Vad är egentligen ett samhälle? Hur skulle ni definiera ordet samhälle? Dvs när vi pratade om ett samhälle sist, vad pratade vi om då? Ta ngn minut och.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Konstruktiv bildkritik Källor: fotosidan.se Facebookgruppen Street Photography- Sweden Elevarbeten Kärrtorps gymnasium Tack till fotograferna som givit.
Advertisements

Ett förslag på arbetsgång
 Le i telefonen  Hälsa och presentera dig med fullständigt namn  Fråga efter personalansvarig/rätt person  Finns det tid?  Fråga på ett intressant.
Opinionsbildning och påverkan i stort och smått. Varför beslutsfattarna ska lyssna på Företagarna?
Enskilda människors religiositet Varför blir man som man blir? Miljö, DNA, eller enskilda händelser? Varför blev just du såsom du är? Varför gjorde just.
Ö PPEN FRÅGESTUND 16 SEPTEMBER L3SUPPORT-434: Beskrivning av utbildning för sökandewebben Jag hittar ingen möjlighet i innevarande MIT-miljö att.
Vad är du för typ av person? (Skriv vid raderna i dina papper)
Coachande ledarskap. Övning coachande ledarskap Ta reda på saker du inte vet om din kollega genom att ställa slutna frågor, ja och nej-frågor Ta reda.
Etik - Att göra det rätta.
Kommunikation Tove Phillips Olika perspektiv att studera ämnet kommunikation: Sociologi  Sociologiska perspektiv Kommunikation är en naturlig del.
Empowerment i teori och praktik?
Studieteknik - tips och ideer
Studie- och yrkesvägledare Finns på skolan: Måndag – Fredag
Nykterhet och solidaritet
Uppsats – ”Etik och livsfrågor”
Religion - vad är det?.
De sju intelligenserna
Inled med att presentera Raoul Wallenbergs dag
Inför det muntliga nationella provet i svenska
Introduktionskurs om mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer
Vardagens komplexitet - Samhällets tankeförenkling
Varför läser ni religionskunskap?
Konsten att läsa sakprosa
Etik & moral Etik = beskriver vilka riktlinjer vi ska välja för hur vi ska handla, val vi ställs inför Moral = beskriver de val vi väljer beroende på åsikter,
Lektionsuppgift Under dagens lektion kommer ni att delas in i 4 olika grupper där det kommer att lottas ut vilken grupp som får ansvar för vilken av de.
Diskutera! När vi diskuterar så är vi två eller fler som pratar tillsammans. När man diskuterar tycker man något! Om jag tycker något så kan man säga att.
KORT KJOL Christina Wahldén.
SPRÅKSOCIOLOGI. Norrländska..
Filosofi 1 (50p) - introduktion
VÄLKOMMEN! BABBEL OCH BUBBEL Klassföräldraträff
Skjut dig själv! Om att säga ifrån på nätet.
Mänskliga rättigheter istället för välgörenhet
Nyttjande av stimulansbidraget för andra målgrupper
Vad är religion och vad är livsåskådningar?
Hur blir ett lag BRA?  Vi i laget På match & träning Jag som spelare
Lektion 2:1 Våldets uttryck Våldet tar sig olika uttryck
Hej! Vad roligt det ska bli att ha ett Tupperwareparty tillsammans med dig och dina vänner. Här kommer lite mer om det vi har pratat om.   Datum och klockslag.
Välkomna! INNEHÅLL Skolan berättar om vilka utmaningar de har haft under terminen. Socialtjänstens förebyggarteam presenterar vilka problem de upplever.
Vad är sociologi? – en repetition Momentöversikt Vad är en analys?
LÄSSTRATEGIER på högstadiet.
Erfarenhetsutbyte 25 november
Fysiskt tvång - fasthållningar
Vägledande principer för socialtjänsten
Religion.
Det här arbetar vi med för att du ska kunna nå kunskapskraven
Upplysningen 1700.
Skrivardagar januari Artikel - Reportage - Nyhet - Notis - Inledare/ledare - Krönika - Insändare - Debattartikel - Pressmeddelande.
Samhällskunskap år 6 Catha Glaas Thomas Smith
Ha kul ihop man måste få något gott på avslutningen
Året var 2004, i en liten stad som heter Laholm, blev en trygghet totalt omkullkastad. En liten brun nallebjörn blev helt utkastad i kylan! Och blev liggande.
Välkommen till ett samtal om VÄRDERINGAR
Den sociologiska blicken
Vem är Kristina Johansson och vad gör hon då?
Hej! Vad roligt det ska bli att ha ett Tupperwareparty tillsammans med dig och dina vänner. Här kommer lite mer om det vi har pratat om.   Datum och klockslag.
Biblioteken speglar samhället
RELATIONELL PEDAGOGIK ”utbildningens brännpunkt”
Så styrs Sverige.
Nationell tillsyn 2017 Samverkan när det gäller multisjuka äldre – Rapport: Samverkan för mulitsjuka äldres välbefinnande (maj 2018). Patientsäkerheten.
Barnkonventionen.
Johan gustafsson, kommunikationschef c more
Rättigheter = s. 20.
Bostadstillägg Pensionsmyndigheten har av regeringen fått uppdraget att öka kunskapen om bostadstillägg och verka för att mörkertalet inom bostadstillägg.
Vad är viktigt för dig? Att designa tjänster utifrån behov
Ta hand om dig själv.
Om buden.
KRETSLOPP FÖR ÅTERVINNINGSPROCESSER
Om Tro.
Vet du egentligen vad dina föräldrar vill?
KRETSLOPP FÖR ÅTERVINNINGSPROCESSER
Helig Ande.
Presentationens avskrift:

Vad är egentligen ett samhälle? Hur skulle ni definiera ordet samhälle? Dvs när vi pratade om ett samhälle sist, vad pratade vi om då? Ta ngn minut och fundera… Snacka kort med grannen…

Ett samhälle: Sist talade vi om ordet samhälle. Ordet definiers ungefär så här: ” benämning på en grupp individer förenade av ett nätverk av sociala relationer med viss varaktighet och kontinuitet över tid” Vad betydde detta egentligen?? Ett samhälle är kort och gott en plats (stor eller liten) där vi hittar ett antal människor som över en längre tidsperiod lever tillsammans… Är du ett samhälle?-Nej! Är din familj ett samhälle?- Ja Kan er klass vara ett samhälle?- Ja Kulturama?- Ja Stockholm?- Ja Sverige?- Jepp Europa?Jajamensan osv… Egentligen ingår du ju i en rad olika samhällen hela tiden… På samma gång…

Vad är makt? I alla samhällen finns alltid makt. Vare sig vi vill det eller ej. Så fort vi har ett samhälle så uppstår också makt. Men vad är egentligen makt? Vad är det en person med makt kan göra som inte en utan makt kan? Om man är mäktig vad ”är” man då? Ta en stund och fundera själv… Ta nu en stund två och två och klura…

Är det här makt? På vilket sätt?

Makt: Vad makt egentligen är rätt svårt att definiera. Men de flesta skulle nog hålla med om att makt handlar om när en eller flera personer begär en sak och en eller flera personer uppfyller denna begäran. Om A får B att göra något som A vill så har A makt över B. T ex jag vill att vi ska tala om makt och samhällskunskap just här och nu… Och ni följer denna begäran… (i alla fall till största delen ). Alltså har jag makt över er just här och nu.

Vad krävs för att utöva makt? Vad krävs då för att någon skall kunna utöva makt över ngn annan? Tvång? Jag skulle kunna hota med t ex våld eller böter för att tvinga er att göra som jag vill. Belöning? Jag kanske ger er ngt i utbyte emot att ni följer min vilja. En lön eller ett betyg. Frivilligt? I bästa fall ger ni mig makten frivilligt för att ni tycker att ni faktiskt kan lära er ngt och att ni inser behovet av en ledare i undervisningen.

Olika typer av makt: Självklart stöter vi ständigt på olika typer av makt i våra liv. Vilka personer har makt över er? Kom på minst tre förslag. Föräldrar?? Lärare?? Politiker?? Fler?? I olika situationer utövas också makten olika: När stöter du på tvingande makt? När ger du bort din makt för att du får ngn typ av belöning? När ger du bort din makt helt frivilligt och varför?

Politik: Egentligen är politik en kombination av just samhälle och makt. Politik handlar hur vi fördelar makten i vårt samhälle… Vem eller vilka ska ha makten i samhället? Hur mkt makt skall de ha? Hur ändrar vi detta om vi vill? Allt detta är politiska frågor!!!! Politik är kort och gott alla frågor som berör makten i samhället. Och detta skall vi titta på i år.

Instuderingsfrågor: Läs mer i boken: sid (Forum ABC) (Forum 123) Definiera ordet samhälle. Ge exempel på olika samhällen som du är med i. Definiera ordet makt. Ge exempel på olika typer av makt som du stöter på i din vardag. Ge exempel på personer som har makt över dig. Definiera ordet politik.