Jämställhet och lika villkor medarbetare - 2016-2018.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Ledningsdeklaration Länna/Rialaenheten 2009
Advertisements

Granskningsområden Måluppfyllelse och resultat Tillsynen granskar inom detta område förskolornas måluppfyllelse gällande resultatet av förskolornas arbete.
Processkarta över en övergripande löneöversynsprocess
Skola och arbetsliv i samverkan
Säters förskolor fastställd vt.2009 ( rev.ht. 2010)
Hålltider för dagen 9.00 Kaffe 9.30 Inledning, start
Sv Universitets- och högskolerådets arbete mot diskriminering och för lika rättigheter Motstånd och möjligheter - En nationell konferens om jämställdhet.
Dokumentation som en del i det systematiska kvalitetsarbetet
Jämställdhetspolicy- Vad planerar vi på institutionen?
Förskolan Matrisens Likabehandlingsplan
Lika Behandlings Plan Verksamhetsåret 2012/2013
Arbete med jämställdhetsplan
Ett arbete med att etablera
Verksamhetspresentation av Tunets fritidshem
Veronika Wiktorsson, Vetlanda kommun Ronny Örnros, Hultsfreds kommun
Dialogkort - arbetsmiljö och hälsa
Processorienterat förbättringsarbete
Personalmötet april 2014 – Hanna Gadd
Riktlinjer för medarbetarskap vid Karolinska Institutet
Introduktion till FYRA STEG FÖR BÄTTRE ARBETSMILJÖ – 4-stegsmetoden
Föräldramöte Ht
Välkommen till ESF:s seminarium
Ramverk för patientmedverkan
Med systematiskt arbetsmiljöarbete menas
Lagar och överenskommelser
1 Förordning 1997:702 Vem? Varje kommun, kommunal förskola, fritidshem, skola Kommun: skolformerna, förskoleverksamhet, skolbarnsomsorg Andra huvudmäns.
EN MODELL FÖR SAMVERKAN:
Värdegrund, Vision och Verklighet.
ÅRJÄNGS KOMMUN Välkomna till Fokusgrupp i Projektet CREARE VIVERE finansierat av Europeiska Socialfonden.
Medarbetarundersökning Informationsmaterial-
Så kan du som arbetsgivare kan arbeta med jämställdhets- och mångfaldsfrågor Patrik Edgren, Utredare Diskrimineringsombudsmannen.
Process: Lönekriterier
Från jämställdhet till lönestrategi
EN PRESENTATION AV SPECIALPEDAGOGISKA INSTITUTET
Systematiskt kvalitetsarbete i förskolan
Landstinget som arbetsgivare
Personalpolitisk inriktning
INTRODUKTION TILL JÄMSTÄLLDHETS- OCH LIKABEHANDLINGSARBETET VID GÖTEBORGS UNIVERSITET FRAMTAGEN AV PERSONALENHETEN, SEKTIONEN FÖR ARBETSMILJÖ OCH LIKABEHANDLING.
ELEVER I SKOLAN = ELIS
Case Aneby Kommun 20-22/ Hur ser Aneby kommuns vision ut kontra verkligheten, område förskolan?
Nämndplan 2015.
Bristande tillgänglighet – en ny form av diskriminering
Lönekriterier för lärare inom samtliga skolformer inom Utbildning Gävle och Näringsliv & arbetsmarknad Gävle (gäller från och med 2016 års löneöversyn)
VERKTYG FÖR BEDÖMNING AV FÖRSKOLANS MÅLUPPFYLLELSE Funktionell kvalitet.
Följ upp barnrättsarbetet med hjälp av ett antal implementerings- och tillämpningsnycklar.
Skurup – en godbit av Skåne Skurup – en framgångsrik skolkommun Skurup, en av 16 kommuner i Sverige, som ingått i SKL:s.
Samverkansavtalet 2011 Material APT Personalstaben, HR Arbetsgivarfrågor och support Samverkansavtalet Bygger på: FAS 05 Medbestämmandelagen (MBL) Arbetsmiljölagen.
Samhälle Mål: ”Gotland erbjuder hög livskvalitet med social rättvisa, inomregional balans och en hållbar tillväxt som gör att människor vill bo och verka.
Kompetensförsörjning Anställningstrygghet
Samverkan.
Psykosocial arbetsmiljö: bilolycka
Bilaga 1 sektor EEVF Främjande arbete lå 2017/2018
Organisation & Arbetsgivaransvar
Heby kommuns kvalitetspolicy
Bilaga 1 sektor Fordon och transport
Så kan du som arbetsgivare kan arbeta med jämställdhets- och mångfaldsfrågor . Patrik Edgren, Utredare Diskrimineringsombudsmannen.
Min psykosociala Arbetsmiljö
Samverkansavtal 2017 Största förändringarna
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
Utveckla lönebildningen
Vägledningsdokument för Vuxna Psykiatri Missbruk
Systematiskt hälso- och arbetsmiljöarbete (SHAM)
Kommunernas och Landstingens Arbetsmiljöråd (AMR)
Kvalitetsarbete Verksamhetsstöd
Vi är varandras arbetsmiljö
Benchmarking 1 Beskrivning av organisationens ledning och styrning
Gnosjö kommuns styrmodell
Länsstyrelsens roll i funktionshinderpolitiken
Samordnad utveckling för god och nära vård
Göteborgs stads likabehandlings-arbete
Presentationens avskrift:

Jämställhet och lika villkor medarbetare

Policy Malmö högskolas verksamhet kännetecknas av fyra kärnvärden: mångfald, kreativitet, kvalitet och samhällsengagemang. Malmö högskolas kärnvärden utgår från en arbetsplats som är fri från diskriminering, kränkningar och trakasserier. Som medarbetare och chefer har vi ett gemensamt ansvar för att verka för ett arbetsklimat där alla känner delaktighet, trygghet och tillit till varandra. Genom att utgå från ett normkritiskt perspektiv med jämställdhetsintegrering som metod, undersöks och medvetandegörs om hur normer påverkar och samverkar i verksamheten. Arbetet med att integrera jämställdhets- och lika villkorsfrågorna sker i Malmö högskolas hela verksamhet, så väl i mötet mellan människor som i styr- och beslutsdokument. Möten som till exempel samverkansgrupper, arbetsplatsträffar(APT), medarbetarsamtal, ledningsgrupper och arbetsgruppsmöten organiseras och genomförs på ett sådant sätt att alla medarbetare deltar, kommer till tals och blir lyssnade på.

Övergripande målområden Ledarskap och medarbetarskap Bemötande Beslutsfattande Arbetsfördelning Möten Balans mellan arbete och privatliv Rekrytering Meritering- och karriärutveckling Lön Ledarskap och medarbetarskap: Malmö högskolas ledare och medarbetare ska ta gemensamt ansvar i arbetet för jämställdhet och lika villkor genom att tillsammans aktivt arbeta för att skapa en intern kultur som är inkluderande och tillåtande. Ett särskilt ansvar vilar dock på Malmö högskolas chefer och ledare som ska vara pådrivande när det gäller dessa frågor. Bemötande: Medarbetare och ledare tar ett gemensamt ansvar att använda ett bemötande som bidrar till trygghet och ömsesidig respekt. Det handlar om det direkta mötet människor emellan men ingriper även bemötande med hjälp av andra medier så som till exempel dokument, film, hemsidor, mail och så vidare. Malmö högskolas strävan är att använda hen som pronomen för att skapa ett inkluderande bemötande. Beslutsfattande: Beslut som fattas ska vara jämställdhetsintegrerade och fattas i enlighet med Malmö högskolas arbetsordning, delegationer och samverkansavtalet som har verksamheten och medarbetarna i fokus. Det skapar förutsättningar för delaktighet och transparens i beslutsfattande. Arbetsfördelning: Arbetet ska fördelas likvärdigt så att alla medarbetare får en likvärdig arbetsbelastning och likvärdigt innehåll utifrån verksamhetens uppdrag och medarbetarens kompetens. Möten Möten och konferenser förläggs i största möjliga mån mellan klockan 09:00-16:00 för att främja möjligheten för vårdnadshavare att hämta och lämna barn i barnomsorg. Balans mellan arbete och privatliv: Arbetet planeras och genomförs så att alla medarbetare kan förena arbete, privatliv och föräldraskap. Rekrytering: Tillsättning av lediga befattningar ska ske på ett sådant sätt att alla sökandes kompetens synliggörs och bedöms utifrån aktuell kravprofil. Kravprofiler skall skrivas så att de inte utestänger vissa grupper på osakliga grunder. Meritering- och karriärutveckling: Kompetensplanering genomförs så att alla medarbetares kapacitet tas tillvara med hänsyn till verksamhetens behov och resurser idag och i framtiden. Lön: Vid lönesättning finns tydliga och könsneutrala kriterier där krav i arbetet, kompetens och arbetsresultat framgår så att alla medarbetare vet utifrån vilka kriterier deras lön sätts.

Ansvar – organisation - uppföljning En plan ska finnas på varje institution/motsvarande Handlingsplanen kan integreras i verksamhetsplanen eller skrivas separat Ansvar, organisation och uppföljning se policy sid ögskolas%20policy%20och%20handlingsplan%20för%20jämställdhet%20och%20lika% 20villkor%20för%20medarbetare% pdf

Utvärdering och uppföljning Årsredovisning JämiX Mångfaldsindex Rekryteringsmål professorer Utvärdering av handlingsplan Hur mäter vi resultat och effekter?

Följande ska finnas med i jämställdhetsplanen - och i det målinriktat arbete för lika villkor Institution/arbetsplats: ……………………….. Samverkan: (hur har man arbetet fram planen) Planen beslutad: (datum vilka var närvarande) För vilken period gäller planen (from – tom) Uppföljning av föregående jämställdhetsplan och målinriktat lika villkorsarbete (Här redovisas resultat/effekter av förra periodens arbete) Främjande arbete MÅL (vilket/a mål i Malmö högskolas policy riktar sig främjandeinsatsen mot) INSATSER - Vad ska göras - När ska det göras - Vilka resurser finns det avsatta för detta - Vem är ansvarig - När och hur utvärderar vi insatsen Förebyggande arbete 1) KARTLÄGGNING 2) MÅLFORMULERING 3) ÅTGÄRDER - Vad ska göras - När ska det göras - Vilka resurser finns det avsatta för detta - Vem är ansvarig - När och hur utvärderar vi insatsen Åtgärdande arbete när något har hänt (anmälan trakasserier) Här ska rutiner för att upptäcka, utreda och åtgärda beskrivas. Förankra (Hur görs planen/arbetet känd?) Utvärdering och uppföljning - Vad - När - Hur - Ansvarig - Resultat Kartlägga Analysera Åtgärda Främjande Uppföljning

VAD SKA GÖRAS 2016 Göra policy och målområden kända Dialog om nya policyn – chef medarbetare Utbildning 11 mars fm Handlingsplan Tas fram i samverkan på APT för åren se länk: 0högskolas%20policy%20och%20handlingsplan%20för%20jämställdhet%20och%2 0lika%20villkor%20för%20medarbetare% pdf 0högskolas%20policy%20och%20handlingsplan%20för%20jämställdhet%20och%2 0lika%20villkor%20för%20medarbetare% pdf Kan integreras i verksamhetsplanen

Aktiviteter - VT mars kl 9:00-12:00 utbildning Diskrimineringslagen Del I Feb-mars – dialog ledningsgrupp/samverkansgrupp - /fakultet 26 maj kl 13:00-16:00 JämiX + utländsk bakgrund 9 sept kl 9:00-12:00 utbildning Diskrimineringslagen Del II