Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Välkomna! INNEHÅLL Skolan berättar om vilka utmaningar de har haft under terminen. Socialtjänstens förebyggarteam presenterar vilka problem de upplever.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Välkomna! INNEHÅLL Skolan berättar om vilka utmaningar de har haft under terminen. Socialtjänstens förebyggarteam presenterar vilka problem de upplever."— Presentationens avskrift:

1 Välkomna! INNEHÅLL Skolan berättar om vilka utmaningar de har haft under terminen. Socialtjänstens förebyggarteam presenterar vilka problem de upplever att ungdomar möter på nätet. Polisen (Lars Backelin) berättar vad man enligt lagen får och inte får göra på nätet. Angelica Kulbay (förebyggarteamet) berättar vad som händer när barn begår ett brott. Hanne Karlsson (förebyggarteamet) berättar om Stödcentrum för Unga brottsutsatta. Tid för frågor som inte har hunnit ställas under mötets gång. AVSLUT 19:30

2 FÖREBYGGARTEAMET Medling Ungsam SIG, sociala insatsgrupper
Föräldrarådslag Ungdomstjänst Tillsyn Våldsbejakande extremism Älskade förbannade tonåring Stödcentrum ANDT-information Stöd för nattvandring Barnrättscentrum & HANBA Ungdomsledarutbildningen Kontaktperson för Origo Vägvalet Mumin Förhandsbedömningar Föreningsutveckling ”Förebyggarteamet visar ungdomar, familjer och samverkanspartners något positivt med socialtjänsten.” ”Det är ett enkelt sätt att få kontakt med socialtjänsten.”

3

4 Ta ett par minuter och diskutera med grannen vilka sidor du känner till.

5 Vad kan du som förälder göra?
Skaffa kunskap Skaffa dig kunskap om hur olika sociala medier och spel fungerar, så att du har något att relatera till. Be ditt barn berätta om och visa funktionerna i de forum som just ditt barn brukar besöka.

6 ”När en trend går ut då blir det cringe
”När en trend går ut då blir det cringe. Föräldrar är vana vid att trender går långsamt så de fattar inte förrän trenden är ute.” Citat från podden: Nollkoll – underhållning för barn, undervisning för vuxna.

7 Måste jag vara överallt?
Som vuxen behöver du inte vara medlem överallt. Men det är bra att veta hur en sida fungerar och ser ut. Du behöver inte kunna allt, du behöver bara vara nyfiken och engagerad i vad dina barn gör. Prata med barnen om vad man delar, men också till vem och varför. Varför delar vi vuxna saker på internet? Varför delar barn? Att berätta om kränkningar på nätet för en vuxen kan vara svårt. - Om du dessutom behöver berätta hur olika appar fungerar kommer det bli ännu jobbigare. Därför behöver du som vuxen ha lite koll på appar.

8 Förklara din oro Berätta för ditt barn vad du är orolig ska hända/händer på nätet. Prata tillsammans om vad man kan möta på nätet såsom hot, kränkningar, och personer som utger sig för att vara andra än de säger. Utarbeta strategier Vad gör ditt barn om något händer på nätet? Utarbeta strategier tillsammans med ditt barn. Vet barnet hur man blockar en person och anmäler ett inlägg? Strategi: Likna vid alkohol. Du säger till ett barn att det inte får dricka alkohol men om det ändå gör det vill du att det berättar/ringer.

9 När ditt barn vet att andra blir utsatta
Prata med ditt barn om vad de kan göra när någon annan blir utsatt för kränkningar på nätet. Varför kan det vara bra att berätta för en vuxen om en kompis blir utsatt? Skuldbelägg inte Vad gör du om ditt barn råkar ut för något på nätet? Om barnet har varit på en sida/app/spel där de inte får vara? Försök ta reda på vad som har hänt utan att skuldbelägga!

10

11

12 Sakravarjeunge.se Jagvillveta.se Podden: nollkoll Boken: Mitt barn på nätet av Maria Dufva

13 Unga lagöverträdare Förhandsbedömningar Körkortsyttrande Mini-mumin
LuL-yttrande Medling Ungdomstjänst Vägvalet

14 Medling Lagen Om medling Medling
I socialtjänstlagen 5 kap. 1c § Kommunen skall sörja för att medling enligt lagen (2002:445) om medling med anledning av brott kan erbjudas när brottet har begåtts av någon som är under 21 år. Om medling Medlingens grundtanke är att ett möte ska äga rum mellan en person som begått brott och den person som drabbats av brott. Mötet sker tillsammans med en neutral medlare och ger en möjlighet för parterna att prata om det som hänt. Medling kan passa för många typer av brott som skadegörelse, stöld och misshandel. Även icke straffmyndiga (under 15 år) kan delta i medling eftersom medling inte är en jämförbar med rättegång. Erbjudande om medling sker via polis, socialtjänst eller Haninge kommun. Medling

15 Jag vill inte polisanmäla men vill ändå prata med någon?
Stödcentrum för unga brottsutsatta Stödcentrum Jag vill inte polisanmäla men vill ändå prata med någon? Varför just jag? Vad händer om det blir rättegång? Stödcentrum

16 Målsägande och vittnen Utsatt för brott (ej våld i nära relationer)
Stödcentrum Målgrupp Målgrupp -20 år Målsägande och vittnen Utsatt för brott (ej våld i nära relationer) Vad för slags brott? Misshandel Olaga hot Sexualbrott Rån Oanmälda

17 Kontaktuppgifter Socialtjänsten: 08 – 606 79 96 Polisen: 114 14
Stödcentrum för Unga Brottsutsatta: , alternativt kommunens växel och fråga efter stödcentrum eller personen du söker.


Ladda ner ppt "Välkomna! INNEHÅLL Skolan berättar om vilka utmaningar de har haft under terminen. Socialtjänstens förebyggarteam presenterar vilka problem de upplever."

Liknande presentationer


Google-annonser