Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Biblioteken speglar samhället

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Biblioteken speglar samhället"— Presentationens avskrift:

1 Biblioteken speglar samhället
Var finns ni? Bibliotek, museum, kommunikationsavdelning, konsthall, arkiv? Annat? Jag. Bibliotopia – Trollhättan

2 1 Så gjorde vi

3 Metod Enkät till medlemmar inom biblioteksområdet
1358 svarade (28,5 %) Respondentanalys Nytt för denna gång Ställt frågor om de senaste två åren Frågor om medieinköp

4 2 Resultat DIK enkät, rapport förra veckan.
Ca 1300 svar, ca 28% svarsfrekvens. Respondentanalys, stämmer bra med svarsgrupp och population/urvalet.

5 Social oro Nära 3 av 4 upplevt social oro
1 av 4 upplever det flera gånger i veckan

6 ”Upplever att samhällsproblemen i högre grad flyttar in på biblioteket och att ansvaret för att hantera dess hamnar hos bibliotekspersonalen.”

7 Skadegörelse 6 av 10 bibliotekarier svarar ja
Vanligast på folk- och skolbibliotek Förstörda möbler, böcker, kiss

8 Hot, våld och trakasserier
Hot mot 1 av 5 folkbibliotekarier 4 av 10 uppger att det förekommit våld 4 av 10 fått ta emot kränkande tillmälen Hot vanligast i samband med besök, men kommer även via mail, telefon och sociala medier, egna som jobbets. Dock ovanligt. & av tio folkbibliotekarier upplever att det ökat de senaste två åren. Besökare mer utsatt för våld än personal. Drygt 4 av 10 upplever att det ökat. 25 % upplever våld flera gånger i månaden, ytterligare 6 % flera gånger i veckan. 55 % upplever att det ökat. Kan vara allt från elever som slåss i biblioteket till att personal blir nedslagen. Kränkande tillmälen Ifrågasatt kompetens (hälften) sexism (1/4). Kvinnor mer utsatta 44 %, män 34 %. 4 av 10 upplever att det ökat.

9 ”Jag upplever att mycket av kränkningarna har jag vant mig vid
”Jag upplever att mycket av kränkningarna har jag vant mig vid. I början blev jag chockad och anmälde allt, men nu har det blivit en del av vardagen att bli utsatt för verbala kränkningar och skadegörelse av olika slag. Jag märker själv att jag trubbats av en del och det skrämmer mig.”

10 Medieinköp 1 av 5 som jobbar på folkbibliotek har upplevt påtryckningar 1 av 6 upplever att hot ökat 1 av 6 upplever att bedömningarna förändrats pga påtryckningar Medieinköp. Mest via besök och jobbmail, men även via telefon och på jobbets eller egna sociala medier. Medieurval. Vet ej hur det förändrats eller om beslut ändrats, mer än i de fall det omskrivits i media (tex ekerö) (kommunledning kör över bibliotekets beslut, tankar om det?)

11 3 Konsekvenser och risker

12 Konsekvenser Sedan tidigare; Väktare , Larm och samverkan med andra aktörer Ändrade rutiner; samma som ovan + utbildning, bemanning, ommöblering 1 av 6 har funderat på att byta jobb pga social oro, hot eller våld Väktare 4 av 10, Larm t väktare el polis drygt hälften, larm t kollegor 1 av 4, 1 av 5 samverkan Ändrade rutiner; ändrade öppettider 5 %, stängt arbetsplatsen 5 %, anlitat väktare 25 %, installerat larm, samverkat med andra aktörer. Ommöblering. Utbildning. Inget ensamarbete

13 Risker Vakter istället för bibliotekarier? Mindre välkomnande miljö?
Ändrat utbud? Vad ser ni? Tänker? Biblioteket som offentlig plats med låg tröskel, vad händer om det alltid står väktare i entrén? Tryggare/otryggare? Lättare svårare nå prioriterade målgrupper?

14 4 DIK:s krav

15 Arbetsgivare har ansvar att:
Bedriva ett systematiskt arbetsmiljöarbete och definiera hot, våld samt oro och oordning på biblioteken som ett arbetsmiljöproblem. Varje arbetsplats ska ha nedskrivna och kända rutiner för att anmäla incidenter, förankrade hos personal och arbetsgivare, och varje incident ska rapporteras och hanteras. Varje arbetsplats ska ha en handlingsplan för hur bibliotekspersonalen ska möta svåra och hotfulla situationer. Personalen ska ha utbildning för att hantera svåra och hotfulla situationer. Ensamarbete på folkbibliotek ska inte förekomma.

16 Politiker har ansvar att:
Biblioteken ska ha tillräckliga resurser att utföra sitt uppdrag samtidigt som en god arbetsmiljö upprätthålls. Säkerställa att samhällets utsatta inte blir bibliotekens ansvar. Det behövs fler ytor där alla är välkomna och aktörer med ansvar för socialt utsatta måste ges resurser för att klara av sitt uppdrag.

17 Känner ni igen er. Vilka risker/möjligheter ser ni
Känner ni igen er? Vilka risker/möjligheter ser ni? Påverkan på demokratiskt samtal? Yttrandefrihet/självcensur?

18 Tack! Kontakt


Ladda ner ppt "Biblioteken speglar samhället"

Liknande presentationer


Google-annonser