIEL DREYDEL.
Romani Chib. Hur många talar språket idag i Sverige/världen? Cirka romer talar språket i Sverige ( 1500 talet) Språket talas i många länder över.
Minoritetsspråken i Sverige. Vad är ett minoritetsspråk? Ett språk som talas av en minoritetsgrupp i ett land. Minoritetsspråk omfattar då både teckenspråk.
Varför flyr människor? Krig, våld, fattigdom och politiskt förtryck. FN:s Genèvekonvention – Ett åtagande om att ta hand om och skydda människor som flyr.
Finska. Ursprung Det finska språket kommer ifrån Uralbergen i dagens Ryssland. De finsk-ugriska språket har också influerat ungerskan och estniskan. Det.
Svenskans fem nationella minoritetsspråk
Etik Vad är rätt och vad är fel?. Vad är etik? Etiken, eller moralfilosofin som den också kallas, försöker svara på frågor om vad som är rätt och vad.
Guds utvalda folk - förbundsfolket
Språkhistoria.
Finskt förvaltningsområde - Vad innebär det?
Religion - vad är det?.
Religion Vi ska jobba med två av de tre syskonreligionerna de kommande veckorna, Judendomen och Islam. Vi kommer ha föreläsningar, diskutera, läsa, se.
Minoritetsspråken Samiska meänkieli romani chib jiddisch, Finska
Ett land och ett folk i flera länder
Lektionsuppgift Under dagens lektion kommer ni att delas in i 4 olika grupper där det kommer att lottas ut vilken grupp som får ansvar för vilken av de.
SPRÅKSOCIOLOGI. Norrländska..
Fredagsmys Vecka 6.
Jiddisch.
Vad ska vi arbeta med? En ledtråd:
Vad är religion och vad är livsåskådningar?
Jerusalem.
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
Finland.
Religion.
Minoritetsspråken i Sverige
Vilka får plats hos oss? Välkomna till en eftermiddag omkring Mångfald, Värdegrund och bemötande Ledarforum 2018.
Minoritetsspråken i Sverige
Minoritetsspråken i Sverige
“Vi har nationaldag den 8 april”
Svensk nationell minoritet
Judendomen.
De nationella minoriteterna och högskolan
Språkförhållanden i sverige och övriga norden
Veckans fördjupning handlar om en urpsrungsbefolkning
Välkomna till gymnasieinformation
Berlinmuren.
En modell för flerspråkighet i förskola och förskoleklass
Barnkonventionen.
Homo sapiens.
JUDENDOM Några begrepp....
TK 466 Belägenhetsadresser
Källkritik och historiska källor
Mänskliga rättigheter -
Göteborg - en del av finskt förvaltningsområde sedan 2011
Minoritetsarbetet i Umeå kommun
Nationella minoriteter i förskolan och skolan
Presentationens avskrift:

Sveriges minoritetsgrupper

Minoritetsgrupp 2 Fyra kriterier avgjorde valet av de fem minoriteterna: Det ska vara en grupp med en uttalad samhörighet, som går att urskilja från den övriga befolkningen. Gruppen ska ha en religiös, språklig, traditionell eller kulturell särart, som den inte delar med andra. Gruppen ska också ha en uttalad vilja att behålla sin identitet. Sist men inte minst ska gruppen ha historiska eller långvariga band med Sverige.

Sveriges minoritetsgrupper och deras språk 3 Samer – samiska Judar – jiddisch Romer – romani chib Sverigefinnar – finska Tornedalingar – meänkieli (tornedalsfinska)

Samerna är Sveriges ursprungsfolk. Samer har ett eget område – Sapmi. Samer bor inte bara i Sapmi. Tidigare sysslade de flesta samer med renskötsel, nu är det bara en liten del av samerna som fortfarande gör det. Samerna har sin egen flagga. Samerna har en egen typ av sång – jojk. Samerna har en högtidsdräkt - kolt. 4 Samerna

5

6

7 Judar kallas de som tillhör religionen judendomen. Judar finns i många länder och har funnits i Sverige sen 1500-talet. Judarna har fått stå ut både förföljelse och folkmord som är en av anledningarna till varför de sökt sig till Sverige. I Sverige finns judiska församlingar, skolor, museum, teatrar och bibliotek. Judar

8

9 Romer är en grupp som rymmer människor som utgör en etnisk minoritet i de länder där den lever. Rumänska romer– 1,5 miljoner. Även de som kallas ”resande” tillhör romer. I hela Europa. Ursprung - Indien och nuvarande Pakistan. Diskriminering - förbjudits komma in, tvångssteriliserats, nekats bostad. Förintelsen Även idag – misär och misstänksamhet. Romer

10 Flagga Internationell dag - 8 april Nationalhymn, Gelem, gelem, vilket betyder ”Jag har vandrat”. Inte mycket dokumenterad historia i Sverige. Nordiska museet - några dräkter, fotografier och annat material från1900-talet. Och berättelser ur den romska sagotraditionen. Romer

– Sverige och Finland var samma land Finska talats i Sverige under lång tid Finska kom under: Andra världskriget och talet för industriarbete i Mellansverige. Norrbottens län och Mälardalen – flest med finska som modersmål. Kännetecken ;Språket, historia och kultur. Sverigefinnar

12 Norra Sverige Finska var dominerande språket i Tornedalen. Västra Tornedalen blev svenskt – pratar meänkieli, tornedalsfinska. Tidigare inte fått tala sitt språk. Skapat kulturregionen - Meänmaa (”vårt land”) Flagga som symbol, flaggdag till den 15 juli. Tornedalingar

13 Många tornedalingar talar både svenska, meänkieli och finska, somliga även samiska. Blev erkänd minoritet år Som sverigefinnarna är det främst språket som skiljer tornedalingar från andra svenskar. Har egna traditioner - matkultur, hantverk och byggnadssätt. Tornedalingar

Källor 14 nationella-minoriteterna.htm nationella-minoriteterna.htm

KONTAKT: Avdelning Område, Göteborgs Stad Namn