Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Etik & moral Etik = beskriver vilka riktlinjer vi ska välja för hur vi ska handla, val vi ställs inför Moral = beskriver de val vi väljer beroende på åsikter,

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Etik & moral Etik = beskriver vilka riktlinjer vi ska välja för hur vi ska handla, val vi ställs inför Moral = beskriver de val vi väljer beroende på åsikter,"— Presentationens avskrift:

1 Etik & moral Etik = beskriver vilka riktlinjer vi ska välja för hur vi ska handla, val vi ställs inför Moral = beskriver de val vi väljer beroende på åsikter, uppfostran, kultur, religion osv.

2 Etiska modeller Regeletik/pliktetik = utgår från att regler och plikter kan hjälpa en människa att leva moraliskt rätt. T ex du ska inte döda eller man inte ska vara otrogen, är regler som finns i många religioner. En plikt är något som man bör göra, t ex hjälpa gamla och sjuka människor – ifrågasätts inte, utan är självklar för många

3 Konsekvensetik = bygger på att det är konsekvenserna av en handling som avgör om det är moraliskt rätt – vad blir följderna av att du väljer det ena eller det andra? Sinnelagsetik = min tanke med handlingen avgör om den är god och rätt – jag vill att det ska bli bra. Sinnelag betyder ungefär tankesätt eller läggning

4 Dygdetik = Aristoteles 300-talet f. Kr
Dygdetik = Aristoteles 300-talet f.Kr. – det som kan hjälpa människor till goda moraliska liv är dygder – en dygd är en egenskap som exempelvis mod, ärlighet eller uthållighet. En dygd är inte medfödd utan den är något man lär sig under livet Ingen människa följer en och samma etiska modell hela tiden, utan växlar mellan olika modeller…

5 Vad händer när två regler krockar med varandra?
Till exempel: Om du har bestämt dig för att aldrig stjäla, men att du också ska hjälpa dina föräldrar. Din mamma är svårt sjuk och du måste stjäla medicin, annars dör hon. Vad väljer du? Följer du regeln att aldrig stjäla eller tänker du på konsekvenserna? Följer du sinnelagsetiken, dvs. att din handling är god för att du vill hjälpa din mamma? Eller följer du konsekvensetiken, dvs. att du tänker på konsekvenserna av att du stjäl?

6 Etiska dilemman

7 Etiskt dilemma 1: Johans hamster
Johans hamster har rymt och är försvunnen. Johans kompis Martin cyklar hem till honom för att hjälpa till att leta. När Martin svänger runt gathörnet kommer något utfarande ur ett buskage, en hamster. Martin försöker bromsa, men hinner inte stanna, hamstern är överkörd. Martin inser att han har hamnat i en hemsk situation och blir panikslagen.

8 Hur ska Martin göra? Ska Martin berätta för Johan om olyckshändelsen? Johan kanske blir arg och ledsen. Ska Martin låtsas som om ingenting har hänt och hjälpa Johan att leta? Andra alternativ? Vad tycker du? Om Martin agerar efter den regel/pliktetiska modellen, vad väljer han då? Om Martin agerar efter den konsekvensetiska modellen, vad väljer han då? Om Martin agerar efter den sinnelagsetiska modellen, vad väljer han då? Om Martin agerar efter den dygdetiska modellen, vad väljer han då?

9 Etiskt dilemma 2: Lenas väninna
Igår såg Lena sin bästa väninnas pojkvän ute på stan. Han var inte ensam utan gick och höll om en annan tjej. Lena hajade till och lyckades hålla sig undan så att han inte såg och kände igen henne. Lena vet att deras förhållande har varit stormigt, men allt verkar ha löst sig. ”Det känns jättebra nu, jag skulle inte kunna leva utan honom”, sa väninnan häromdagen.

10 Hur ska Lena göra? Ska Lena berätta för sin kompis? Varför eller varför inte? Vad tycker du? Om Lena agerar efter den regel/pliktetiska modellen, vad väljer hon då? Om Lena agerar efter den konsekvensetiska modellen, vad väljer hon då? Om Lena agerar efter den sinnelagsetiska modellen, vad väljer hon då? Om Lena agerar efter den dygdetiska modellen, vad väljer hon då?


Ladda ner ppt "Etik & moral Etik = beskriver vilka riktlinjer vi ska välja för hur vi ska handla, val vi ställs inför Moral = beskriver de val vi väljer beroende på åsikter,"

Liknande presentationer


Google-annonser